Şırnak Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğü “Ekranla değil akranla büyüsün çocuklar” projesi kapsamında Şırnak Halk Eğitim Merkezine bağlı hizmet veren Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)’nde 3 meslek elemanıyla çalışma yürütüldü.
Şırnak Halk Eğitim Merkezindeki 32 kursiyere internet ve sosyal medyanın zararlarıyla ilgili konularda Çocuk Hakları Biriminde görevli Çocuk Eğiticisi Merve Gem ve Sosyolog İlyas Tunç tarafından kurs salonunda eğitim verildi.
Çocuk Hakları Biriminde görevli Çocuk Eğiticisi Merve Gem “Bütün dünyada gelişmişliğin ölçütü; dezavantajlı gruplara devletlerin, milletlerin verdiği değer, ayırdığı kaynakla doğru orantılıdır. Gelişmişlik, sadece çocukluğumuzda okullarda okutulan kriterler değildir. Artan refahın ve gelirin, sosyal hizmet alanında paylaşılması, sosyal devlet ilkesinin gereğidir. Hepinizin bildiği gibi, insanlar yarışıyor, aileler yarışıyor, şehirler yarışıyor, ama totalde ülkeler yarışıyor. Bu yarış, sadece teknoloji yarışı olamaz, insani değerler yarışı da olmalı. İşte son dönemde sosyal politikalar alanında geliştirmiş olduğumuz modeller, ayrılan kaynak ve personel, bu anlamda Türkiye’nin çağdaş dünya ile boy ölçüşür, yarışır hale gelmesini sağlayacak uygulamalardır. Hatta öyle söyleyebilirim ki, bazı Avrupa ülkelerinin bile önündeyiz” dedi.
Sosyal hizmet alanında sadece maddiyatın tek başına yeterli olmayacağını dile getiren Gem, “Sosyal hizmetler alanında sadece kaynak sağlayarak, maddi imkan sunarak, memnuniyet sağlayabilir miyiz? Sorusunu hepimiz kendimize sormamız gerekiyor. Bu iş, gönül işi. Sizin öyle güzel bir mesleğiniz var ki; bir taraftan geçiminizi sağlarken, diğer taraftan gönüllere dokunma, gönül kazanma ve insanların teşekkürünü, hayır duasını alma gibi güzel bir tarafı var” diye konuştu.
Sosyal hizmet alanında çok çalışılması gerektiğini ifade eden Gem, “Sizin hizmet etiğiniz alan öylesine bir alan ki, insanı abat edebileceği gibi, berbatta edebilir. En çok korktuğum insanlar, mağdurlardır. Hayatım boyunca o insanların bakışlarından, ağzından çıkacak bir kelimeden ve cümleden çok korktum. Sizin çalıştığınız alan, bir insanın o anda edeceği bir çift iyi ya da kötü sözün, bütün hayatınıza olumlu ya da olumsuz etki edeceğini, çocuklarınızın hayatına olumlu ya da olumsuz etki edeceğini, sakın aklınızdan çıkarmayın. O nedenle de sosyal hizmet alanının, üzerinde çok çalışılması gereken bir alan olduğunu hatırlatmak istiyorum. Sosyal hizmet, sadece mesai kavramıyla, görev tanımıyla yapılabilecek bir alan değildir. Bu alan, gönül verilecek bir alan, adanacak bir alan ve inanıyorum ki, bu işi hakkıyla yapan insanların geleceği çok farklı olacak” şeklinde konuştu.
Sosyolog İlyas Tunç ise, “Bilişim teknolojilerindeki gelişim ve değişim etkisini her alanda göstermektedir. Günümüz dünyasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması çocuklarımız için fırsatlar kadar tehditleri de beraberinde getirmiştir. Bu sebeple çocuklarımızın risklerden korunması ve fiziksel, ruhsal, sosyal açıdan sağlıklı gelişimlerinin sağlanması amacıyla Bakanlığımız tarafından “Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyası başlatılmıştır. Bu kampanya ile çocuklarımızın teknolojiyi doğru, etkili ve bilinçli kullanmayı öğrenmeleri, serbest zamanlarını akranları ile verimli değerlendirmelerini sağlamak hedeflenmiştir. Bu doğrultuda tüm bireyleri bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.