Doğu'nun badem şekerleri tezgahlardaki yerini aldı

Mardin bademi, üreticilerin el emeği ile toplanıp kavruluyor, ardından şekerli şurupla kaynatılarak geleneksel bir tat olan badem şekerine dönüşüyor. Badem şekeri, hem tatlı bir atıştırmalık olarak tüketiliyor hem de hatıra olarak alınıyor.

Mardin'de dede mirası badem şekeri geleneğini sürdüren üretici Yaşar Budak, Mardin'in yerli bademini kullandıklarını, şeker pancarından üretilen toz şeker ile yaptıklarını söyledi. Badem şekerinin Mardin’in coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirten Budak, badem şekerine coğrafi işaretini yerleştirip tüm Türkiye'ye göndereceklerini ifade etti.

Badem şekerinin yüzyıllardır var olan bir ürün olduğunu aktaran Budak, dedelerinden kalan özel bir ürün olduğunu, turistlerin de en çok tercih ettiği ürün olduğunu kaydetti. Turistlerin badem şekerini çok sevdiğini, beğendiğini belirten Budak, şöyle konuştu: "Badem şekeri yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli detay iyi badem kullanmak ve iyi bir badem şekeri elde etmektir. Bu lezzeti birleştirmektir. Yapması kolay bir ürün değildir. Herkes aynı lezzeti veremiyor. Badem şekeri çok çeşitli, biz 3 çeşit badem şekeri yapıyoruz. Bunlar az şekerli olan serpme, çift batırım ve tarçın, zencefil karışımlı üretiyoruz. Bazı ürünlerde gıda boyası kullanmak zorunda kalıyoruz. Gıda boyası da tamamen yasal olduğu için kullanıyoruz ve zararı yoktur."

En çok tercih edilen serpme badem olduğunu söyleyen Budak, "Hepsi seviliyor ama en çok tercih edilen serpme badem şekeri oluyor. Serpme badem şekeri tamamen doğal olup hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Yumuşak ve ağızda dağılan bir üründür. En çok rağbeti serpme badem şekeri görüyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri