Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Tarımdan Sorumlu Şırnak İl Başkan Yardımcısı Serdar Soysal, çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Tarımdan Sorumlu Şırnak İl Başkan Yardımcısı Serdar Soysal, çiftçilerin sulama, elektrik faturası, ekipman,akaryakıt fiyatları, ilaç-gübre gibi bir çok alanda yaşadıkları sorunları dile getirerek; “Sorunların çözüm yolları İçin Çiftçiler ile bire bir sahada değerlendirmeler yapılarak çalışma yapılmalıdır.”dedi.
Soysal, çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin olarak yaptığı açıklamada; “Sulama sorunları gün geçtikçe daha büyüyor ve daha çok sorun haline gelmektedir. Su kanalları bentler, barajlar ile çözüm bulunmamakla birlikte, Çiftçi 350 bin TL den daha fazla bir bedelle özel su kuyusu açıyor, resmî evraklar ile uğraşmakta (su çıkmama ihtimali var) ve her sezon 100-160 bin TL elektrik faturası ödemesi yapmakta, her yıl devletin katkısı %10 daha aşağı çekiliyor.
Bölgemizde Tarım bakanlığının vermiş olduğu sulama ekipman yardımı her yıl yükseltilmesi gerekirken bu yıl ise 3/1 oranına Aşağı çekilerek çok az bir çiftçi faydalanabildi. Puanlama ile yapılarak çoğu Çiftçiler mağdur oldu, Bahçeleri kuruma İle karşı karşıya kaldı, Ürünlerini ekememekte, Bakanlığın ödeneği İl Tarım Müdürlüklerini ve çiftçileri zor duruma düşürmüştür.
Akaryakıt fiyatları ciddi anlamda yüksek olduğu İçin çiftçi tarlada, sahada istediği gibi bakım yapamamakta olup, buda verimin düşük olmasını ve Kar elde etmesine etki etmektedir.
İlaç, Gübre, Tohum, Fide ve Tarımsal araç gereçler çok ciddi fahiş rakamlarda olup temin edilememekle beraber çiftçi az almakta kullanmakta ve hatta çoğu çiftçi ekin ekememekte, az gübre, ilaç kullanarak yada hiç atamadığı İçin sağlıklı ve istediği ürünü alamamaktadır ve zarar etmektedir.
Tarım Bakanlığı, İl Tarım müdürlükleri, ziraat odaları, Birlikler, Sulama birlikleri, kooperatifler, Tarım kredi kooperatiflerin sorunlara yeterince çözüm bulamaması Yada olamayışı, sorunlarına çözüm olamayışı çiftçilerin yalnız bırakmaları sorunları daha derinleşmesine neden olmaktadır.
Bölgenin sıcak oluşu, mevsimlerin değişkenliği çiftçilerin ekeceği ürünlerin programlı bir şekilde olması gerekliliği, Verilen tarımsal desteklerin tamamen bölgelere, ihtiyaca göre verilmediği, oranların yanlış olmasından çiftçi en fazla destek alan ürüne yönelmesine neden olmakta. Bu durumda ülke olarak Ay çiçek yağına, buğdaya muhtaç bir ülke sınıfına koymaktadır.
Çiftçilerimizin satmak İçin ürünlerinin gerçek değerini uygun şartlarda sağlanmalı, Çiftçilerimizin ürünleri aracıların ucuz bir bedelle alınmasının önüne geçilmeli, Aynı zamanda Tüketicilerinde hakları da göz ardı edilmemelidir. Yıllardır çıkarılarak denilen yeni hal yasası üzerinde durulmalıdır.
Bu anlamda sorunların çözüm yolları İçin Çiftçiler ile bire bir sahada değerlendirmeler yapılarak çalışma yapılmalıdır.”dedi.