Çocuk istismarı, kadına şiddet, uyuşturucuyla mücadele, sigarayı bırakma, otizm, anne sütü, yenidoğan bakımı, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili konularda bilgilendirmeler yapıldı. Çocuk istismarı, kadına şiddet, uyuşturucuyla mücadele, sigarayı bırakma, otizm, anne sütü, yenidoğan bakımı, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili broşürler dağıtıldı.
Çocuk istismarı ve ihmali; ana, baba ya da bakıcı gibi bir erişkin tarafından çocuğa yöneltilen, toplumsal kurallar ve profesyonel kişilerce uygunsuz ya da hasar verici olarak nitelendirilen, çocuğun gelişimini engelleyen ya da kısıtlayan eylem ve eylemsizliklerin tümüdür. Bu eylem ya da eylemsizliklerin sonucu olarak çocuğun fiziksel, ruhsal, cinsel ya da sosyal açıdan zarar görmesi, sağlık ve güvenliğinin tehlikeye girmesi söz konusudur.
Çocuk istismarı; fiziksel, cinsel ya da duygusal istismar olarak, çocuk ihmali ise fiziksel ya da duygusal ihmal olarak ayrılmaktadır. İstismar ve ihmalin bu farklı şekilleri yalnız aileleri değil, toplumu, sosyal kuruluşları, yasal sistemleri, eğitim sistemini ve iş alanlarını da etkileyen toplumsal bir sorundur.
Çocuğa yönelik ihmal, çocuklara yapılan kötü muamelenin en yaygın şeklidir. İhmal, çocuk istismarı kadar görünür bir yara ve iz bırakmadığı için istismar kadar dikkat çekmez, fark edilmez ve çoğunlukla da ihbar edilmez. Ancak ihmal de, çocukta istismar kadar uzun ve kalıcı hasarlara yol açabilir.
Kadına yönelik şiddet dendiğinde ilk akla gelen fiziksel şiddet yani dayak, yaralama ve cinayet olsa da şiddetin başka türleri de var. Örneğin kadının ev dışında çalışmasına izin vermemek, gelirine el koymak, ailesi ya da arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemek, hakaret etmek veya istemediği halde cinsel ilişkiye zorlamak da şiddettir. Bugün, fiziksel, duygusal/psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet veya şiddet tehdidi yüzünden her kesimden milyonlarca kadın baskı altında yaşıyor, toplumsal hayata daha az katılıyor, zorla evlendiriliyor, sakat kalıyor veya öldürülüyor. Üstelik şiddet aile içinde gerçekleştiğinde etkisi de daha yıkıcı oluyor.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılında gerçekleştirdiği Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nda; Türkiye’de 100 kadından 42’si eşinden veya birlikte olduğu kişiden fiziksel veya cinsel şiddet görüyor. Bu çok yüksek bir oran ve şiddete karşı yasal haklarımızı bilmenin önemini de ortaya koyuyor.
ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, bu anlamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir danışma ve destek hattıdır. ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiştir.
En iyi sigarayı bırakma yolları ve yöntemleri nelerdir? Sorusuna cevap %80 başarı oranına sahip Abrahamson Metodu olabilir. Sigarayı bırakma ve nikotin bağımlılığından kurtulma sürecin yükse başarı elde etmek ve bu süreci rahat atlatmak istiyorsanız detaylı bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyabilir veya bizi arayabilirsiniz.
35 yıldır tüm dünyada başarıyla uygulanan, %80 üzeinde başarı oranı olan Abrahamson metodu en iyi sigarayı bırakma yöntemleri arasında başta gelmektedir. Danışanlarımızın deneyimlerine, aşağıdaki videolardan ulaşabilirsiniz.
Sigara içen insanların çoğunluğu sigaranın gerek ekonomik gerek fizyolojik gerek psikolojik zararları olduğunu bilmesine ve bırakmak istemesine rağmen bu istek genellikle başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bu başarısızlığın temelinde kulaktan duyma, doğru olmayan yöntemlerin uygulanması yatmaktadır. En iyi sigarayı bırakma yöntemleri konusunda daha fazla bilince sahip olunmalı ve seçilecek yöntem iyice araştırılmalıdır.
Sigarayı bırakma yolları için araştırma yapmadan önce şunu ön plana almak gerekir. Sigarayı bırakmak isteyen birinin en başta yapacağı şey kendi motivasyonunu yaratmak olacaktır. Zira cılız bir arzu ile bu amaca ulaşılamayacağı açıktır. Kararlılık ve istek de işte bu motivasyon kısmında devreye giriyor. Bir başka deyişle, kişi kendi motivasyonunu vermiş olduğu karar ile sağlayabilir. Bu motivasyon sigarayı bırakmak için olmazsa olmaz bir şart olduğu gibi, Abrahamson Metodu’nu deneyen kişi, bu metodun, sigarayı bırakmanın en kolay yolu olduğunu görecektir.