Silopi ilçesi Kavaközü köyünde düzenlenen yer fıstığı hasat şenliğine telefon ile bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl 60 bin dekarda 20 bin ton üretim yapılan Şırnak’ın yer fıstığı üretiminde ilk 3 ilden biri oldu.
Türkiye’nin Irak ile Suriye sınırı arasındaki Silopi ilçesi Kavaközü köyünde yer fıstığı hasat şenliği düzenlendi. Şenliğe, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Bitkisel Üretim Genel Müdür Tarım havzaları daire başkanı Uğur Erdem, İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, Tarım ilçe müdürleri, tarım ilçe müdürleri, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Şebap Taşkın, Ak Parti Silopi ilçe Başkanı Rana Tellioğlu, Ziraat odaları başkanları ve çiftçiler katıldı.
Etkinlikte Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan traktörün şoför koltuğuna geçerek çiftçiler ile birlikte fıstık hasadı gerçekleştirdi. Bir süre tarlayı süren Vali Pehlivan şu açıklamada bulundu:
“Yer fıstığı ilimizde özellikle 2017 yılından itibaren yapılmaya başlandı. O yılda 8 bin dekar iken bugün çok şükür 60 bin dekarı bulmuş durumdayız ve sayın genel müdürümüzle konuştuk şuanda Türkiye’de yer fıstığı hasadında 3’üncü sıradayız. Bu Silopimize, Şırnak’ımıza yakışan bir neticedir. İlçemizde 10 köyümüzde bu faaliyet yapılıyor. 400’e yakın çiftçimizde bundan gelir elde ediyor. Geçen yılın rakamlarına göre dekar başı brüt yaklaşık 3 bin Tl gelir var. Bu sene tabi fiyatlar biraz daha arttı ve şuan ki rekolteye göre çiftçimizin eline yaklaşık 330 milyon Tl para geçecek, kazanç elde edecek.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Şırnak`ın Silopi ilçesinde 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanının 60 bin dekara, rekoltenin de 20 bin tona çıktığını belirterek, böylece kentin Türkiye`deki yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına girdiğini ifade etti. Bakan Pakdemirli, Şırnak`ta düzenlenen "Şırnak-Silopi Yer Fıstığı Hasat Şenliği"ne cep telefonuyla görüntülü görüşme yaparak katıldı. Silopi`den son derece güzel haberler geldiğini bildiren Pakdemirli, Şırnak`a özel bir ihtimam ve ilgi gösterdiğini söyledi. Pakdemirli, bölgede 2019`da 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanının 60 bin dekara, üretimin de 20 bin tonlara gelmiş olmasının çok güzel olduğuna dikkati çekerek, Şırnak`ın hep güzelliklerle, rekorlarla ve iyi konularla anılmaya başladığını anlattı.Bakanlık olarak Şırnak`ın, Şırnaklıların, valiliğin ve belediyenin yanında olduklarını belirten Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:"Şırnak`ımıza 18 yılda 518 milyon lira destek verdik. Bu da gayri safi tarımsal hasılanın 4 misli artmasına sebebiyet verdi. Şırnak, çok daha fazlasını hak ediyor, çok daha fazlası yapılabilir. Çok daha fazlası için Bakanlık olarak Şırnak`ımızın, Şırnaklılarımızın emrindeyiz. Şırnak bundan sonra ne derse o olacak. Hep bunu söyledik."Pakdemirli, Şırnak`a davet edilmesi üzerine de "Şunu da müjdeleyelim. Kış olmadan en yakın zamanda Şırnak`a geleceğim." dedi."Şırnak`a destek vermeye devam edeceğiz"Şırnak-Silopi`de yer fıstığındaki üretim artışının nasıl gerçekleştiğini de anlatan Pakdemirli, şunları kaydetti:"Şırnak-Silopi`deki üretim artışı, özellikle bölgenin terörden arındırılmış olması ve bundan kaynaklı artık çiftçinin, vatandaşın normal hayatına dönmekle ilgili arzu ve isteklerinden kaynaklıydı. Geçen yıl Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne böyle bir başvuru oldu, `yer fıstığı üretimini artırmak istiyoruz` diye. Böylece, 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanını 60 bin dekara, rekolteyi 20 bin tona çıkardık. Böylece Şırnak, Türkiye`de ilk üçe girdi. Şırnak artık bitkisel üretimiyle, tarımsal üretimiyle, hep iyi konularda anılan çok olumlu baktığımız bir şehir. Vatandaş da orada devlete karşı son derece pozitif. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Şırnak`a her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz."
Öte yandan Şırnak ve ilçelerinde üretilen ter fıstıkları işlenmek üzere Osmaniye’deki fabrikalara sevk ediliyor. Oradan da iç ve dış piyasaya pazarlanıyor.