İlçede yetişen üzümler, köylerdeki evlerde geleneksel yöntemlerle işlenerek pekmez, pestil ve cevizli sucuk gibi ürünlere dönüştürülüyor.
Bağlardan toplanan üzümler, daha rahat işlenebilmesi için kapalı alanlarda en az 2 gün dinlendirildikten sonra sıkılarak şırası çıkarılıyor. Elde edilen üzüm şırası, büyük kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 24 saat boyunca kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.
Sasonlu üzüm yetiştiricisi Murat Demir, bu yıl da bağ bozumu ile üzümleri topladıklarını belirterek, pekmez yapım sürecini anlattı. Demir, "Topladığımız üzümleri sıktıktan sonra elde ettiğimiz şırayı büyük kazanlarda kaynatıyoruz. Pekmezin tam kıvamını alması için 24 saat kaynaması gerekiyor. Eğer tam kıvamına ulaşmazsa pekmez ekşir ve zararlı hale gelir. Doğru yapıldığında ise pekmez çok şifalıdır, özellikle mideye faydalıdır. Bu süreç yaklaşık bir ay sürüyor" dedi.
Sason’da kansızlığa iyi geldiği bilinen ve kış aylarında soğuktan koruyan siyah üzüm pekmezi, vatandaşlar tarafından büyük kazanlarda kaynatılarak üretiliyor. İlçede üretilen bu doğal ürünlerin kilosu 200 ile 300 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.