Özel Deva Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Anıl Özmutlu, mideye yapılan botoksun etkili bir iştah kesme yöntemi olduğunu söyledi.
Op. Dr. Anıl Özmutlu, mide botoksunun , botilinum toksinin (botoks) endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine enjekte edilmesi esasına dayanan bir kilo verdirme yöntemi olduğunu belirterek, bu yöntem ile mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresinin geciktirildiğini ve açlık oluşturan hormonların salınımı azaltılarak iştah kaybı sağlandığını kaydetti. Mide botoksunun bir ameliyat olmadığını ancak hasta seçiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Özmutlu, “Çünkü vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve ancak ameliyat ile başarı elde edilebilecek hastalarda mide botoksunun çok faydalı olmayacağını söylemek gerekir. Bu noktada fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar obez olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur. Midesinde ülser veya gasrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir” dedi.
Mide botoksunun önemli bir yan etkisi yok
Özmutlu, botoks esas olarak ciltte kırışık azaltmak amacıyla çok yaygın kullanıldığını hatırlatarak, mide botoksunda ise standart bir endoskopik işlem olduğunu ifade etti. Özmutlu, Literatürde bildirilmiş önemli bir yan etkisinin bulunmadığını dile getiren Dr. Özmutlu, işlemin uygulanabileceği hastalarla ilgili ise, "Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde işlemin uygulanması uygun değildir. Mide botoksu da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi olmadığı gibi mide botoksuna da olaganüstü tedavi gibi davranmak doğru değildir. Mide botoksunun iştahı azaltıcı etkisi olduğu ve diyete yardımcı olduğu bilinmekle beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali de mevcut" şeklinde konuştu.
"20 dakikada yapılıyor etkisi 6 ay sürüyor"
Uygulanan yöntemi de anlatan Op. Dr. Özmutlu, "Mide botoksu endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlem. Anestezi hekimi eşliğinde uyutulan hastaya uygulanan işlem ortalama 20 dakika sürüyor. Uygulamanın ardından genellikle 1-2 saatlik müşahede sonrasında kişi hastanede yatmadan taburcu edilebiliyor. Mide botoksunda kullanılan etken maddenin tüm etkisi 4-6 ay içinde vücuttan tamamen siliniyor. Dr. Özmutlu’ya göre bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali de yok" ifadelerini kullandı.
Gazlı içecek ve fast food yasak