Şırnak’ta Şeker tüketimine dikkat çekildi

Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ‘19-25 Dünya Şeker Tüketimi haftası’ kapsamında sanat sokağında stant kurdu.

(Mevlüde Sevim) Şeker tüketimine dikkat çekmek amacıyla sanat sokağında kurulan standa Şırnaklı vatandaşlar ve öğrenciler büyük ilgi gösterirken, İl Milli eğitim Müdürü İzzettin Aydın ve Şube müdürü Mehmet Tatar katılım sağladı.

Şırnak İl milli eğitim müdürlüğünde görevli 1 hemşire ve 1 diyetisyen öğrencilere şeker hastalığı uygulamalı şekilde şeker ve tuz testi yaptı. Öğrenciler uygulamalı yapılan testte ilgi gösterdi.

Sanat sokağında kurulan stantta gün boyunca öğrenciler ve vatandaşlar bilgilendirildi.

‘Hayat Şeker’den Tatlıdır’ sloganlıyla kurulan standa öğrencilere uygulamalı şeker testi yapıldı. Konuyla ilgi broşür dağıtıldı.

19-25 Dünya Şeker Tüketimi haftası’ kapsamında vatandaşlara dağıtılan broşürlerde şu bilgilere yer verildi: “ Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde, şekerli gıdaların çocuklar ve gençler arasında yaygın olarak tüketilmesi, gelecek nesillerde şeker hastalığı , yüksek tansiyon , kalp damar hastalıkları , hatta inme gibi tablolara yol açmakta , kaçınılmaz sonda ise kronik böbrek hastalığı gelişmekte ve en sonunda beşinci evrede böbrekler işlevlerini kaybetmektedir . Vücudumuza herhangi bir faydası olmayan " basit karbonhidratlar " grubundaki rafine şekeri bırakmak, sağlığımız söz konusuysa aslında zor değil...

Basit, rafine şeker bağırsaklardan emildiğinde insülin hormonunda ve dolayısıyla kan şekerinde dengesizliklere , iştahı artıran hormon olan " Ghrelin " in yükselmesine neden oluyor .

Sofra şekeri , kurabiyeler , şekerlemeler , hazır salata sosları , yüksek fruktoz veya mısır şurubu içeren hazır yiyecekler gibi basit şekeri beslenmenizden çıkarın .

Rafine şekersiz beslenmenin en çok faydası insan vücudundaki metabolizmanın hızlanmasına sebep olarak hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Rafine Şekerin Zararları Nelerdir ?

Rafine şeker, şeker açısından oldukça zengin olduğu için içerisindeki şekerden dolayı insanların vücudundaki enerjinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olur .

Bununla birlikte rafine şeker sürekli bir şekilde devam eden bir yorgunluk rahatsızlığına da neden olmaktadır.

Aşırı tüketildiğinde karaciğerde depolanır ve karaciğerin çok fazla yağlanmasına sebep olur. Rafine şeker özellikle insan vücudunda şeker ve vitaminin emilimini yavaşlatmasından kaynaklı bağışıklık sistemimizin bozulmasına ve hasar görmesine neden olmaktadır.

Öneriler ve şeker içeren besinler ve 1. Şeker içeceklerin tüketimi her yaş grubu için azaltılmalıdır.

2. Ambalajlı tüketime sunulan gıdalarda etiket bilgisi okunarak şeker içeriği daha düşük olanlar tercih edilmeli ; şeker içeren yiyeceklerin porsiyonları azaltmalıdır .

3. Şekerden gelen enerji, günlük enerjinin % 10'unu geçmemeli, hatta % 5'in altında olması tercih edilmelidir .?

4. Şeker içeren besinler ve içeceklerin özellikle öğünler arasında ve yatmadan önce tüketilmesinden kaçınılmalıdır .

5. Yüksek miktarda şeker eklenmiş besinler ( kek , pasta , kurabiye , bisküvi , çikolata , bar , vb . ) ve içecekler ( gazlı / gazsız içecekler , hazır meyve suları , enerji içecekleri , spor içecekleri vb . ) sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı için tüketimleri sınırlandırılmalı ; bu yiyecekler yerine taze meyve ve sebze gibi posa , vitamin ve mineral içeriği yüksek sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir .

Seker, yiyeceklerde doğal olarak bulunduğu gibi (örneğin sütte bulunan laktoz, meyvelerde bulunan fruktoz vb.) ilave şeker (çay şeker, içeceklere ve çeşitli hamur işlerine eklenen şeker vb.) olarak da tüketilmektedir.

Ancak şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimni, fazla ve gereksiz enerji alımına, vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan diğer yiyeceklerin tüketiminin de azalmasina neden olur.Bu sebeple şekerli gıdaların tüketim azaltılmalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri