Halepçe'de neler yaşandı:Katliamın 36.yılında neler değişti?

Tarihe kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamı, aradan geçen 36 yıla rağmen hafızalardaki tazeliğini koruyor. Peki o dönemde neler yaşandı.

16 Mart 1988 yılında tarihe kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamı'nda binlerce Kürt, Saddam Hüseyin'in emriyle kimyasal silahların hedefi oldu.

Bu katliam, Hiroşima ve Nagazaki'den sonra yapılan en vahşi katliam olarak tarihe geçti. Bütün dünyanın sessiz kaldığı katliamın üzerinden tam 35 yıl geçmesine rağmen o günkü vahşet ve katliam hafızalardaki yerini halen koruyor.

Çocuklar, "Daye behna sêvê tê (Anne elma kokusu geliyor.)" demeleri hafızalrdan silinmiyor...

Halepce Katliamı Nedir, Nerede Yapıldı?

Halepçe katliamı, Kürtlerin yaşamış olduğu Halepçe'de 16 Mart 1988 tarihinde yapılmış olan katliama verilen isimdir. Bu katliam sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Özellikle yapılan saldırıdan sonra ortaya çıkan manzara oldukça kötüydü. Çünkü binlerce insan yapılan katliamdan kurtulma şansını yakalayamadı. Hatta birçok kişi sevdiklerini korumak için hamle yapsa da bunu başaramamışlardır. Sonuç olarak katliamın izleri oldukça dehşet verici olmuştur.

Halepçe Katliamı...

Halepçe Katliamı veya Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı, İran-Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçasıdır. Saddam Hüseyin tarafından yapılan bu kanlı saldırı ve katliam girişimi sonucunda Halepçe kentinde yaşayan 3.200 ila 5.000 arasında ki kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda bu katliamda 7 bin ila 10 bin arasında sivil vatandaş ağır bir şekilde yaralandı. Bu saldırı sonucunda da bazı hastalıklar meydana geldi. Sonradan yapılan doğumlarda sakat çocuklar meydana geldi.

Halepçe sonrası ve Saddam Hüseyin...

2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Ancak Duceyl Katliamı nedeniyle aldığı idam cezasıyla 2006'da asıldı. Ölümünün ardından ise Kürtlere karşı "soykırım" uygulamaktan yargılandığı davada suçlu bulundu.

Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanıdı. Kürdistan Bölgesi hükümeti tarafından bu karar memnuniyetle karşılansa da, Bağdat yönetimi tarafından Halepçeli ailelere gereken destek verilmedi, vaadler yerine getirilmedi.

Kürdistan Bölgesi hükümeti, Mart 2014'te Süleymaniye'ye bağlı olan Halepçe'nin il olmasına karar verdi. Irak hükümeti ise bu hafta Halepe’nin il olması kararını onayladı.

Tarihe kara bir leke olarak düşen bu katliamın acıları ve anıları Kürt halkının hafızasında hala ilk günkü kadar taze.

.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri