VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, USTA ÖĞRETİCİLER MESLEK İÇİ EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, usta öğreticilerimizin dayanışma,bilgi ve tecrübe paylaşımı, mesleki motivasyonlarının artırılması, uygulamalara,çalışma ve faaliyetlere ilişkin güncel gelişmeler...

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, usta öğreticilerimizin dayanışma,bilgi ve tecrübe paylaşımı, mesleki motivasyonlarının artırılması, uygulamalara,çalışma ve faaliyetlere ilişkin güncel gelişmeler ile mevzuat düzenlemelerinden haberdar edilmesi amacıyla düzenlenen Usta Öğretici Meslek İçi Eğitimi Programına katıldı.

Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa, Vali Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Şırnak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şimşek, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir, birim Müdürleri ve Usta Öğreticiler iştirak etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başlayan programda, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün çalışma be faaliyetlerinin yer aldığı sine vizyon gösterimi ve Şırnak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün hazırladığı sunum izlendi.

Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan;

“Eğitim, hayatımızın en temel ve en başta gelen konularından birisi. Ülkemizin de dünyanın da en kabalalık camialarından biri de eğitim - öğretim camialarıdır.

Ülkemizde 20 milyona yaklaşan öğrenci sayısıyla 1 milyonun üzerinde öğretmen sayısıyla eğitim öğretim camiası, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme gayreti içindedir. İlimizde özel eğitim kurumları dahil 9200'ün üzerinde öğretmenimiz ve 450 usta öğreticimiz var. Sizlerle beraber 10 bine yakın eğitim öğretim hizmeti veren mesai arkadaşlarımız var.Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde Millî Eğitim Bakanlığımızın ülke genelinde olduğu gibi eğitim öğretim alanında İlimize de sağlamış oldukları büyük destekler var. Bu imkanlar en etkin ve en verimli bir şekilde gerek okullara gelen öğrencilerimize gerekse Hayat Boyu Öğrenme veya yaygın eğitim olarak ifade ettiğimiz ve bu bünyede açılan kurslar vasıtasıyla vatandaşlarımızla buluşturulmaya çalışılıyor. Şunu ifade etmek isterim: Okullarımızda verilen eğitim ne kadar önemliyse yaygın eğitim kapsamında kurslarda verilen eğitim de o kadar önemlidir. Bu bağlamda okulda ders veren öğretmenlerimiz gibi kurslarda ders veren usta öğreticilerimiz de nazarımızda kıymetlidir, değerlidir. Toplum nazarında da devlet nazarında da bu böyledir.

Vali Pehlivan;‘Usta' ve ‘Öğretici' kavramlarını bir arada ihtiva eden meslek adından, meslek sıfatından da anlaşılacağı üzere usta öğreticiler çok önemli ve kıymetli görevler icra etmektedir. Ustalık, bir zanaatı, bir mesleği gerektiği şekilde öğrenip onu kendi başına icra edebilen, mahir olan kişiyi ifade eder. Öğretici de malum öğretmendir. Hayata dair her şeyi öğrendiğimiz kişidir. Dolayısıyla isminden de anlaşılacağı üzere usta öğretici olarak gerçekten önemli görevler icra etmektesiniz. Bir şekilde yaygın eğitim hayatını sürdürememiş vatandaşlarımızı alıp çok değişik kunularda, başlıklarda, ilgi alanlarına göre eğitimler veriyorsunuz.Halk eğitim konusuna tarihsel perspektifle bakacak olursak sadece bugünün konusu olmadığını görürüz. Nasıl eğitmek, öğretmek kavramı insanlığın kendi tarihiyle yaşıtsa, yaygın eğitim dediğimiz bu alan da aslında o kadar eskidir. Anadolu'da milletimiz tarafından inşa edilen medeniyet geçmişi bağlamında baktığımızda Selçuklu döneminde de Osmanlı döneminde de halk eğitim faaliyetlerinin çeşitli şekillerde tezahür ettiğini görürüz. Örneğin; medreselerde, zaviyelerde bu bağlamda verilen eğitimler vardır. Burada milli ve manevi değerler öğretildiği gibi toplumu ilgilendiren konularda da insanlarımız yetiştirilmeye çalışılmıştır. Milletçe inşa ettiğimiz medeniyetin önemli unsurlarından olan Ahilik ve Loncalık Teşkilatında da bunu görürüz.”dedi.

Ahilik, başlı başına bir yaşam felsefesi ve dünyaya bakış olduğunun altını çizen Pehlivan,”Dünyaya bakış açısı, bizim inanç ve kültür değerlerimizi barındırır. Arzu ederim ki bütün usta öğretici arkadaşlarımız ahiliği mercek altına alsınlar. Ahilik ve Lonca Teşkilatları Selçukluda da Osmanlıda da var olan, esnaflıkla ilgili prensipleri, hem adalet hem kalite hem de ahlak kurallarıyla birlikte ele alır,uygular ve takip ederdi. Ahilikle ilgili olarak günümüzde Ticaret Bakanlığımız bünyesinde illerde Ticaret Müdürlükleri vasıtasıyla, Milli Eğitim Müdürlükleriyle ve meslek kuruluşlarıyla iş birliği halinde ağırlıklı olarak esnaflığa yönelik faaliyetleri bulunmaktadır.Tabii, Ahilik, bir yaşam felsefesi dedik. Çok güzel ve anlamlı mesajları vardır. Bu mesajları kurslarımıza zanaat öğrenmeye gelen vatandaşlarımıza anlatmalıyız. Ahilikteki ‘Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut.' gibi ilkeleri kapsayan anlayışın,günümüzde hele ki Şırnak gibi misafirperver, kadirşinas bir toplumda ne kadar çok karşılığı olduğunu hepimiz biliyoruz. Hayatın akışı içinde pek çok şey,öğrenilir,bilinir. Ancak her bilinen uygulanıyor mudur? Elbette ki burada yüzde yüz bir örtüşme, uyuşma göremeyebiliyoruz. O yüzdendir ki yaygın eğitim yoluyla, bilinenleri de zaman zaman hatırlatmak önem arz eder. Bizim bir görevimiz de en iyi bildiğimiz konularda bile birbirimize hatırlatmalarda bulunmaktır. Çünkü, ‘Beşer, şaşar.' demiş atalarımız. Yine unutkanlık da unutmak da ‘Hafızayı beşer nisyan ile malüldür.' derler. Bu anlamda hatırlatma görevimiz de var. Çok çeşitli konulardaki bu hatırlatmaları,eğitim-öğretim faaliyetlerini öğretmenlerimiz okullarda yaparken sizler de kurslarınızda yapıyorsunuz.”

Halk eğitim faaliyetleri, Cumhuriyet döneminde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde 1926 yılında Halk Terbiyesi Şubesi adıyla kuruluyor. Atatürk'ün talimatlarıyla 1928 yılından itibaren Millet Mektepleri tesis ediliyor. Günümüzde, Millî Eğitim Bakanlığımıza bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü çatısı altında bu faaliyetler yürütülüyor. Hayat Boyu Öğrenme olgusu, büyüklerimizin bize öğrettiği öğrenmenin yaşı yoktur, beşikten mezara kadar devam eder anlayışının tezahürüdür. Sadece okullarda verilen eğitimle yetinilmemesi gerektiği, hayatın her aşamasında her anında öğreneceğimiz bir şeylerin olduğu gerçeğinin uygulamaya yansıtılmasıdır. Bu bünyede genel kurslar, meslek kursları, okuma yazma kursları gibi başlıklarda kurslar düzenlenebiliyor. Bu kursları akla gelebilecek bütün kurumlarla iş birliği yaparak hayata geçiriyoruz. Sporla ilgili bir kurssa gençlik ve spor teşkilatıyla, tarımla ilgiliyse tarım teşkilatıyla, üniversitemizle, yerel yönetimlerimizle, bununla birlikte sivil toplumla, iş dünyasıyla ve akla gelebilecek bütün kurumlarımızla iş birliği yapma imkanlarımız var.

Eğer bir konuda özellikle de yerele hitap edebilecek bir konuda kurs ihtiyacı varsa önce öğreticisini bulmak ve yer temin etmek suretiyle bu kursları açabiliyoruz. Kurs açmak, istatistiksel olarak artı bir, artı iki şeklinde bu kursları arttırmak işin bir boyutu ama aslolan o kursları nasıl değerlendirdiğimiz, o kurs başlığıyla katılanları nereden alarak nereye taşıdığımızdır. Bunlar çok önemli. Bu konuda biz sizlere güveniyor ve inanıyoruz. Teslim aldığınız bir kurs grubunu hangi konu başlığında olursa olsun temsil ettiğiniz meslek, öğreticilik ve ustalıkla ilgili bütün hünerleri onlara aktardığınıza ve bundan sonra da aktaracağınıza inanıyoruz. Siz bunu ne kadar iyi yaparsanız sizin kursunuza dâhil olan, o kursu tercih eden vatandaşımızı hem mutlu edersiniz hem de onların meslek sahibi olmasına vesile olabilirsiniz.Bütün kamu kurumları işbirliği ve koordinasyon içinde çalışıyor. Bu bağlamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında Mesleki Eğitim Merkezlerinin geliştirilmesi konusunda bir protokol imzalandı. Bu merkezler sayesinde, ortaokul mezunları dahil olmak üzere bir şekilde eğitim öğretim hayatına devam edememiş vatandaşlarımızı eğitime tabi tutulmasına, meslek edindirilmesine ve onların istihdama teşvik edilmesi hedefleniyor. Şırnak olarak bizim de dahil olduğumuz Siirt, Batman ve Mardin illerini kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) Genç İstihdamı Teşvik Edilmesi Projesi var. Bu projede Halk Eğitim Merkezlerimiz de paydaş olarak katkı sunuyor.Usta öğretici olarak icra ettiğiniz meslek grubunda kendinizi ne kadar iyi geliştirir ve yetiştirirseniz inanın hem siz mutlu olursunuz hem de karşınızdaki kursiyer vatandaşlarımız mutlu olur. Bugünkü meslek içi eğitim programımızın amaçlarından biri de bunları hatırlatmaktır.

Pehlivan,”Yeri geliyor, Beytüşşebap İlçemizde yaygın olan Jirki kiliminin bir desenine, belki de kaybolmaya yüz tutmuşken sahip çıkarak yeniden üretimini sağlıyorsunuz ve bugünkü nesile öğreterek gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyorsunuz. Bazen spor yeteneği olan bir çocuğu alıyorsunuz belki Milli Takıma kadar taşıyorsunuz. Lise çağında olan öğrenci kardeşlerimizi eğitim öğretim desteği verip onların üniversiteye gitmesini sağlıyorsunuz. Ev hanımı olup bir şeyler üretmek isteyen kadınları bir makine temin edip dikiş nakış ve benzeri işlerle iştigal etmesini sağlıyorsunuz. Kursa gelen vatandaşlarımızı yeni şeyler öğrenmeye, kitap okumaya sevk ediyor; bu çağın hastalığı haline gelen televizyon bağımlılığı, internet bağımlılığı ve benzeri bağımlılıklardan, diğer kötü alışkanlıklardan uzak tutuyorsunuz. Müftülüğümüz ile müşterek yürütülen kurslar kapsamında dini konuların,ahlaki hasletlerin öğretilmesine ön ayak oluyorsunuz. Hasılı, saymakla bitmez yapmış olduğunuz hizmetler ve verdiğiniz emekler.Biliyorsunuz, 33 binin üzerinde vatandaşımız açılan bu 2341 kurstan istifade etti. Bu rakam yıl sonu belki de 50.000 olacak. Bu ne demektir.? Elli bin vatandaşımızın zihnine ve gönlüne dokunmak demektir. İnanın bu çok önemli hele ki Şırnak gibi artık geçmişteki sıkıntılardan sıyrılıp ayağa kalkıp emin adımlarla geleceğe ilerleme gayreti içinde olan bir kent için son derece önem arz etmektedir. Bu konuda bir sloganımız var ya “Şırnak Başaracağım Diyor”. Bu anlayışı kendine şiar edinmiş ve geleceğe umutla bakan gençlerimizi çocuklarımızı yönlendirmek onların gönüllerinde umutlarının yeşermesini sağlamak gibi bir sorumluluğumuz, bir vazifemiz, var.2000 yılında mesleğe başladım. O yıllardaki halk eğitim faaliyetlerine bakıyorum, bir de bu yıllardaki halk eğitim faaliyetlerine bakıyorum. İnanın, çok mesafeler kat ettiğimizi görüyorum. Giderek daha da kapsamı genişliyor, profesyonelleşiyor. Yeni tahsis ettiğimiz Halk Eğitim Merkezi binamızın, bu alandaki çalışmalara ivme katacağına inanıyoruz. Biz, her zaman yanınızda ve yakınınızda olacağız. İmkanlar ölçüsünde ihtiyaçlarınızı giderme,kurslarımızı destekleme gayreti içerisinde olacağız.”dedi.

Pehlivan,”Bu toplantıyı tertip eden İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, ev sahipliği yapan Şırnak Üniversitesi Rektörlüğümüze, gerek il merkezinde gerekse ilçelerimizdeki Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan idareci arkadaşlarımıza ve siz değerli Usta Öğreticilerimize bugüne kadar vermiş olduğunuz kıymetli hizmetlerden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarınızda, faaliyetlerinizde ve kurslarınızda üstün başarılar temenni ediyorum. Sizleri en içten duygularımla, sevgiyle, muhabbetle, saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir'in de konuşma yaptığı program, Şırnak Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Susin Gören tarafından Etkili İletişim konulu sunum, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mesut Erkan tarafından Kursların Açılmasında ve İşleyişinde Dikkat Edilmesi gereken hususlar ve Müdür Yardımcısı Arif Kadırga tarafından Yaygın Eğitim Otomasyon konulu sunum ile devam etti. Soru - cevap ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri