Şırnak Cudi Dağı'nda binlerce ağaçlık alan maden ocaklarının işletilmesi adı altında tahrip ediliyor. Zengin bir ekosisteme sahip olan Cudi dağında artık ağaç görmek neredeyse imkânsız. Cudi dağındaki ağaç talanı daha önce de ağaçların kesilip tırlarla taşınmasıyla gündeme gelmişti.
Kesilen her ağaç bir nefestir, bir candır. Kendi nefesimizi kendimiz kesiyoruz farkında değiliz.
Şırnak'ın çevresinde birçok ad altında milyonlarca ağaç yok ediliyor. İlgili kurum Şırnak ve çevresindeki orman katliamına sesiz kalarak, görevini yerine getirmiyor.
Türkiye'nin dört bir yanında fidan dikme kampanyalarına karşın Cudi'de var olan ormanların yok edilmesi akıllarda soru işareti bıraktı. Kömür ocakları için kadim Cudi dağındaki ağaçların tahrip edilmesi Cudi'yi çorak topraklara dönüştürüyor. Vatandaşlar ağaçların neden tahrip edildiğini soruyor: "Bölgedeki ağaç katliamları ne zaman duracak? "HAPİS VE PARA CEZASI VAR
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2004'te yayınlanan Damga Yönetmeliği'nin 5'inci maddesi devlet ormanları dahilinde olup kesilen ağaçlar için uygulanacak damgalama usulünü düzenliyor.
Bu yapılmadığı takdirde Orman Kanunu'nda kaçak orman ürünlerine ilişkin yaptırımlar var. Yasanın ilgili maddesi "Orman mallarının bu Kanun hükümlerine aykırı olarak kesildiğini, taşındığını veya toplandığını bildiği halde; taşıyanlar, biçenler, işleyenler, kabul edenler, kullananlar, satanlar, satın alanlar veya bulunduranlar bir seneye kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır" diyor.
Bu ürünlerin işlenmesi halinde ise bir seneden yedi seneye kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası söz konusu. Bu durumda orman ürünlerine Türk Ceza Kanunu'na göre el koyuluyor.
Usulüne uygun olarak kesilerek damgalanmış orman ürünleri ise açık artırmayla satılmak zorunda. Bu satışlara ilişkin ilanlar, açık artırma sonucunda satılan ürünlerin kime ve ne kadara satıldığına ilişkin bilgiler Orman Genel Müdürlüğü'nün Hizmet Envanteri veritabanında ilan ediliyor.