Özdemir,”Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir”

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü ile ilgili bir açıklama yapan Cizre Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Süleyman Özdemir, Down Sendromlu bireylerin özel kişiler olduğunu bu tür günlerinde farkındalık yarattığını söyledi.

Cizre Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Süleyman Özdemir, Down Sendromu (Mongolizm) Nedir? ve Down Sendromu Belirtileri Nelerdir? Konusunda da bilgilendirmede bulundu.

21 MART DÜNYA DOWN SENDROMLULAR FARKINDALIK GÜNÜ

Cizre Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Süleyman Özdemir; “2011 yılında tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart'ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.”

DOWN SENDROMU(MONGOLİZM) NEDİR?

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisi (Bozukluktur) olduğunun altını çizen Özdemir,” En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir.”

Down sendromuna tam olarak neyin sebep olduğunun muamma da kaldığını ifade eden Özdemir, “sadece down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif, orta veya ağır seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.”

DOWN SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Özdemir,”Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Down sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ancak uygun eğitim programları ile Down sendromlu çocuklar pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri