Şırnak Üniversitesi “2020 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde” Turuncu Bayrak Ödülü Aldı.
Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekanlara, eğitsel imkanlara ve sosyo- kültürel etkinliklere erişimleri noktasında farkındalık oluşturmak ve bu anlamda yapılan iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla Engelsiz Üniversiteler Ödül Tören’i düzenledi.
Küresel pandemi nedeniyle video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen törene Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan ile ödül alan üniversitelerin rektörleri katıldı.
Törende konuşma yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel salgın olarak ilan edilmesi nedeniyle törenin dijital ortamda düzenlendiğini söyledi.
Başkan Prof. Dr. Saraç “Yükseköğretimde uzaktan eğitimin tamamen ön plana çıktığı, kitlesel çevrim içi açık derslerle eğitimin büyük önem kazandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu zorlu süreçte yapılabilecekler konusunda ülkelerin, kurumların ve üniversitelerin verdiği reaksiyonlar, hareket kabiliyeti önem kazanıyor” ifadelerini kullandı.
Ödüllerin sahibini bulduğu törende Şırnak Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kampüs sınırları içerisinde engelli bireylerin tam, etkin ve eşit katılımını sağlama noktasında yaptıkları çalışmalar nedeniyle “YÖK 2020 Yılı Engelsiz Üniversite Mekânda Erişilebilirlik Alanında `Turuncu Bayrak` ödüllerine layık görüldü.
Ayrıca daha önce 6. sı düzenlenen "Sign of the City Awards 2019" ödül töreninde Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Kampüsü, "En İyi Eğitim Binası/Kampüsü, Tamamlanmış Binalar" kategorisinde en iyi proje olarak belirlenmiş ve "kazanan proje" olarak seçilmişti.
Engelli çalışmalarına yönelik öncelikli alanlar belirlendi
YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesinde salgına yönelik ihtiyaç duyulan alanların tespit edildiğini hatırlatan YÖK Başkanı Saraç, program kapsamında ayrıca engelli çalışmalarına yönelik öncelikli alanları belirleyerek, “Türk işaret dili, engelsiz yaşam, özel eğitim, aile psikolojisi” gibi alanlarda doktora bursu verdiklerini aktardı.
Ergoterapi, dil konuşma terapisi alanlarında nitelikli insan kaynağını arttırmak üzere yeni lisans ve lisansüstü programların açıldığını, 8 üniversitede Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı`nın açıldığını dile getiren YÖK Başkanı Saraç, yurt dışında "gölge eğitici" olarak bilinen kişilere akademik ortamda yetiştirmek üzere iki vakıf üniversitesinde engelli destek önlisans programının açıldığını belirtti.
"Dünya üniversitelerini takip ediyoruz"
YÖK olarak, ağır pandemi sürecinde Türk yükseköğretiminin etkin bir şekilde yönetilmesi için, devletin aldığı kararlar çerçevesinde, çevik bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini kaydeden Saraç, "Komisyonlar, marifetiyle hızlı, esnek kararlar alarak ve alınan her kararı her gün yeniden gözden geçirerek bu süreci yönetiyoruz. Bu arada dünya üniversitelerini ve onların aldıkları kararları da takip ediyoruz. Uzaktan öğretim yol haritamızı belirledik ve bu süreçte öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için çok sayıda kararlar aldık. Uzaktan öğretim sürecinde ise engelli öğrencilerimiz için engel grubuna göre eğitimi erişilebilir kılmak en önemli önceliğimiz oldu." diye konuştu.
YÖK`ün uzaktan eğitimde engelli öğrenciler için alınan tedbirleri de anlatan Saraç, "Yükseköğretim sistemimizde bugün itibarıyla öğrenci sayımız 7 milyon 852 bin 51`dir. YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki bu öğrencilerimizin sayısı ise 50 bin civarındadır. Bu sayı yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık yüzde 0,66`sını teşkil etmektedir." diye konuştu.
Engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018`den bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verildiğini anlatan Saraç, şunları kaydetti:
"Engelsiz üniversite dediğimizde sadece mekan ile ilgili düzenlemeler değil, sosyal ve kültürel faaliyetleri de içinde barındıran bir üniversite tasavvur edilmelidir. Diğer taraftan bu ödüller vesilesi ile engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar ayrıca sevindiricidir. Ödüller sadece fiziki erişilebilirliği değil aynı zamanda engelli öğrencilerimizin doğrudan katkı sağladığı, içinde bulunduğu sosyokültürel faaliyetleri ve eğitime erişilebilirlikte yapılan çalışmaları da içermektedir."
YÖK Başkanı Saraç, "Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategorilerden 668 başvuru yapılmış iken, bu yıl 116 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 841`e ulaşmıştır." bilgisini de paylaştı ve bayrakların alınmasına katkı sağlayan tüm akademik ve idari personele teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.