SİLOPİLİ ÖĞRENCİLERE DİŞ FIRCASI VE DİŞ MACUNU DAĞITILDI

SİLOPİLİ ÖĞRENCİLERE DİŞ FIRCASI VE DİŞ MACUNU DAĞITILDI
Silopi’de İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Koç İlk-Ortaokulunda öğrencilere diş macunu ve fırçası dağıtıldı.Öğrencilere ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırmak amacıyla yürütülen programlar...
 

Silopi’de İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Koç İlk-Ortaokulunda öğrencilere diş macunu ve fırçası dağıtıldı.

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırmak amacıyla yürütülen programlar kapsamında İlk-Ortaokulunda gelen İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, öğrencileri önce ağız sağlığı ve diş bakımı hakkında bilgilendirdi. Bilgilendirme sonrası öğrencilere diş macunu ve fırçası dağıtıldı.

Silopi ilçe Sağlık Müdürlüğünden görevli Diş Hekimi Zeliha Börta tarafından verilen eğitimde şu ifadeler yer aldı.

 “ Çocukların ağız ve diş sağlığı bizim için önemlidir Öğrencilerimizi bu konuda sürekli bilgilendiriyoruz. Sağlık ağızda başlar. Ve sağlıklı bir ağzın temeli erken yaşlarda atılır. Bizim için her çocuk özeldir ve her diş kıymetlidir. Yaptığımız fırça macun dağıtımıyla çocuklarımızın diş fırçalama oranını arttırmayı hedefliyoruz. Ailelerimize de buradan sesleniyoruz lütfen çocuklarımızın dişlerini fırçalamalarını destekleyelim,onlara örnek olalım.Her veli çocuğunun günde en az 2 defa ,2 dakika boyunca dişlerini fırçaladığından emin olmalıdır.Çocuklarımıza abur cubur yedirmeyelim,okulda tüketmeleri için beslenmelerine ev yemekleri koyalım.Geceleri içtikleri süte,bal pekmez gibi şekerli gıdalar eklemeyelim.Çürük bulaşıcıdır,anne babalar kendi yemek kaşıklarıyla çocuklarına kesinlikle yemek yedirmemelidir.Erken ve ya geç çekilmiş süt dişleri büyük problemlere neden olmaktadır.Bu yüzden süt dişleri ihmal edilmemelidir.Sağlıklı dişler için çocuklarımızı düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürmeliyiz.”

Ağız Ve Diş Sağlığımız İçin Ne Yapmalıyız?

Herkes, yılda en az bir kez diş hekimi muayenesinden geçmeliyiz.

Yediklerimiz çok önemlidir; Bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmak için yediklerimizin de önemi azımsanamayacak kadar çoktur. Yedikleriniz tüm vücudunuzu ne kadar etkiliyorsa aynı kural dişler içinde geçerlidir.

Kola ve benzeri asitli içecekleri asla tüketmeyin. Bunlar ağız ve diş sağlığımız için çok zararlıdır.

Kalsiyum içeren yiyecekler tercih edin;  Fast food adı verilen aperatif yiyeceklerde az miktarda bulunan kalsiyum balık, süt, peynir gibi yiyecekler de bol miktarda bulunmaktadır. Şeker: Tatlı bir besin maddesi olmasına rağmen dişlerimize olan etkisi hiç de tatlı değildir. Her yediğiniz ya da içtiğiniz şekerli besinden bir saat sonra dişleriniz asid saldırısına maruz kalır ki bu da zamanla dişler de çürüklere neden olur.

Ancak sadece yenilen şeker değil içinde şeker bulunan kekler, kurabiyeler hatta ekmek bile diş çürüklerine neden olabilir. Bu durumdan daha az etkilenmek için şekerli şeylere karşı koymayı deneyin ya da şekerli bir şeyler yedikten sonra en azından ağınızı çalkalayın.

Diş eti hastalıkları: Tahmin edilenin aksine diş kaybının en önemli sebebi diş çürükleri değil diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıklarının ise en önemli sebebi diş bakımının yeterince iyi yapılmaması ve ağızda biriken plaklardır.

Sigara içmeyin: Eğer sağlıklı bir yaşam ve de sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız sigaraya kesinlikle hayır demelisiniz. Sigara kullanımı dişlerinizde renkleşmeye, ağız kokusuna, dişeti hastalığına, akciğer kanserine neden olabilir. Eğer bir günde 20 ya da daha fazla sigara içiyorsanız içmeyen birine oranla ağız kanserine yakalanma oranınız 6 kat daha fazladır.

Fazla alkol almayın: Alkol bağımlığının vücuda bir çok kötü etkisinin olmasının yanında ağız ve diş sağlığında da önemli olumsuz etkileri vardır. Bunlardan en önemlisi alkol bağımlısı olan kişilerin ağız kanserine yakalanma oranlarının kullanmayanlara göre daha yüksek olmasıdır. 

Yemeklerden Sonra Fırçalayın 

Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalayın ve her gün düzenli olarak diş ipi kullanın.

Dişlerinizin iç yüzeylerini, dış yüzeylerini, çiğneyici yüzlerini ve dilinizin üstünü fırçalayın, ara yüzlerde diş ipliği kullanın.

Orta derecede sert ya da yumuşak kıllı diş fırçası kullanın, fırçanızı belirli aralıklarda değiştirin

Asla başkasının diş fırçasını kullanmayın.

Dengeli beslenmeye dikkat edin.

Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren uygulamalarla ilgili (florlama ve fissür örtücüler) bir diş hekimine başvurun

Florürlü bir diş macunu kullanın.

Diş Sağlığı Ve Diğer Hastalıklar

Genel sağlığınız ve diş sağlığınız birbiriyle bağlantılıdır. Kötü ağız sağlığı alışkanlıkları hastalık riskinizi veya koşullarınızı artırır ve bazı hastalıklar veya durumlar ağzınızı etkileyebilir. Ağzınızın içinde olan (ağız sağlığınız) vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir ve etkiler. Bu nedenle, iyi diş sağlığı alışkanlıkları genel sağlığınız açısından önemlidir. Ağzınızda pek çok bakteri türü bulunmaktadır. Bazıları zararsızken, bazıları ağzınızda veya vücudunuzun başka kısımlarında sorunlara neden olabilir. Kötü diş sağlığı alışkanlıkları, zararlı bakterilerin diş etlerinize ve dişlerinize saldırmasına, diş eti hastalıkları ve diş çürümesine yol açar. İyi diş sağlığı alışkanlıkları, çoğu zararlı bakterinin ağzınızda ve vücudunuzun diğer kısımlarında sorunlara neden olmasını önler. Çeşitli durumlarda, zararlı bakteriler ağız yoluyla kan dolaşımına girebilir veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum meydana geldiğinde, ciddi sağlık sorunları olasılığı vardır. Benzer şekilde, sağlık sorunları ve durumları ağzınızda sorunlara neden olabilir. İşte kötü diş sağlığı alışkanlıkları nedeniyle yaşayabileceğiniz olası sorunlar:

Diyabet: Diyabet, enfeksiyonlara karşı düşük direnç dahil, genel sağlığınızda pek çok faktörü içeren kronik bir durumdur. Enfeksiyonlara (bakteriler) karşı düşük direnç; diş eti hastalığı ve ağzınızda başka sorunlara yol açabilir. Diyabet hastaları, potansiyel olarak önemli diş eti enfeksiyonlarına bağlı diş kayıpları açısından büyük risk altındandır.

Kalp hastalığı: Araştırmacılar, kötü diş alışkanlıkları ve kardiyovasküler hastalık arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Ağız bakterilerinin neden olduğu diş eti hastalığından kaynaklanan enflamasyon bağlantıda önemli bir role sahip olabilir.

Zayıflamış bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda, vücudun diğer kısımlarına yayılan ağız enfeksiyonlarının olması daha muhtemel olabilir. Örneğin, HIV/AIDS hastalarında ağızda ağrılı yaralar oluşabilir.

Osteoporoz: Osteoporoz (kemik erimesi), kemiklerin kırılganlaştığı ve kırıklara daha yatkın hale geldiği bir durumdur. İlerleyen yıllarda sıklıkla meydana gelen bu durum, diş kayıpları ve çene kemiği kaybı ile bağlantılı olabilir.

Enfeksiyonlar: Bakteriler, diş eti hastalığı nedeniyle kan dolaşımına girebilir. Enfeksiyonlar vücudunuzun başka bölgelerine yayılabilir.

Kanser: Ağız kanseri, acil müdahale gerektiren ciddi bir medikal durumdur. İlerleyen evrelerde, ağız kanseri vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Sigara kullanımı, ağız kanseri gelişiminin önemli risk faktörüdür.”

Koç İlk Ortaokulunda düzenlenen programa Silopi ilçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan ve ilçe Sağlık Müdürü Ali Afşar, Okul Müdürü Nurettin Kaden ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerinden Doktor Zeliha Börta Ebe Çağla Yıldız ile Ebe Melike Akgüç katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.