Düzenlene Akademik açılış törenine Şırnak Vali Yardımcısı Ahmet Kavanoz, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdurrahim Alkış, üniversite akademik personelleri ve öğrenciler katıldı.
2023-2024 eğitim-öğretim sezonu akademik açılış dersini İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. İhsan Fazıloğlu yaptı.
Akademik Açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Şırnak Vali Yardımcısı Ahmet Kavanoz, “2023 – 2024 Akademik Yılı’nın üniversitemiz, Şehr-i Nuh’umuz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sayın Rektörümüze, tüm öğretim üyelerimize, çalışanlarımıza, öğrencilerimize ve üniversite camiamıza kolaylıklar ve başarılar diliyorum” dedi.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdurrahim Alkış, “dünya olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönemler mazlumların ve mağdurların biran önce içerisinde bulundukları zor durumdan kurtulmalarını cenabı haktan niyaz ediyorum. Üniversiteler, eğitim-öğretim kurumları olmanın yanı sıra aynı zamanda ilim ve teknoloji üreten yerlerdir.
Şırnak Üniversitesi olarak, ürettiğimiz bilgileri insanların yararları konusunda olmasını önemsiyoruz. Tüm insanlığı zehirleyecek, ortadan kaldıracak unsurları üretmeyi olumlu bir maharet olarak kabul etmiyoruz. Kültürel, sosyal, ekonomik, sanatsal, düşünsel çalışmalarımızda tüm bu alanlarda değerli çalışmalar imzadır.
Şehrimizin, istihdam sorununa yönelik iyi projelere imza attık. İl ve ilçe merkezlerimizde tarihi, iktisadi, iştimai, dini maharetleri ortaya çıkartan uluslar arası sempozyumlar yaptık. 2023 senesi içerisinde bu anlamda 4 tane uluslararsı sempozyumlar imza attık. Tüm ilçelerimiz ile ilgili, uluslar arası sempozyumlar düzenledik. Sadece Güçlükonak ilçemiz kaldı. Onu da önümüzdeki sene içerisinde Güçlükonak sempozyumunu da yaparak bu halkayı tamamlamayı düşünüyoruz. Uzun bir süredir bir çoğumuz kampüsten uzak kaldık. Yeni eğitim-öğretim münasebeti ile şenlendik. Malumunuz olduğu üzere, üniversiteler kampusleri ile üniversite kültürünün yaşandığı alanlardır. Kampüsler sadece bilgi öğrenilen yerler değildir. Aynı zamanda sosyalleşme alanlarıdır. Bu açıdan bu yılları çok donanımlı bir hedef olmak üzere planlamak icap eder. Nitelikli bir bilgi üretmek, huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmak, akademik performansa dayalı, yenilikçi, yapıcı eleştiriler merkezli, disiplinler arası çalışmalara teşvik etmek, insanın kaderinin daha adaletli bir şekilde hayatını idame ettirmesini sağlamak üniversitelerin görevi asli vazifeleri arasındadır.
Çağımızın ihtiyaçlarına değer vererek, ilim ve teknoloji katkıda bulunacaktır. Donanımlı birey yetiştirmek geçmişten kopmadan, maddi ve manevi değerlerden esinlenerek, geleceğe hazır bireyler yetiştirmek üniversitemizin ve öncelikli ödevleri arasında yer almaktadır. Bu asırda yaşanan talihsizlikleri, insanlık tarihi hafızasına doğru bir şekilde kaydetmek, dönemin düşünce sistemine inşa etmek, teknoloji ile bilgiye erişim sağlamak, kültürel aktarımları sağlamak, projelerle toplamlar elde etmek bizim vazifemizdir.
Üniversiteler ciddiyetleri ile bir ülkenin ya da bir milletin hem talihi, hem de tarihini değiştirebilecek kabiliyettedir. En hayırlınız, insanlara en yararlınız olanınızdır prensibi ile şehrimize, ülkemize ve tüm insanlığa hayati hizmetler sunmayı temel ilke olarak benimsemişiz. Düşünce dünyamıza göre tüm insanlığı bir araya gelse ve tümü birbirine yardımcı olmaya çalışsa insan gibi bir yaşam sürdürülebilir hale gelebilir” dedi.
İsrail’in Filistin halkına yaptığı saldırıları kınayan Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, “ 20 günü aşkındır Filistin’de, Gazze’de masum insanları katleden zihniyeti lanetliyorum ve destekçilerini de kınıyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bu zihniyette olan liderler bu zulme dur demek için çok yoğun çalışmalar yürütmektedirler. Allah yardımcımız olsun ve yardımcıları olsun.
Üniversiteler, birer bilim yuvası olmalarının yanında, öğrencilerin entelektüel gelişmelerine katkı sunan, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayan, geleneklere sahip evrensel kurumlardır. "Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle, bir memleketin hem talihini hem tarihini değiştirir. Bulunduğu şehrin ve ülkenin imkânlarını en doğru şekilde kullanarak dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek, potansiyelini harekete geçiren üniversitelerimizin bırakınız Türkiye'yi, küresel çapta bir marka haline dönüşmesinin önünde hiçbir engel göremiyorum. Esasen küresel düzeyde yaşanan Siyasi ve ekonomik dönüşümlerle, teknolojik değişimler gibi hayati öneme sahip gelişmeler yükseköğretimde gelecek yılları hedefleyen güçlü bir vizyon ortaya koymamızı zorunlu kılıyor.
Türkiye Yüzyılında vizyonumuzun; kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen, ilimizin ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücü ile iş birliği modellerini destekleyen, nihayet ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, evrensel düzeyde geleceğe yön veren yenilikçi ve rekabetçi bir sistemi inşa etmektir.
Türkiye uzun yıllar boyunca eğitimin her kademesiyle birlikte yükseköğretimde de sıkıntılar yaşamıştır. Gençlerimiz ve aileleri sadece belli şehirlerde bulunan üniversitelere ulaşabilmek için gerçekten büyük fedakârlıklara katlanıyorlardı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldiği ilk günde ülkemizin her şehrinde üniversite kurma sözü vererek, Türkiye’nin en önemli zenginliği olan genç nüfusunu, eğitim yoluyla en etkili lokomotifi hâline getirmeyi amaçladı. Üniversitelerimizde bu amaç bütününde birleşerek, bilime, Fen’e, Teknolojiye ve kültürel değerlere sahip çıkarak ülkeyi kalkındıracak, dünyada söz sahibi olacak, donanımlı, okuyan, araştıran, katma değer üreten, başarılı, ahlaklı ve erdemli gençler yetiştirmelidir” dedi.