Silopi`de Koronavirüs Denetimi Yapıldı
Silopi`de Covid-19 tedbirleri kapsamında denetim gerçekleştirildi.Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca`nın katıldığı denetimlerde vatandaşlara sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda uyarılar yapıldı.
Son 24 saatte korona virüsten 66 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 66 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 7 bin 315`e yükseldiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığının Covid-19 bilgilendirme sayfasında Türkiye’nin güncel korona virüs tablosu kamuoyuyla paylaşıldı. Tabloya göre son 24 saatte 66 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 7 bin 315’e yükseldi. Bugün toplam 109 bin 985 test yapılırken, bin 648 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 298 bin 039 oldu. Bugün iyileşen bin 143 kişiyle birlikte toplam iyileşen toplam hasta sayısı 263 bin 745`e yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 7,1, toplam ağır hasta sayısının ise bin 372 olduğu açıklandı.
“TEDBİRLERE UYARAK SAĞLIK ORDUMUZUN GÜCÜNE GÜÇ KATIN”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Toplamda 9 milyona yakın test yapıldı. Bugün bin 648 yeni hastamız var. Kayıplarımızı ve ağır hasta sayısında artışı durdurmak elimizde. Tedbirlere hep birlikte uyarsak başarılı olacağız. Tedbirlere uyarak sağlık ordumuzun gücüne güç katın” ifadelerine yer verdi.
BAKAN KOCA, DSÖ’YE 2021’İN `SAĞLIK ÇALIŞANLARI YILI` OLARAK SEÇİLMESİNİ ÖNERDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 70`inci Avrupa Bölge Komitesi Genel Kurulu’na hitap ederek 2021 yılının `Sağlık Çalışanları Yılı` olmasını teklif etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, DSÖ`nün 70`inci Avrupa Bölge Komitesi Genel Kurulu`na videokonferans yöntemiyle hitap etti. Bakan Koca yaptığı konuşmada, Türkiye’de sıklıkla kullanılan "Sağlık her şeyin başıdır" sözüne atıfta bulunarak, pandeminin bu sözün ne kadar doğru ve önemli olduğunu tüm dünyaya en acı şekilde gösterdiğini söyledi.
Türkiye’de salgını tavizsiz test, takip ve tedavi stratejisiyle kontrol altında tutmayı başardıklarını belirten Koca, “Bu süreçte en büyük tesellimiz yaşlılarımız da dahil olmak üzere mortalite oranlarımızın düşük seyretmesi olmuştur. Hastalığa karşı en kırılgan durumda olan yaşlılarımızı, komorbid hastalarımızı ve sağlık çalışanlarımızı en iyi şekilde koruduk ve korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Tüm dünyanın büyük bir umutla Covid-19 aşısına ilişkin gelişmeleri yakından izlediğini belirten Koca, “Bu süreçte hem aşının güvenilirliği hem de adil dağıtımı konusunda DSÖ’ye çok önemli görevler düşmektedir. Biz, dünyanın güçlü bir DSÖ`’e ihtiyaç duyduğunu ve bunun savunucusu olduğumuzu her platformda vurguladık. Bu süreçte bölge ofisinin Avrupa bölgesinin ihtiyaçlarına en uygun çözümler geliştirmede proaktif olduğunu görmek bizleri ayrıca memnun edecektir” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE 150’DEN FAZLA ÜLKEYE YARDIM ELİNİ UZATTI
Bakan Koca, korona virüsle mücadelede dayanışma ve birliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Ülkem bu süreçte uluslararası dayanışmanın en somut örneklerini 150’den fazla ülke ve uluslararası kuruluşun tedarik sürecine katkıda bulunarak göstermiştir” dedi.
Güçlü DSÖ ve bölgesel dayanışmaya olan inancın göstergesi olarak sağlık acil durumları kapsamında hizmet verecek DSÖ İstanbul Ofisi’ni Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile birlikte geçen hafta bölgenin hizmetine sunduklarını hatırlatan Koca, şunları kaydetti:
“Çoğu ülkenin kaynaklarını iç ihtiyaçlarına kanalize ettiği bu zorlu süreçte ülkemin yapmış olduğu 25 milyon dolarlık bağışın, küresel sağlık güvenliğine verilmiş önemli bir destek olduğunu belirtmek isterim. Covid-19 ile mücadele göz önünde bulundurulduğunda, zamanlama açısından da çok kritik olan ofisin küresel nitelikli somut çıktılar sunmasını temenni ediyorum.”
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge’ye Türkiye’ye sundukları vizyon belgesi için teşekkür eden Bakan Koca, paylaşılan vizyonun bölgenin sağlık statüsünün iyileştirilmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.
Bakan Koca, Kluge’nin Hemşire ve Ebeler Yılının 2021’e uzatılması görüşünü de desteklediğini ifade ederek, “İçinde bulunduğumuz durumda cesur sağlık çalışanlarımızın emeklerini göz önünde bulundurarak, Hemşire ve Ebeler Yılının 2021’e uzatılması görüşünüzü destekliyorum hatta daha da genişleterek 2021’in Sağlık Çalışanları Yılı olarak seçilmesini öneriyorum” diye konuştu.
DSÖ AVRUPA DİREKTÖRÜNDEN TÜRKİYE’YE ÖVGÜ
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge de Türkiye’de verilen sağlık hizmetlerinden ve korona virüs salgınıyla mücadeleden övgüyle bahsetti. Türkiye’yi ziyaretinde mültecilere yardım amacıyla kuzeybatı Suriye’ye gönderilen tıbbi malzeme konvoylarını gördüğünü, birinci basamak sağlık kuruluşlarını ziyaret ettiği anlatan Kluge, gördüğü manzaradan çok etkilendiğini söyledi.
Doktor, hemşire ve sosyal çalışmacılarla konuştuğunu, Suriyeli mültecilerin ve sağlık çalışanlarının eğitimlere katılarak sertifikalar aldığını, maaşlarının ise Türkiye’deki hükumet tarafından ödendiğini ve çalışmalarına izin verildiğini dile getiren Kluge, “İnsan odaklı, cinsiyete ve kültüre hassas ve dil bariyeri aşılmış sağlık hizmeti sunuyorlar. Hayatımda böyle bir şeyi görmedim ve inanılmaz etkilendim” dedi.
Avrupa ülkelerinde yaşanan ve sayısı artan acil durumlara istinaden hazırlıklılık ve yanıt kapasitesinin ne kadar önemli olduğuna değinen Kluge, “Bununla ilgili de güzel bir haberimiz var. Bundan dört gün önce Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile beraber İstanbul’da hazırlıklılık amacıyla hizmet verecek yeni Coğrafi Ayrık Ofisinin imza töreni ve açılışını dört farklı noktadan bağlantılarla gerçekleştirdik. Dr. Koca, biliyorum siz bu videoyu izliyorsunuz. Size ve müthiş ekibinize teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.