Yatalak Geldiği Hastaneden Yürüyerek Çıktı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 4 yıl önce kalça kırığına bağlı hastalık nedeni ile yürüyememeye başlayıp yatağa mahkum olan 26 yaşındaki genç kadın, Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet...
 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4 yıl önce kalça kırığına bağlı hastalık nedeni ile yürüyememeye başlayıp yatağa mahkum olan 26 yaşındaki genç kadın, Dr.Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinde geçirdiği operasyonla yeniden yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşıyor.

 

4 YILDIR YÜRÜYEMEYEN GENÇ KADIN AMELİYATLA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

 

Cizre’de dört yıl önce kalçasından rahatsızlanan ve yürüyememeye başlayan 26 yaşındaki Necla Bağatır, eski sağlığına kavuşmak için başvurduğu doktorlar tarafından sağlığın iyi denilerek eve geri gönderildi. Bağatır, Cizre’de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarının yapmış olduğu başarılı operasyonla hem eski sağlığına kavuştu hem de dört yıl sonra tekrar yürümeye başladı.

         Cizre’de kalçasındaki kırık nedeni ile dört yıldan bu yana yürüyemeyen ve çekilen filmlerinde kemik kalitesi 80 yaşındaki bir hastanın kemik kalitesi ile aynı olduğu için doktorlara da büyük bir şaşkınlık yaratan 26 yaşındaki Necla Bağatır yatalak olarak geldiği hastaneden yürüyerek çıkmanın mutluluğunu yaşadı.

        

HASTANIN KEMİK KALİTESİ 80 YAŞINDAKİ BİR HASTA İLE AYNI DÜZEYDE

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Ozan Turhal, Mustafa Kınaş, Fatih Arız ve Onur Kaya tarafından gerçekleşen başarılı ameliyatla genç kadın dört yıl sonra hiç kimseden destek almadan yürümeye başladı.

         Yatalak olan bir hastayı ayağa kaldırıp eski sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ozan Turhal,“Yürüyememe şikâyetiyle bize başvuran hastanın çekilen filminde daha önceden kalçasının kırıldığını ve kırılan parçanın fonksiyonunu kaybettiğini tespit ettik. Ayrıca hastanın çekilen röntgenlerinde 80 yaşındaki bir insanın kemik kalitesindeki gibi ileri derecede kemik erimesi tespit ettik. Bunun akabinde kemik ölçüm testi yaptık ve hastamızın kemik kalitesi 80 yaşındaki hastalar ile aynı düzeyde çıktı. Hastamızdan aldığımız bilgilere göre benzer şikâyetle birçok merkeze de daha önceden başvurmuş. Kırıldıktan uzun bir süre sonra tespit edilen ve basit düşmeler gibi düşük enerjili yaralanmalarla meydana gelen ihmal edilmiş kalça kırığı dediğimiz kırıklar genç hastalarda çok nadir görülmektedir. Bu tarz yaralanmalar yaşlılığa bağlı ileri düzeyde kemik erimesi olan populasyonda görülebilmektedir. Fakat 26 yaşında genç bir hastada bu tarz ihmal edilmiş kalça kırığına bağlı 4 senedir yatağa bağımlı hale gelecek düzeyde görmek bizim içinde ilk defa karşılaştığımız bir durumdu.

Turhal, hastaya teşhis koyduğumuz dönemde artık kalçadaki kırılan ve kalça hareketlerini sağlayan kemik tamamen erimişti. Kemik kalitesi de çok düşük olduğu için ameliyat için gerekli malzemelerimizi temin ettik. Anestezi uzmanlarımız ve diğer ortopedist arkadaşlarımızla beklediğimiz den daha zor ve riskli ameliyata girdik. Kalça kırığı sonrasında uzun süre geçtiği için 7 cm e yakın kısalık gelişmiş ve kalça yüksekte dediğimiz kalça çıkığı şeklinde bir hal almıştı. Kemik kalitesinin düşük olması dayanıklılığın az olması sebebiyle ameliyatı daha komlike bir hale getirdi. Diğer ortopedist arkadaşlarla, Başhekimimiz, Anestezi ekibi, Fizik tedavi uzmanı ile multi disiplinel yaklaşarak hastamızın eskiden kırılmış olan kalçasındaki kırık kemiği tedavi ettik. Hasta daha sonra iyileşme sürecine girdi. Hastada kemik erimesi de olduğu için hastamızın diğer kalçasında da yeni bir kırık tespit ettik. Diğer kalçasına da eklem koruyucu, kemik koruyucu bir cerrahi operasyon yaptık. Yapılan başarılı ameliyatın ardından 3-4 senedir hiç yürüyemeyen ve hatta yatalak bir şekilde kalan hastamız en azından şu etapta kendi ihtiyaçlarını görecek şekilde ve kimseye muhtaç olmayacak şekilde yürümeye başladı”.

 

AMELİYATA BÜYÜK BİR RİSK ALARAK GİRDİK

 

         Ameliyata büyük bir risk alarak girdiklerini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Mustafa Kınaş,”Biz bu ameliyata girmede önce hasta enfeksiyon kapacak mı, hasta ameliyattan sonra hasta ne kadar fayda görecek düşüncesi mevcuttu. Bu riskleri hasta ve hasta yakını ile görüşerek aldık. Ameliyat sonucu çok güzel oldu. Doktor arkadaşlarla bu riskli ameliyattan başarılı bi şekilde çıktığımız için çok mutluyuz. Hastayı bizim için önemli kılan etken, uzun süre yürüyemeyen, yatağa mahkum bir hastayı ameliyatla tekrar ayağa kaldırarak yürümesini sağlamak oldu. Yatalak bi hastayı tekrar ayağa kaldırmak, onun kendi ihtiyaçlarını gidermesi bi doktor için en büyük mutluluktur. Hastamızın tekrar yürümesinden dolayı ekip olarak mutlu ve gururluyuz. Yaklaşık 2 yıldır Cizre Devlet Hastanesinde görev yaptığını ifade eden Kınaş, şu ana kadar ilk defa böyle bi hasta ile karşılaştığını belirtti. Ama bu hastaya burada böyle bi ameliyatı yapmak güç ve çok zor bir durum olduğunu söyledi”.

 

BÖYLE RİSKLİ BİR AMELİYATI YAPMAMIZIN SEBEBİ HASTAYI YATAK,SEDYE VE KOLTUK DEĞNEĞİNDEN KURTARMAKTI

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Fatih Farız ise,”Bizim için ameliyatın en zor kısmı hastanın yaşının çok genç olmasıydı. Çünkü bu yaşta böyle bir hastada beklediğimiz bir kırık değildi. Böyle bir ameliyatı yapmamızın sebebi de hastayı sedyeye, tekerlekli sandalyeye yada koltuk değneğine bağımlılığından kurtarmaktı. Hastanın bir kalçasının ameliyatını yaparken diğer kalçasındaki kırığı tespit ettik. Bizim amacımız da hastayı biran önce ayağa kaldırmak olduğu içinde hafta sonu olmasına rağmen hastayı acilen ameliyata aldık. Diğer kalçasında kendi kemiğinde kaynatma ameliyatı yaptık. Hastamızın iki ameliyatı da çok başarılı oldu. Yapılan bu başarılı ameliyatla hastamız yeni bir hayata kavuştu. Biz doktorlarda bundan dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

 

SIKÇA KARŞILAŞILAN KIRIKLARI AMELİYAT İÇERİSİNDE GÖRMEK VE TEDAVİ ETMEK ZORDUR

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Onur Kaya ise,”daha önce üniversite hastanelerinde sıkça karşılaştığımız bu kırıkları ameliyat içerisinde görmek ve tedavi etmek çok zordur.Elimizdeki imkanlar hem yeterli derecede doktor sayısına ulaşılması,hem hastane yönetiminin bize katkıları hem de sağlık memuru ve hemşirelerin desteği ile bu ameliyatları burada yapmaya başladık.Bu olay bizim açımızdan da sevindirici burada yaşayanlar içinde yüz güldürücü bir şey.Eskiden bu tarz ameliyatları yapmak için uzak illere gitmek gerekirken ama artık Cizre’de bu tarz ameliyatlar yapılabiliyor.Sonuçların böyle olması çok sevindiricidir” diye konuştu.

 

CİZRE DEVLET HASTANESİ YAPILAN AMELİAYTALARLA ÇAĞ ATLADI

        

Cizre Devlet Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Hidayetullah Erzen ise;”İlçemizdeki devlet hastanesinde yapılan bu tür yüksek riskli ve komplike olan ameliyatların doktorlarımız tarafından başarılı bir şekilde yapılması sadece hastanemiz için değil Türkiye’de ki sağlık sisteminin bir başarısı bir çağ atlaması diyebiliriz buna. Çünkü daha önce sadece büyük il merkezlerinde üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde yapılabilen ameliyatlar artık Cizre’de bir ilçe devlet hastanesinde yapılıyor. Bu başarılı ameliyatların hasta ve hasta yakınlarını da güldürmesi bizi de son derece mutlu ediyor. Bunun gibi yeni ve komplike olan ameliyatların çoğu burada periferdeki hastanemizde gerçekleştirilmeye başlandı. Özellikle bu son yıllarda yeni gelen doktor arkadaşlarımızla birlikte ameliyatların riskini göze alarak ve daha donanımlı hastanelere başvuran hastaları başarılı bir şekilde ameliyat ederek başarılı sonuçlar elde etmesi hem bizim için hem de hasta ve hasta yakınları için yüz güldürücü. Tabi biz bununla yetinmiyoruz ve bu ve buna benzer sorunları olan ilçe merkezi ve çevresinde ikamet eden hastalar hastanemize başvurabilirler. Hekim arkadaşlarımız da kendi aralarında istişare ederek, Sağlık bakanlığımız ve il sağlık müdürlüğümüzün sundukları imkanları kullanarak bu tür vakaları alabilirler. Bu çerçevede hem hastalarımız çevre illere sevk edilmemiş olacak hem de vatandaşlarımız büyük bir maddi kaybı zararından kurtulmuş olacak. Çünkü daha önce hastalar bu tür ameliyatlar için çevre illerde ameliyat olmak zorunda kalıyor ve bu da hasta ve hasta yakınları için büyük bir maddi ve manevi sorun oluyordu. Onun için de bu tür ameliyatların hastanemizde yapılması hasta ve yakınları için büyük bir avantaj. Bu anlamda bu başarılı ameliyatlara imza atan Ortopedi Uzmanları olmak üzere diğer bütün doktorlarımıza teşekkür eder başarılarının devamını dilerim.” dedi.        

 

YATALAK GELDİĞİM HASTANEDEN YÜRÜYEREK ÇIKIYORUM

 

Dört yıldan bu yana mahkum olduğu yataktan ve tekrar yürümekten dolayı büyük bir mutluluk içerisinde olduğunu belirten 26 yaşındaki Necla Bağatır,”yaklaşık olarak dört yıldan bu yana yürüyemiyordum. Bunun için birçok hastaneye başvurdum ama bir şeyin yok deyip geri gönderdiler. Sonra Cizre Devlet Hastanesi Ortopedi Polikliniğine başvurdum. Ortopedi Doktorları ben her iki kalçamdan ameliyat ettiler ve eski sağlığıma kavuştum. Ameliyattan sonra çok çabuk iyileşmeye başladım ve her geçen gün daha da iyi oluyorum. Artık hiç kimsenin desteği olmadan yürüyebiliyor ve kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Bu anlamda benim eski sağlığıma kavuşmam için büyük bir fedakarlık gösteren Doktor Ozan, Doktor Mustafa, Doktor Fatih, Doktor Onur ve hastane çalışanlarına teşekkür ediyorum dedi.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri