ŞITADER`DEN TALASEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

ŞITADER`DEN TALASEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Şırnak Talasemi Derneği’nin (ŞITADER) tarafından Silopi ilçesinde bilgilendirme semineri düzenlendi.Şırnak Talasemi Derneği’nin (ŞITADER) tarafından Silopi Meslek Yüksekokulunda düzenlenen seminere Silopi ilçe Sağlık...
 

Şırnak Talasemi Derneği’nin (ŞITADER) tarafından Silopi ilçesinde bilgilendirme semineri düzenlendi.

Şırnak Talasemi Derneği’nin (ŞITADER) tarafından Silopi Meslek Yüksekokulunda düzenlenen seminere Silopi ilçe Sağlık Müdürü Ali Afşar, Meslek Yüksekokulu Müdürü Hasan Osmanoğlu, Talasemi Dernek Başkanı Nurullah Bartan, okulun idari personelleri ve öğrenciler katıldı.  

Dernek Başkanı Nurullah Bartan tarafından açılış konuşmasının yapılmasının ardından slayt eşliğinde Dr. Murat Güler talasemi hastalığı hakkında bilgilendirme yaptı. Ülkedeki talasemi hastalarının illere göre istatistik bilgilerini paylaşan Güler, talaseminin önlenememe nedenlerini sıraladı.

Programda konuşan Silopi ilçe Sağlık Müdürü Ali Afşar, Halk sağlığı için en önemli şey bir hastalığın olmadan önlemektir. Bizim bütün çabamız bu yöndedir. Bir talasemi hastasının tedavisinin maliyeti çok yüksek boyutlara ulaşabilmektedir. Aile için hem psikolojik hem ekonomik boyutunu videolarda gördünüz. Bu raddeye gelmeden önce toparlayabiliriz. Bunun için evlilik öncesi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Yapmanız gereken tek şey aile sağlık merkezine, devlet hastanesine giderek kan vermek. Bununla çoğu şeyi önceden önleyebiliriz” diye konuştu.

Şırnak Talasemi Derneği’nin (ŞITADER) başkanı Nurullah Bartan ise şunları söyledi:

“Silopi Meslek Yüksekokulunda üniversite öğrencilerine yönelik bir seminer düzenledik. Amacımız evlilik çağında oldukları için daha bilinçli olmalarını ve bu hastalığa karşı ilgi duymaları, duyarlı olmaları için düzenledik. Talasemi önlenebilir bir kan hastalığıdır. Evlenmeden önce mutlaka talasemi kan testini yapmalarını öneriyoruz. Şırnak İl ve ilçelerindeki bütün sağlık ocaklarında talasemi kan testi yapılmaktadır” dedi.

Tedavi koşulları hakkında yapılan sunumun ardından talasemi hastalarının çığlıklarına yer verilen video salondakilere izletildi. Duygusal anların yaşandığı salonda bazı katılımcıların gözyaşına hakim olmadığı görüldü.  Özellikle evlilik çağındaki üniversite öğrencilerin bilinçlenmesinin amaçlandığı seminerin sonunda katılımcılara talasemi hakkında geniş bilgilerin mevcut olduğu el broşürleri dağıtıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.