Şırnak'ın meşhur yöresel yemekleri

Şırnak’ın birbirinden güzel yöresel yemeklerini sizler için derlendik.

Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Şırnak’ta da yöresel lezzetler bir hayli fazla. Sebzeden et yemeklerine, salatalardan çeşit çeşit tatlılara kadar heyecan veren bir yolculuk sizler bekliyor.

Şırnak’ın yöresel yemekleri denince akla perde pilavı, meyre ve suryaz gibi kent mutfağının yapı taşları olarak tanımlayabileceğimiz yemekler geliyor. Sizler için derlediğimiz listemizde Şırnak lezzetlerine dair fikir edineceğinizden hiç kuşkunuz olmasın…

Şırnak’ın Yöresel Yemekleri

1- Kutlık

İçli köftenin “Şırnakça”sı diyebiliriz. Şırnak halkı içli köfteye kendi yorumunu katmış. Şırnak usulü içli köfte içerisinde, köftelik bulgur ve ufak yarmalar yer alıyor. Bu ikilinin hamur haline getirildikten sonra soğanlı kıymalı harç ile birleştirilmesiyle de eşsiz bir lezzet çıkıyor ortaya. Denemenizi tavsiye ederiz.

2- Serbidev

Şırnak’ın yöresel yemeklerinden biri olarak gösterilen Serbidev, halk tarafından sıklıkla pişirilmekte olan lezzetlerden biri. Pratik yapılışı ve damaklarda iz bırakan lezzeti ile şehrin sevilen yemeklerinden biri olan Serbidev içerisinde haşlanmış yarmadan ve çökelek peyniri yer alıyor. Yemek piştikten sonra ise üzerine ayrı bir tavada kızartılmış tereyağı ve pul biberli sos ekleniyor.

3- Perdepilav

Yapması ustalık/el becerisi gerektiren bir yemek. Şırnak mutfağında iddialı olanlar perde pilavının inceliklerini mutlaka bilir. Malzemelerin hamurun içine özenle yerleşmiş şekilde durmalı ve titizlikle servis edilmelidir. Tadı ise parmak ısırtan cinsten diyebiliriz.

4- Kipe

Bazılarımız için kulaklara pek hoş gelmese de koyun bağırsaklarından hazırlanan bu Şırnak yemeğinin ismi Kipe…. İçerisine pirinç ve kıymadan oluşan lezzetli bir harç ekleniyor ve uzun bir süre pişiriliyor.

5- Hekeheşandi

Şırnak’ta oldukça meşhur bir köfte çeşidi olan Hekeheşandinin harcı içerisinde pirinç, kıyma ve yumurta gibi malzemeler yer alıyor. Aslında yağsız bir pilav pişirildikten sonra içerisine kıyma ve yumurta gibi malzemeler ekleniyor ve şekillendiriliyor. Kızartılarak pişirilen köftenin tadı ise oldukça leziz.

6- Şımşıpe

Bol sebzeli bir dolma türü olan şımşıpe içerisinde kuru patlıcan, kuru kırmızı biber ve kabaktan oluştan pek çok sebzeden hazırlanmış dolmalar yer alıyor. Sebzelere ise bol kıymalı pirinçli bir harç dolduruluyor. Son olarak da asma yaprağı ve pancar da eklendi mi tadından yenmiyor.

7- Meyre

Özellikle yaz aylarında sevilerek tüketilen bir çorba var ki dillere destan. Meyre, Şırnak’ın yöresel çorbaları içerisinde en popüler olanlarından. İçerisinde dövme ve ayran yer alan lezzetli başlangıç yemeği, pancar ve önceden doğranmış kabaklarla da daha da lezzetli bir hale getiriliyor. Servisi için ise soğumasını beklemek şart.

8- Bırınzer

Şırnak’ın yöresel tatlıları içerisinde en ünlüsü bırınzer.. Yapımı oldukça basit tadı ise takdire şayan olan bu lezzetin içerisinde biraz bal, biraz pirinç, biraz zerdeçal dışında hiç bir şey yok. Muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilen lezzet, buz dolabında soğutulduktan sonra sofralarda yerini alıyor.

9- Mahmılatık

Oldukça zahmetli bir lezzet olan Mahmılatık, Şırnak’a özgü bir nevi turşu. İçerisinde ince bulgur, su ve şalgam yer alan lezzetli karışım kaynatıldıktan sonra küplerin içine süzülerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra mayalı bir hamurla kapatılır ve yaklaşık 40 gün küpte bekletilir. Açıldıktan sonra sofralarda yerini alır.

10- Fıreydin

İnce açılmış saç ekmeklerinin üzerine dövülmüş ceviz, yağ, toz şeker, şıra gibi malzemelerle tatlandırılıyor. Kızgın yağda bir süre pişirildikten sonra şıra dökülerek servis ediliyor.

11- Suryaz

Şırnak’ta yetişen ve pek çok yemekte kullanılan suryaz otu, belli bir süre kavrulduktan sonra kızgın yağda ufaltılmış soğan ile kızdırılır. Tercihe bağlı olarak yumurta kırılarak da servis edilen bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarihimiz, Kültürümüz, Değerlerimiz Haberleri