İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi

Cizre İsmail Ebul-İz El-cezeri müzesi eski adı ile Belediye Caddesi yeni adı ile Şerafettin Elçi Caddesi üzeri Buğday Pazarı Civarındadır.

1153 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğan ünlü bir fizikçi olmayı başaran şahsiyetin ismini alan İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi bölge için kritik öneme sahiptir. Her ne kadar çok fazla ismi duyulmuş olmasa da tarihi ve kültürel anlamda önemli eserleri bünyesinde bulundurur. Doğu’nun şahsiyetli kentlerinden olan Şırnak gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda bulunması da bunu gösterir niteliktedir.

İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi Eserleri

Avrupa’da uzun yıllar eserleri okutulan ismin adını taşıyan İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi önemli tarihi yazışmalara ve belgelere sahiptir. Aynı zamanda bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan eşyalar sergilenir. Sizlerde Doğu Kentleri gezilerinde Şırnak’a yolunuz düşerse Cizre’deki bu tarihi müzeyi gezmenizi tavsiye ederiz. Gerek tarihi misyonu gerek bölgede var olan unsurların tam olarak anlaşılabilmesi bu müzeyle çok daha kolay olacaktır. Farklı bir atmosfere sahip müze içerisinde Osmanlı eserlerinin sayısı da oldukça çoktur. Roma ürünlerinin var olması da yine yüzyıllar boyu korunan hususları gözler önüne serer. Ayrıca el yazması kitapların sayısı da azımsanması mümkün olmayacak kadar çoktur. Bilim ve irfan açısından da öneme sahip olan müzenin son yıllarda bilinirliliği de artmıştır.

İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi Nerede?

Suriye sınırına yakın olan Cizre, Şırnak kentinin ilçesi olurken merkeze uzaklığı 49 kilometredir. Cizre merkezde yer alan İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi için ulaşım servislerle sağlanır. Hemen her ilçeden gelinebilirken karayoluyla da ulaşım rahattır. Silopi ve İdil ile komşu olan Cizre’nin en önemli tarihi yapıları arasındadır. Şah mahallesinde bulunan müzeye yılın her dönemi girişler yapılır. Yerli turistlerin yanı sıra özellikle Arap coğrafyasından gelen yabancı turistlerde çeşitli çalışmalar için bu müzeyi ziyaret etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarihimiz, Kültürümüz, Değerlerimiz Haberleri