Silopi`de Otizme Dikkat Çekmek İçin Mavi Balon Uçurdular

Silopi`de Otizme Dikkat Çekmek İçin Mavi Balon Uçurdular
Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sanat sokağında yapılan yürüyüşün ardından gökyüzüne mavi balon uçuruldu. Silopi...
 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sanat sokağında yapılan yürüyüşün ardından gökyüzüne mavi balon uçuruldu.

 

Silopi Koç İlkokulu tarafından sanat sokağında düzenlenen otizm farkındalık günü etkinliğine Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, Koç İlkokulu Müdürü Ali Bilgin, dernek temsilcileri ve özel rehabilitasyon temsilci ve öğrencileri katıldı.

Sana sokağının 2.cadde üzerindeki giriş kapısında önünde toplanan grup ‘otizme mavi ışık yak’ sloganı eşliğinde yürüyüş yaptı. Sanat sokağının 1.’inci Caddeye açılan kapısı önünde yürüyüş tamamlayan grup gökyüzüne mavi balon uçurdu.

 

Otizme dikkat çekmek için böyle bir etkinliğin düzenlediğini ifade eden Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, “Otizm toplumuzda rehabilite edilmesi gereken, eğitimde olsun sosyal yaşamda olsun ciddi sıkıntılar sorunlar yaşayan bireylerimizdir. Bugünde malumunuz otizmle farkındalık günüdür. Bugüne dikkat çekmek bu bireylerimizi, çocuklarımızı, kardeşlerimizi topluma daha iyi bir şekilde entegre etmek, toplumdaki yaşayışlarına katkı sunmak amacıyla farkındalık yürüyüşü yaptık” şeklinde konuştu.

 

OTİZM NEDİR?

Otizm, belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme ve sapmalar ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Otizmli bireyler sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış alanlarında bir takım sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunlar genellikle diğer insanlarla iletişim kurmak, arkadaşlık etmek ve söylenenleri yapmakta güçlükler yaşamayı içerir. Otizmli bireyler bazı durumlarda aşırı üzgün olabilir, onu neyin etkilediğini ifade edemeyebilir ve kendilerini nasıl sakinleştireceklerini bilemeyebilirler. Deyim ya da atasözleri gibi mecaz anlam ifade eden söz öbeklerini anlamayabilirler. Ancak düzenli bir eğitim, aile, arkadaş, okul ve öğretmenlerinin desteği ile bu özelliklerle daha kolay baş etmeyi öğrenebilirler.

 

Otizmli çocukların sorun yaşadığı üç temel alanı şu şekilde sıralayabiliriz:

Çocuklar kişilerarası iletişimde sorun yaşarlar. Çocukların sosyal ilişkileri ve sosyal gelişimi diğer çocuklardan farklıdır. Çocuğun ilgi alanları, faaliyetleri kısıtlı ve yineleyicidir.

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, herkesin bu farkındalık hareketinin parçası olmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

 

"Otizme Mavi Işık Yak" kampanyasına destek olmak için 2 Nisan günü herkesin mavi giyebileceğini belirten Özer, şunları aktardı:

"#otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapabilir, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olmak isteyen herkesi, otizmi gündeme taşıyarak Türkiye`nin otizme bakışının dönüşmesine ve otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaya davet ediyoruz."

 

SÜREKLİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Tohum Otizm Vakfından yapılan açıklamaya göre, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı, 1985`te her 2 bin 500 çocuktan 1`ine konulurken, bugün her 59 çocuktan 1`i otizm riski ile dünyaya geliyor. Türkiye`de yaklaşık 1 milyon 387 bin 580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5 milyon 550 bin 320 aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor. Ülkede 0-19 yaş grubu arasında 434 bin 10 otizmli çocuk ve gençten, okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Otizmin bilinen tek tedavisi ise erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50`sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.