Kronik migren ağrılarına 'migren botoksu' ile son

Migrenin toplumun yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, “Kronik migrenli hastalarda botoks uygulaması tedavide etkili ve güvenilir bir yöntem...

Migrenin toplumun yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, “Kronik migrenli hastalarda botoks uygulaması tedavide etkili ve güvenilir bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır” dedi. 
  VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, Bafra Kültür Merkezi’nde “Migren ve Baş Ağrısı" konulu sağlık seminerine katıldı. Sandıkçı, migrenin belirtileri ve tedavi yolları hakkında açıklamalarda bulundu. 
 
 Migren daha sık 20’li yaşlarda ortaya çıkıyor 
 Migrenin görülme oranına değinen Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Ülkemizdeki yıllık migren sıklığı yüzde 16,4 ve migrene bağlı işgücü kaybı da yılda ortalama 5,6 gün olarak bulunmaktadır. Migren genetik duyarlılığı olan kişilerde tetikleyici faktörlerle ortaya çıkan, baş ağrısı atakları ile karakterize, toplumun yaklaşık yüzde 20'sini etkileyen nörolojik bir hastalıktır. En sık 20'li ve 30'lu yaşlarda ve kadın cinsiyette 3 kat daha fazla görülen bir sendromdur. Stres seviyesindeki değişiklikler, uyku düzensizlikleri, hormonal değişiklikler (adet dönemi) belirli gıdalar (alkol, narenciye), hava (soğuk ve güneş ışığı) ve basınç değişiklikleri migreni tetikleyebilir. Migren zonklayıcı, tek taraflı, bulantı yapan, ışık ve sesten etkilenen 3 saat ile 3 gün arasında sürebilen ve günlük yaşam aktivitelerini bozan ağrıya sebep olur. Tedaviye yanıtsız baş ağrılarında ağrı sıklığı ve şiddeti nedeniyle yaşam kalitesi olumsuz etkilenmiş kronik migrenli hastalarda botulinum toksin (botoks) uygulaması tedavide etkili ve güvenilir bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Botoks uygulaması konusunda uzman nöroloji hekimleri tarafından ilgili anatomik bölgelere yaklaşık 31 ayrı bölge enjeksiyonu olarak uygulanmaktadır” şeklinde konuştu. 
 
 Ayda 4’ten fazla baş ağrısı varsa botoks ve migren aşısı uygulanabilir 
 Migren tedavisinde atak kontrolü ve atak oluşumunu önleyici tedaviler uygulandığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Aşırı ilaç kullanımı olan ya da karaciğer böbrek ve mide rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullanamayan hastalarda ayda 4 ve üzeri baş ağrısı varsa, diğer tedavi yöntemlerine yanıt alınamadıysa, migren botoksu ve migren aşısı iyi birer seçenektir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri