16 Mayıs 1990 yılında Şırnak’ın ilçesi olan Beytüşşebap’ın tarihi Milattan Önce 10 bin yıllarına kadar dayandığını Tanin Dağları’nda ki kayalara kazınmış resim ve kompozisyonlardan anlaşılmaktadır.
Beytüşşebap kelime anlamı oları Beyt ve Şebap kelimelerinden türetilmiş, Arapça kökenli bir kelimedir. Gençlerin Evi anlamını taşıyan Beytüşşebap, havası ve suyu sağlıklı olduğundan bu topraklara daima genç kalanlar anlamında olmak üzere Beytüşşebap denilmişti.
TARİHİ
Beytüşşebap ilçesinin tarihi, Tanin Dağları’ndaki kayalara kazınmış resim ve kompozisyonlardan ilçe tarihi yaklaşık olarak M.Ö 10 bin yıllarına kadar inmektedir. Tarihi süreç içerisinde Hurriler, Mittaniler, Asurlular ve Urartuların egemenliğinde kalmıştır. Ortaçağ’da varlığını sürdüren ilçenin Osmanlı Döneminde varlığı daha belirgindir. Osmanlı son döneminde yani 1887 yılında Hakkari’ye bağlı ilçe olmuştur. Beytüşşebap, Cumhuriyet Döneminde Hakkari’ye bağlı ilçe iken, 16 Mayıs 1990 yılında Şırnak’a bağlanmıştır.
COĞRAFİ YAPISI
Beytüşşebap ilçesi, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olup, doğusunda Hakkari, batısında Siirt-Pervari, kuzeyinde Van-Çatak, güneyinde ise Hakkari-Çukurca ve Şırnak-Uludere ilçeleri yer almaktadır. İlçenin rakımı 1650 metre olup en yüksek noktası 3300 metreyi bulan Altın Dağları’dır.