(Cizrem Gazetesi) - Şırnak, 37°31 kuzey enlemleri ve 42°28 doğu boylamları arasında yer alan Türkiye’nin 73. Vilayetidir. Toplarının büyük bir bölümü Doğu Anadolu Bölgesi’nin, daha küçük bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sınırları içerisinde yer alan Şırnak’ın yüz ölçümü 7.172 km²dir. Bu mevkii Siirt’i Hakkari’ye bağlayan yolla Mardin’i Hakkari’ye bağlayan yolların kesişme noktasında yer almaktadır. Söz konusu yer aynı zamanda El-Cezire düzlüklerini Doğu Anadolu yaylalarına ve buradan Azerbaycan’a ulaştıran önemli bir yol kavşağında bulunmaktadır.
Şırnak, doğuda Hakkari, batıda Mardin, kuzeyde Siirt ve kuzeydoğuda Van illeri, güneyde Irak ve Suriye ülkeleri ile komşudur. Şırnak, 16 Mayıs 1990 yılında Mardin’e bağlı İdil, Cizre ve Silopi, Siirt’e bağlı Merkez ilçe ve Güçlükonak, Hakkari’ye bağlı Beytüşşebap ve Uludere’nin Şırnak’a bağlanması ile Türkiye’nin 73. İli olmuştur. Şırnak İl merkezinin denizden yüksekliği 1.375 metredir.
Şırnak’ın neredeyse tamamına yakın bir bölümü Güneydoğu Toros sistemine bağlı yüksek kütlelerden oluşur. Yer yer 3000 metreyi aşan bu dağlar üzerindeki doruklar, kuzeydoğu daki Karacadağ (3275m) ve doğudaki Altın Dağı’dır (3358m) yörenin en önemli yükseltisi Cudi Dağı (2114m) olup, Küpeli Dağı, Kelmehmet Dağı ve Namaz Dağı ilin diğer önemli yükseltileridir.
Batı ve güney kesimindeki bazı düzlükler dışında, ilin büyük bir bölümü akarsular tarafından yarılarak plato alanlarına dönüştürülmüştür. Dicle Nehri başta olmak üzere Kızılsı Çayı, Habur Çayı ve Hezil Çayı diğer önemli sularıdır. Başlıca vadileri Dicle, Kızılsu, Behram ve Habur’dur.