İnsanlara farz olan Namazın önemi ve faydaları?

Farz olan en büyük ve en önemli ibadet namazdır. Kelime-i şehadetten sonraki temel ibadet olan Namazın önemi ve mahiyeti, İslam'da namaz kılmanın hükmü nedir gibi pek çok soruya değinen Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek Namaz ibadetinin önemini anlattı.

İlk görevimizin Allah’ın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed’in (s.a.s.) peygamberliğine inanmak ve İmandan sonra farzların en önemlisi namaz olduğunu söyleyen Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek, Namazı Namaz ibadetinin önemini ,Namazın insana maddî ve manevî temizliğinde nasıl vasıta olduğunu ve Kur’an-ı Kerim’de ayetlerle açıklanmış namaz ibadetinin önemini şu şekilde açıkladı.

“İbadet, yalnızca birtakım şekiller ve dış görünüşlerden ibaret değildir. İbadette esas olan özdür, huşûdur. Huşû olmadan yapılacak bir ibadetin içi boştur. Samimi bir Mü'min her hareketinin ve davranışının Allah'ın rızasına uygun olup olmadığını göz önünde bulundurur. Böyle hareket ettiği takdirde her meşrû fiil, bir ibadet hükmünü almaya başlar.

Kur’an’a göre her şey kendi tarzınca Allah’a hamd ve O’nu tesbih eder: ‘Yedi gökle yer ve bunların içinde bulunanlar O’nu tesbih ve tenzih ederler. Hiçbiri hariç olmaksızın hepsi O’na hamd ile tesbih eder. Fakat siz onların tesbihini iyi anlamazsınız. O, hakikaten Hakimdir, Yarlığayıcıdır.”(İsra, 17/44)

Müslümanların namazı bir bakıma bütün yaratıkların muhtelif ibadet şekillerini bir arada toplamaktadır, yani namaz kainatın ibadet modeli olmaktadır.

İslâmda namazın meşrûluğu Kitap, Sünnet ve İcmâ'ya dayanır. Kur'an’ın birçok yerinde; “namazı kılınız ve zekâtı veriniz" buyrulur.

"Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır"(Nisa, 4/103).

"Namazı kılın, zekâtı verin ve Allah'a samimiyetle bağlanın. O, sizin mevlânızdır. O, ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır" (Hacc, 22/78).

Peygamber Efendimiz (a.s); "Namaz dinin direğidir." buyurdu.(Beyhaki, Sünen)

Namaz, irade, akıl, duygu ve bunun sonucu olarak iman sahibi bir kişi için, bir âşığın, mâşukuna karşı duygularını anlatmak için can atması gibi zevkle ve büyük bir arzuyla yerine getirmek isteyeceği bir ibadettir.

*Namaz kılan Müslüman, ibadetinde "İhsan" mertebesini; Allah'ı görüyor gibi ibadet etmek hedefini gerçekleştirmelidir. İnsan, ömrü boyunca kıldığı namazlarında bu hedefe ulaşmaya ve bu hakikati yakalamaya çalışmalıdır.

*Farsça bir kelime olan namaz, Kur’ân’da “salat” kelimesi ile ifade edilmektedir,

*Namaz, “Peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan, tekbir ile başlayıp selâm ile son bulan, belli fiil ve sözleri içine alan bir ibadettir. Allah'a karşı tesbîh, ta'zîm ve şükrün ifadesidir.

*Namaz, Kur'an'da doksandan fazla ayette zikredilmektedir.

*Namaz, hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'rac (İsrâ) gecesinde farz kılınmıştır.

*Namaz insanın maddî ve manevî temizliğinin vasıtası olmaktadır. Çünkü namaz kılmak için gerekiyorsa gusül abdesti almak, normal durumlarda abdest almak suretiyle bir nevi vücut temizliği yapılmış olduğu gibi, ayrıca elbisenin ve namaz kılınacak yerin de temizlenmesi gerektiği için bir üst baş temizliği yapılmış olur. Daha da önemlisi namaz günahlardan arınmanın da bir yoludur.

Beş vakit namaz; akıllı, ergenlik çağına giren kadın ve erkek her Müslümana farzdır.

Hiçbir şey; iş, ticaret, görev, meşgale ve mazeret mümini namazdan alıkoyamaz (Nur, 38). Bu görevin yerine getirilmesi için dinimiz her türlü kolaylığı sağlamıştır”.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri