TÜRKİYE GECE YARISI 7.7 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMLE UYANDI

Türkiye Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan ve çevredeki 10 il ve birçok komşu ülkede de hissedilen 7.7 şiddetindeki depremle uyandı. Kahramanmaraş’ın...

Türkiye Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan ve çevredeki 10 il ve birçok komşu ülkede de hissedilen 7.7 şiddetindeki depremle uyandı.

            Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve Malatya, Gaziantep, Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Kayseri, Mardin, Diyarbakır,Hatay ve Şanlıurfa illerinde de şiddetli bir şekilde hissedilen 7.7 şiddetindeki depremin oluşturduğu hasar ve yıkım gün ağarınca ortaya çıktı.

         7.7 Şiddetindeki depremle uykularından kalkan vatandaşların çoğu kendini can havli ile dışarıya atarken çok sayıdaki vatandaşta yıkılan binaların altında kalarak kurtarılmayı bekledi.Yaşanan büyük depremin ardından kurtarma ekipleri enkazların altında kalan vatandaşlara ulaşmaya ve kurtarmaya çalışırken merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi.Yaşanan iki büyük depremde şuana 1541 vatandaş hayatını kaybederken,9.733 vatandaşta yaralandı.

         Ulusalar arası otoban ve yolların dev yarıklara bölündüğü, uçak pistlerinin yarıldığı, binlerce binanın tozla buz olduğu şiddetli depremde arama kurtarma ekipleri molozların altında kalan vatandaşları kurtarmak için jandarmasından,Özel Harekat Polisine,Öğretmenine,sağlıkçısına,itfaiye erine kadar herkes seferber oldu.

Artçı sarsıntılar en az 1 yıl devam edecek

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Prof Orhan Tatar, Kahramanmaraş Elbistan'da 7,6 büyüklüğünde bağımsız yeni bir deprem meydana geldiğini belirterek, "Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Uzun süre devam edecektir. Artçı sarsıntılar en az 1 yıl kadar devam edecektir. Vatandaşlarımız kesinlikle hasarlı binalara girmesinler" dedi.

AFAD merkezinde son depreme ilişkin açıklama yapan Prof Orhan Tatar, birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen deprem meydana geldiğini belirterek, "Kandilli Rasathanesi Kahramanmaraş Pazarcık depreminin büyüklüğünü revize ederek 7.7 olarak duyurdu. Cumhurbaşkanımız da 7,7 olarak kamuoyuna duyurdu. Bu gayet normal bir durum. Bu kadar büyük bir depremde buna benzer revizeler yapılır. Bunun sonrasında 100'ün üzerinde 3 tanesi 6 büyüklüğünün üzerinde olmak deprem meydana geldi. Maraş Elbistan'da 7,6 büyüklüğünde öğle saatlerinde başka bir deprem meydana geldi. Birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Uzun süre devam edecektir. Bu kadar büyük ana şoktan sonra devam edecektir. Bir 6 büyüklüğe, 6,7,6,6, 6,5 şiddetinde artçı sarsıntılar meydana gelecektir.

En az 1 yıl kadar devam edecektir. Dolayısıyla burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşlarımızın kesinlikle hasarlı binalara girmemelerini rica ediyoruz. Birinci ana şoktan, arkasından gelen artçı sarsıntılardan sonra yorulan binalar o depremlerle oluşacak 5 üzerinde artçı sarsıntılarla zarar görebilir. Vatandaşlarımızdan bunu rica ediyoruz. Az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı binalardan uzak durulması, toplanma alanlarında bulunulması ve görevlilerin uyarılarının dikkate alınması gerekiyor.

Bölgede en son deprem 1114 yılında meydana gelen deprem. Bölge sismik boşluk olarak bilinen bir bölgeydi. Önemli bir husus, daha önceki basın toplantımızda da dile getirdik. Özellikle burada Türkiye'nin AFAD koordinasyon merkezinde, yaptığımız uyarılar yayınlar ve bilgilendirmeler dışında hiçbir mecraya itibar edilmemesini rica ediyoruz. En değerli şey sağlıklı bilgi. Sosyal medyada ve diğer kanallarda kötü niyetli kişiler devreye giriyor. Vatandaşlarımızın aklını karıştıracak akıl dışı bilim dışı açıklamalarda bulunuyorlar" dedi.

Kahramanmaraş depremi 17 Ağustos'u geçti

Kahramanmaraş merkezli 7.7 şiddetindeki depremin ilk gününde korkutucu sonuçlar ortaya çıktı. Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci felaketi 17 Ağustos Düzce depremini geçti.

Kahramanmaraş merkezli yerel saat 04.17'de meydana gelen 7.7 şiddetinde olduğu açıklanan depremde şimdiye kadar 1541 kişi yaşamını kaybederken 9.733  vatandaşımız yaralandı ve 2 bin 470 kişi kurtarıldı. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Kayseri, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere 10 şehirden hissedildi. Depremde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları son sürat devam ediyor. 

Gölcük 7.4 ile sallanmıştı

Kahramanmaraş'taki depremin bilançosu akıllara 1999 Gölcük depremini getirdi. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, yerel saatle 03.02'de meydana gelen deprem 7,4 şiddetinde gerçekleşti. Tüm Marmara Bölgesi, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu.

En büyük deprem Erzincan'da yaşandı

Türkiye'deki en büyük deprem, 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da gerçekleşti. 7.9 büyüklüğünde 52 saniye süren depremin ardından 32 bin 962 kişi hayatını kaybederken 100 bine yakın kişi yaralandı. Oluşan deprem neticesinde 116 bin 720 bina yıkıldı. Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem Türkiye'nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak kayıtlarda yer alıyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri