DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, kentteki bir otelde yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, 2019 ve 2023 vizyonunda, Cumhuriyetin 100. yılına denk gelecek şekilde bir çalışma yaptıklarını söyledi.
On Birinci Ulusal Kalkınma Planı toplantısının uygulamasını yerel paydaşlar yapmak için bugün burada olduklarını söyleyen DİKA Genel sekreteri Yılmaz Altındağ, “Bu sürece Salı günü başladık. İlk defa bir genel paydaşlarla yapılacak bakanlığımız Şırnak’ta gelecek 5 yılın rotasını yerel paydaşların da içersinde olduğu geleceğimizi beraber planlayacak olan sizlerle buradayız. Elbette ki Şırnak’ın önümüzdeki 5 yılda nerelere geleceğini, hangi rotalarda geçeceğini siz bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla Şırnak’ı Şırnaklıların tanımasını istedik. Türkiye’de en genç nüfusa sahip bir Bölgede yaşıyoruz. Biz bunu hep söylüyoruz ‘gençlerimiz yönetimde söz sahibi osun, ekonominin vazgeçilmezi olsun, yöneten olsun katılımcılarımızın baş aktörü olsun.’ Bakanlığımızın hazırlamış olduğu 17 maddede gelecekte Şırnak’ı nerde görmek istiyorsunuz. Turizm de Sanayide Altyapı, tarımda mı bunu la ilgili bir ilk 5ini işaretleyeceğiz bunu işaretledikten sonra üzerinde politikalar üreteceğiz ve bu politikaları sizden isteyeceğiz. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza ayın 21’de arz edeceğiz. Gençlerimizin ve kadınlarımızın her alanında güçlü bir Şırnak olmasını diliyorum On Birinci Ulusal Kalkınma Planımızın Şırnak’a ve Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Toplantıda katılımcıların dolduracağı anketler hakkında bilgi veren Altındağ, şöyle konuştu: "İlk defa bakanlığımıza 'Yerelde böyle bir çalışma yapalım' dedik. Yerel ne düşünüyor, özellikle Şırnak 5 yılını nasıl görmek istiyor? Hangi konular üzerinde çalışma istiyor, bu bizim için çok önemliydi. Bakanlığımızın yaptığı anket çalışmasında 17 maddemiz var. Sağlıktan turizme, tarımdan sanayiye kısacası 17 madde içinde sizin uygun gördüğünüz ve bu gelecekte Şırnak’ı daha iyi noktaya götürebilecek ya da Şırnak’ta çok riskli gördüğünüz bir şeyi bertaraf edecek bir anlayışla bakmanızı istirham edeceğiz. Daha sonra anket sonuçlarını da bu defa sizden bunlara çözüm politikaları üretmenizi isteyeceğiz. Bu kadınlarımızın ve gençlerimizin içinde olduğu bir 3 aşamalı genel bir çalışma olacak."
Toplantı sonucunda elde edilecek notları 21. Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceklerini söyleyen Altındağ, yerel dinamiklerin vereceği bilgilerin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
DİKA’nın On Birinci Ulusal Kalkınma Planı toplantısında konuşan TSOB Osman Geliş böyle bir toplantının fırsat olduğunu belirterek “Şırnak’ta sessiz bir deprem yaşadık bu gün. Artık geleceğimizi istişare etmek için gerek kalkınmada gerek istihdamda, hepsini beraber planlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bunu bir fırsata çevirelim hep beraber neler yapalım neler istiyoruz, önümüzdeki süreçte gençlerimizin talepleri nelerdir bunları dile getirelim. Sektörel bazda mesleki okullarda olsun her sektörde eleman yetiştirmemiz lazım. İhtiyaç duyulan sektörleri beraber belirleyip bunları hedeflerimize koyalım, ben bu toplantının çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. On Birinci Ulusal Kalkınma Planı sayın cumhurbaşkanımıza arz edilecek, bugünkü taleplerimiz programa konacak, önümüzdeki süreçte bunlar peyder pey bunlar hayata geçecek. Bu gibi düşüncelerinizi paylaşıp DİKA büyüklerimize kalkınma banklığımıza sunulacak bu toplantının çok faydalı olacağına inanıyorum. Tüm katılımcılara özelikle genç kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Geleceğimizi beraber inşa edelim, geleceğimizi beraber aydınlatalım. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler anket masalarında toplanarak kentin sorun ve sıkıntılarını moderatörlere aktardı.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Serdar Gökdemir, Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Muzaffer Akçam, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.