Silopi`de Yetiştirilen Yer Fıstığı Osmaniye`ye Rakip

Şırnak'ın Silopi ilçesinde yetiştirilen yer fıstığı Osmaniye ve Adana'ya rakip olurken yöre insanında geçim kaynağı oldu. Bölgede huzur ortamının tesis edilmesi ile birlikte yöre...
 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yetiştirilen yer fıstığı Osmaniye ve Adana’ya rakip olurken yöre insanında geçim kaynağı oldu.

Bölgede huzur ortamının tesis edilmesi ile birlikte yöre halkı tarıma yöneldi. Her yıl rekoltesi artan ürünlerin başında yer fıstığı geliyor. Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki toplam 120 bin dönüm dekar alanda üretimi yapılan yer fıstığı Osmaniye ile yarışıyor. Silopi’ye bağlı Ortaköy köyünde 150 dönüm arazisinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapan Nevzat Binici tarlasında 30 kişiyi istihdam ediyor. Binici, “hem memleketimize hem de Şırnak ilimize Silopi ilçemize güzel bir katkı yapmak istedim. İnşallah güzel bir verim alırız. Hem çevremiz hem işçilerimiz hem biz güzel bir kar elde ederiz” dedi.

Daha önce Türkiye-Irak arası şoförlük yapan Sekvan Boğdu ekmek parası için gittiği Irak’ta büyük rezillik çektiğini şimdi ise kendi köyünde iş sahibi olduğunu söyledi. Boğdu, “kendi toprağımızda, kendi memleketimizde kendi köyümüzde topraklarımızı kalkındıralım. Ekmek yiyelim. Arkadaşlarımı da tavsiye ediyorum. Oradaki rezilliği çekeceğimize kendi memleketimizde kendi toprağımızda çekelim daha iyidir. Kazancımızda iyidir. Allah’a çok şükür ailemizi geçindiriyoruz. Bir ekmek çıkartıyoruz. Ortaköylüyüm. Irak’a gidiyordum. Orda çektiğim rezilliği ve eziyeti burada görmüyorum. Burada tarla suluyorum. Zorluk çekmiyorum” dedi.

Ziraat Mühendisi Halit Kayek ise şunları söyledi: “Yer fıstığının ülkemizdeki ana merkezi Osmaniye diye bilinir. Halbuki Şırnak bölgesinde özellikle Silopi ve Cizre ovasında yaklaşık olarak 120 bin dönüm dekar alanda yer fıstığı üretimi yapılmaktadır. Bölgemizde üreticilik yada geçim kaynağı olarak her zaman Habur Gümrük Kapısı olarak görülürdü. Artık bunun yerini çiftçilik aldı, üreticilik aldı. Çiftçilerimizin çoğu artık farklı farklı ürünler yetiştirerek geçimini sağlamaktadır”

YER FISTIĞI

Asırlardır besin kaynağı olarak tüketilen yer fıstığının sağlığa faydaları saymakla bitmez. Bununla birlikte aşırı tüketildiğinde sağlık açasından da sorunlar çıkartabilen yer fıstığının "zararları, faydaları nelerdir? Yer fıstığı tansiyonu yükseltir mi, ishal yapar mı?" Gibi sorularınıza cevaplar aradığımız makalemizi ilginize sunuyoruz. Keyifli okumalar.

Alternatif tıp alanında fındık, fıstık, badem ne kadar sağlığımız için önemli ise yer fıstığı da sağlığımız için faydalı bir besindir. Yer fıstığının sağlık açısından önemli olmasının nedeni elbette içeriğindeki vitaminlerdir. Örneğin, 100 gramlık yer fıstığında 567 kalori bulunmaktadır. A, E ve C vitaminleri içeren fıstık, demir, bakır, kalsiyum, manganez, çinko, potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir.

Fıstığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Birçok insan fıstığın kalori aldırdığını söyler. Oysa yer fıstığının vücuda sağladığı kalori kilo değil enerji olarak döner. Yaz-kış istediğiniz zaman istediğiniz yerden satın alabileceğiniz fıstığın, çikolatası, pastası, kreması da mevcut. "Yer fıstığı yersem kilo yapar, kilo alacağım" korkusu yersiz ve yanlış bir korkudur. Yer fıstığı yemeniz için sizlere birçok güzel sebepler sıralayabiliriz.

Özellikle mide kanserine yakalanma riskini azaltan, cilt sağlığını koruyan, kalp sağlığına çok iyi gelen, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır. Vücut geliştirme sporu yapanların bolca tükettiği fıstık sağlıklı gelişmeye yardımcı olur. İç organlar, deri hastalıkları gibi hastalıklara yakalanma riskini minimuma indiren fıstığın sindirim sistemine faydası tartışılmaz. Kansere yakalanma riskini de azaltır.

Kolon Kanserini Azaltır: Kadınlar da çok sık görülen kolon kanseri rahatsızlığına yakalanma riskini fıstık azaltır. Haftada en az iki kaşık fıstık ezmesi yemek, kadın ve erkeklerde kolon kanserine yakalanma oranını %30 ila %60 arasındaki oranlarda azaltır.

Mide Kanserini Engeller: İçeriğindeki yüksek polifenolik asitler, P-Kumarik asitler kanserojen nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide kanserine yakalanma riskini azaltır.

Sinir Hastalıklarına Fıstık: Yer fıstığının zengin mineralleri kalp sağlığından tutun,  sinir sistemine kadar faydalıdır. Viral, fungal enfeksiyonların en iyi fıstık içindeki mineraller engeller. Düzenli tüketildiğinde alzheimer hastalığına da faydası vardır.

Safra Taşlarına Fıstık: Yer fıstığının kendisi veya ezmesi safra kesesine de faydalıdır. Haftada 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketmek safra kesesinde taş oluşumunu engellediği gibi kesenin sağlığını da korur.

Kolesterole Fıstık: Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren fıstık, koroner kalp hastalıklarını önler.

Depresyona Karşı Fıstık: Fıstık, triptafon içermektedir. Triptafon düşük serotine seviyesini yükselterek, depresyona neden olan nedenleri ortadan kaldırmayı sağlar. Fıstık, ayrıca genel anlamda sinir sağlığı için faydalıdır.

Fıstık Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Haftada en az iki kere iki yemek kaşığı fıstık ezmesi yemek özellikle kadınlarda obezite sorununu ortadan kaldırabilir. Sabah kahvaltılarında az miktarlarda fıstık ezmesi yemek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Fertiliteye Yardımcı Olur: Gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını %70 azaltır. Böylece döllenmeye yardımcı olurken düşük riskini azaltır.

Kan Şekerini Düzenler: Fıstığın içerdiği besinler, yağ ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar.

İnme Riskini Fıstık Azaltır: Yer fıstığı başta olmak üzere, diğer fıstık türlerinin içerdiği resveratrol, nitrik oksit üretimini arttırarak kalp vuruşlarını dengeler. Böylece kalp sağlığına faydalı olurken inme ve kalp krizi riskini azaltır.

Fıstık gelişmeye faydalıdır. Özellikle yer fıstığının içerisinde bulunan amino asitler, sağlıklı büyüme ve vücut geliştirme için faydalıdır.

Fıstık, yüksek konsantrasyonlarda antioksidandır. Fıstık, haşlanarak tüketildiğinde içerdiği antioksidanlar daha etkili duruma gelir. Böylece, biokanin-A ve genestesin 2 ila 4 katına yükselir, böylece vücutta serbest radikallerin etkisini kırarak genel sağlığa faydalı olur.

Vitamin ve Mineral Deposu Fıstık: Fıstık; B6, B9 vitaminleri yanında, niasin, riboflavin, thiamin gibi vitaminlerin yanında, sağlık açısından çok fazla faydalı olan pantotenik asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır. Fıstığın içerdiği yukarıda sıraladığımız vitamin ve mineraller, organların sağlığı açısından hayati önem taşırlar.

Enerji Deposu Fıstık: İçerdiği yüksek değerdeki vitaminler, mineraller ve antioksidan özelliği fıstığı güçlü bir enerji kaynağı yapar.

Fıstık E vitamini içerir. Böylece cilt sağlığı için faydalıdır.

Sedef hastalığına faydalıdır. Fıstık ayrıca egzama, cilt kızarıklıkları gibi deri hastalıklarına iyi gelir.

Fıstığın protein içeriği hücre sağlığı için faydalıdır.

Yer fıstığı, beyin hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Fıstık, oksitlerin sağlıklı şekilde bünyeden atılarak temizlenmesini sağlar.

Cildin daha sağlıklı kan akışını sağlayan fıstık, genel cilt sağlığı için faydalıdır.

E vitamini içerdiğinden dolayı fıstık, zararlı güneş ışınlarından cilt ve deriyi korur.

Fıstık ezmesi yüz maskelerinde cildi ölü hücrelerden ve kirden temizlemek için kullanılmaktadır.

Fıstık, genel saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Omega 3 yağları içeren fıstık, saçların dökülmesini engeller ayrıca yumuşamalarını ve parlak görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Genel olarak sağlık için çok faydalı olan yer fıstığı meme ve kolon kanseri başta olmak üzere kanser türlerine yakalanma riskini minuma düşürür. Sinir sistemi sağlığının korunmasını sağlayan yer fıstığı beyin sağlığına ise katkıda bulunur. İşte yer fıstığının faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz.

Sindirim sistemi sağlığını korur.

Cinsel hayatın sağlıklı olmasını sağlar.

Kas ve kemik yapısının oluşmasını sağlayarak, kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Vücudun harcadığı enerjinin yerine gelmesini sağlayarak bedenin güçlenmesini de sağlar.

Kandaki kolesterol seviyesinin düşürür. Böylece kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar.

Zihin fonksiyonlarının sağlıklı olmasını sağlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri