Babil Kalesi

1’inci Babil devletinin başkenti Babil Şırnak’ın Cizre İlçesine bağlı Kebeli Köyündedir.

Türkiye ile Suriye sınırın sıfır noktasında olan Kebeli köyünde yaşayan vatandaşlar geçimini tarım, hayvancılık ve ticaret yaparak sağlıyor.

Şırnak’ın Cizre İle Mardin’in Nusaybin ilçeleri arasında bulunan ve Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Kebeli Köyünde bulunan Babil kalesinin şuana kadar turizme kazandırılmaması bölge halkına büyük bir üzüntü yaşatıyor.2007 Yılında Ege Üniversitesinden gelen bir gurup arkeolog Kebeli köyünde yapmış oldukları araştırma ve incelemelerde Babil İmparatorluğuna ait Babil Kalesinin kalıntılarına rastlamıştı. Ancak o günden bu güne kadar herhangi bir çalışma yapılöadı.

1.Babil Devleti Samilerin bir kolu olan Amurrular tarafından kurulmuştur. Kurucusu Sumu-Abum‘dur. Babiller başkenti Babil şehridir. I.Babil Devleti’nin Hititler tarafından yıkılmasından sonra MÖ 612’de II. Babil Devleti kurulmuştur.

I. Babil Devleti’nin en güçlü Kralı Hammurabi dine dayalı devlet anlayışı yerine, gücünü ordudan alan mutlak krallık anlayışını getirmiştir. Babil İmparatorluğu, Sümerlerin etkisi altında kalmışlardır. Babil halkı Ziggurat adını verdikleri tapınaklarda yaşam sürmüşlerdir. Babiller, tıp ve astronomi alanında ilerlemişlerdir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve ticarettir. Mimari açıdan Mezopotamya’nın en gelişmiş uygarlığı Babillerdir. Babil’in Asma Bahçeleri bu alandaki en güzel örnektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarihimiz, Kültürümüz, Değerlerimiz Haberleri