En az 16 ülkede yaklaşık 2 milyar kişiye su sağlayan Himalaya buzullarının 2010'dan bu yana önceki on yıla kıyasla yüzde 65 daha hızlı eridiği tespit edildi. Sera gazı emisyonlarının hızlı şekilde azaltılmaması halinde buzulların hacminin yüzde 80’ini 2100 yılına kadar kaybedebileceği belirtildi.
Nepal merkezli Uluslararası Entegre Dağ Geliştirme Merkezi (ICIMOD) tarafından yayımlanan raporda, iklim değişikliğinin Hindukuş Himalaya dağlarındaki buzullar üzerindeki etkisi incelendi. İklim değişikliği nedeniyle buzulların 2010'dan bu yana önceki on yıla kıyasla yüzde 65 daha hızlı eridiği tespit edildi. Bu durumun artan sıcaklıkların şimdiden etkisini hissettirmeye başladığını gösterdiği belirtildi. Sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde azaltılmaması halinde buzulların 2100 yılına kadar hacminin yüzde 80'ini kaybedebileceği vurgulandı. Ayrıca ani sel ve çığların da önümüzdeki yıllarda artacağı, bu durumun Himalaya bölgesinde yaşayan 240 milyon kişi ile Hindistan, Pakistan, Çin ve diğer ülkelerdeki 1 milyar 650 milyon kişinin suya erişimini olumsuz etkileyebileceği kaydedildi. “Benzeri görülmemiş bir oranda” eridiği belirtilen buzulların Çin, Hindistan ve Pakistan da dahil olmak üzere 16 ülkede yaklaşık 2 milyar kişiye tatlı su sağlayan 12 nehri beslediğine dikkat çekildi. Raporun yazarlarından biri olan göç uzmanı Amina Maharjan, "Küresel ısınmaya neredeyse hiçbir katkısı olmayan bu insanlar, iklim değişikliği nedeniyle yüksek risk altında" ifadelerini kullandı.
Himalaya buzulları hızla eriyor: Yaklaşık 2 milyar kişi risk altında
En az 16 ülkede yaklaşık 2 milyar kişiye su sağlayan Himalaya buzullarının 2010'dan bu yana önceki on yıla kıyasla yüzde 65 daha hızlı eridiği tespit edildi. Sera gazı emisyonlarının hızlı şekilde azaltılmaması halinde...