Şırnak Ziraat Odası Başkanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Tatar, Çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları dile getirdi; ‘Son bir yılda bazı girdi(mazot,gübre .elektrik ilaç vs.) maliyetlerine yüzde ikiyüz hatta yüzde ikiyüz elliye varan artışların olması üreticilerimizi çiftçilik yapmaktan vazgeçirme noktasına getirmiştir.”
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi; “Şırnak çiftçisi modern tarım alet ekipmanla teknik tarım yapmakta, sulama konusunda hayli ileri tekniklerden yararlanmaktadır. Yıllık getirisine bakıldığında ortada yüksek meblalar görünsede yıllık gelir gider hesabı yapılınca çiftçinin elinde maalesef bir şey kalmıyor. Çiftçinin harcadığı iş gücü, emek, yatırım ve alın teri maalesef sadece girdi sağlayan firmalarının yanı sıra komisyonculara para kazandırmış oluyor.
Tarımsal üretimi ve verimliliği artırmak, tarımsal maliyeti düşürmek, Çiftçilerimizi üretimin içinde tutmak için tarımsal destekler artırılarak zamanında ödenmelidir.
Üretim için çok önemli olan gübre fiyatı aşağıya çekilip taban fiyat uygulaması getirilmelidir.
2022 Yılında enerjiye yapılan zamlardan sonra tarımda elektrik kullanımının fazla olduğu ilimizde yapılan sulu tarımın sekteye uğrayıp yapılamaz hale geldi. Devlet katkı payının düşmesi ve enerji birim fiyatının artması sonucunda gübre fiyatında kötü sonuçlara sebep olacaktır. Tarımda kullanılan enerji birim fiyatının düşürülmesi ve devlet katkı payının yüzde ellilere çıkarılması gerekiyor.
Mazot fiyatı yaklaşık üç katına çıkmıştır. İyi bir tarımsal Üretim için iyi bir arazi sürümü şarttır. üreticimiz bu konuda da kısıtlamaya gitmek zorunda kalmıştır.Bu da verimi olumsuz etkileyecektir.
Çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılarak yakıt fiyatlarında düzenleme yapılıp verilen destekleme miktarı artırılmalıdır.
Dünya geneline hakim olan salgınla tarım dünyada savunma sanayisinden daha önemli bir konuma gelmişken çiftçimizi küstürmek yerine, çiftçilerimizin üretime kazandırılması için tarımsal destekleme miktarlarının artırılması, enerjiyi şirketler üzerinden değil de ihtiyaç halinde direk çiftçiye verilmelidir.
Devletimiz çiftçinin sesini artık duymalı ve ülkemizin refahı için çiftçimiz desteklenmeli çiftçimiz üretime teşvik edilmeli, çiftçiye girdi sağlayan firmalar denetlenmeli ve enerji şirketlerinin insafına bırakılmamalıdır.”denildi.