Şırnak’ın İdil İlçesinde faaliyet gösteren Ziraat Fakültesinin Şırnak Üniversitesi yönetimi tarafından Şırnak merkeze taşınması kararı alınmış ve Üniversite Rektörü başta olmak üzere Şırnak Üniversitesi büyük bir tepkiye maruz kalmıştı. Ancak 2013 yılında kurulan Ziraat Fakültesi geçen 10 yıllık zaman zarfı içerisinde sadece 10 mezun verdiği ortaya çıktı.
Son yıllarda Şırnak Üniversitesi’nin bölge üniversitelerini başarıları ile sollayarak ivme kazanması, bazı çevreleri rahatsız etmiş bir durumda. Dünya üzerinde bulunan yaklaşık 12 bin üniversite arasında ilk 4 bin arasında yer alan ve Türkiye’de ki birçok üniversiteyi geride bırakmayı başaran Şırnak Üniversitesine yönelik yapılan algı Şırnak ve İdil arasında gözle görülür olmasa bile ufak çaplı gerilime neden olmuştu.
Ülke genelinde bir fakültenin açılabilmesi için en az 20 öğretim görevlisi gerekmektedir. Her yıl en fazla 6 öğrenci mezun verebilen bir fakülte de ekonomik olarak bakıldığı zaman hem üniversite yönetimine hem de ülke ekonomisine ciddi kayıplar verdiği görülmektedir.
2020-2021 eğitim yılında Şırnak Üniversitesi İdil Ziraat Fakültesi’ne açılan öğrenci sayısı (ÖSS ve DGS) 46, Ziraat Fakültesi’ne yerleşen öğrenci sayısı 14 ve kayıt yaptıran öğrenci sayısı 13. 1 öğrenci kaydını sildirirken, 1 öğrenci de yatay geçiş ile başka bir yere gittiği gözlemlendi. Ziraat Fakültesi 2020-2021 eğitim öğretim yılını sadece 11 öğrenci ile tamamlayarak mezun veremedi.
2014-2020 yılları arasında (6 yıl boyunca) Ziraat Fakültesini kazanan 195 öğrenci olmuştur. Bunlardan ancak 30 kişisi mezun olabilmiştir. Bu durum hem ziraat fakültesini hem de İdil ilçesinin yeterince gelişim gösterememesine neden olmaktadır.
Ziraat Fakültesini merkeze kampüse alınmak istenmesinin bir gerekçesi de Fakülte öğrencilerinin merkez kampüsteki öğrenci ortamından ve sosyal tesislerden yararlanmasının istemeleri olduğu tespit edildi. Bilindiği üzere Şırnak Üniversitesi’nin 6 Fakültesi bulunmakta bunların 5’i merkez kampüste 1’i İdil’de yer almaktadır. İdil’de eğitim gören öğrencilerin hem sosyal ve kültürel hem de eğitim açısından bilgi alışverişinde fazla bulunamaması öğrenciler açısından büyük bir kaybın oluşmasına neden oluyor.
Ziraat Fakültesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren öğretim üyelerinin önemli bir kısmı Şırnak’ta Üniversite Lojmanlarında ikamet etmektedir. Hafta-içi her gün 60 km mesafede olan bir binaya gidip gelmek hem zaman kaybına hem imkân kaybına neden olmaktadır. İdil’de Yurt imkânlarının olmaması hem Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören 300 öğrencinin hem de Ziraat Fakültesindeki öğrencilerinin barınma sorunu yaşamalarına neden olmaktadır.