DAP:"Bölgenin Orman Varlığı Yetersiz"

DAP Bölgesi orman varlığı, Türkiye'nin orman varlığının sadece %12,9'unu oluşturuyor. Bölgedeki ormanların %69,7'si bozuk durumda. Uzmanlar, ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtiyor.

Doğu Anadolu Projesi (DAP), Türkiye'nin toplam orman varlığının yalnızca %12,9'unu (2,3 milyon hektar) oluşturuyor. Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerini kapsayan bu bölge, orman fakirliği ile dikkat çekiyor.

Ormanların Durumu: Normal ve Bozuk Ormanlar

Bölgedeki orman varlığının %30,3'ü normal ormanlardan, %69,7'si ise bozuk ormanlardan oluşuyor. Bu durum, bölgedeki ormanların çoğunlukla rehabilitasyona ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

İklim ve Topoğrafik Özellikler

DAP bölgesi, iklimsel ve topoğrafik şartlar nedeniyle kuraklığa ve soğuğa dayanıklı ağaç türlerine ev sahipliği yapıyor. Meşe, karaçam ve ardıç, bölgedeki belli başlı ağaç türleri arasında yer alıyor. Bu dayanıklı türler, bölgenin zorlu şartlarına adapte olmuş durumda.

En Az ve En Çok Orman Alanına Sahip İller

Bölgedeki iller arasında en az orman alanına sahip il 161 hektar ile Iğdır, en çok orman alanına sahip il ise 405.281 hektar ile Sivas. Bu büyük fark, bölgedeki orman dağılımının dengesiz olduğunu gösteriyor.

Uzmanların Önerileri

Uzmanlar, bölgedeki orman varlığını artırmak için ağaçlandırma ve bozuk ormanların rehabilitasyonu çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurguluyor. Bu çalışmalar, bölgenin orman zenginliğini artırarak ekosistemini güçlendirebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri