CİZRE’DE BİR HÜKÜMDAR MEZARI

Bu da nereden çıktı. Böyle bir şey varsa bu güne kadar niye kimse değinmedi ve ya niye tarih kitaplarında böyle bir mevzu geçmiyor diyenleriniz elbette vardır.Ben yazılarımda maalesef kelimesini pek kullanmak istemiyorum ama son yazılarımın hepsinde de...

Bu da nereden çıktı. Böyle bir şey varsa bu güne kadar niye kimse değinmedi ve ya niye tarih kitaplarında böyle bir mevzu geçmiyor diyenleriniz elbette vardır.Ben yazılarımda maalesef kelimesini pek kullanmak istemiyorum ama son yazılarımın hepsinde de maalesef var.Her alanda olduğu gibi Cizre’mizin tarihi hakkında bilgi çok az ve yazılı materyal yok denecek kadar az.

Evet Cizre’mizde tüm islam aleminin yakinen tanıdığı ve övgüler yağdırdığı bir İslam Hükümdarının mezarı var .Şah mahallesinde bulunan ve kimsenin pek umursamadığı bir şekilde kıyıda duran o küçük mezar hem şehrimiz ünlü Zengi Hanedanı mensubu Nureddin Zengi’nin oğlu Sencerşah’a aittir

Peki bu Sencerşah kimdir.Bu zat yaşadığı dönem boyunca papanın paralı askerlerine,haçlı ordularına ordusu ile tek başına kafa tutan ve ömrünün son anına kadar İslamiyet ve özellikle Botan bölgesi için mücadele etmiş ve defalarca bu uğurda savaşlara katılmış çok değerli bir zattır.

Bilindiği üzere On birinci ve on üçüncü yüzyılları arasında Avrupa’dan papanın emri ile kutsal topraklar olarak bilinen Ortadoğu’ya bir çok defa seferler düzenlendi bu seferler özellikle Ortadoğuya yönelik olarak başladığından ötürü haçlı orduları Botan topraklarından geçmek zorunda kalıyorlardı. İslam birliğinin tam sağlanamadığı bu dönemde bu haçlı ordularına kafa tutan yegane güç o zaman zengi hanedanlığına mensuplarından oluşuyordu. Zengi hanedanı oğlu olan Sencerşah veya sonrasında değiştirilen ismi ile Şankarşah da o dönemlerde Cizre’de yaşıyordu.Haçlı orduları bu dönemde Botan bölgesinde çok ciddi kayıplar vermiş ve bir çok kez geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Sencerşah’ın esas komuta merkezi Şam olmasına rağmen daha çok Cizre’de durmuş ve yaşamının büyük bir bölümünü burada geçirmiştir.kayıtlar incelendiğinde ise Sencerşah’ın Cizre aşkı ortaya çıkıyor.Bu zat güçlü bir komutan olmasının yanı sıra iyi bir tarihçi ve iyi bir edebiyatçıdır.Onun döneminde Cizre bir tarih ve edebiyat merkezi olduğu için burada bir çok alim ve bilgin yaşamaktadır.Sencerşah bu bilgin ve alimlere yakın olmak için daha çok Cizre’de kalmayı tercih etmiş ve nihayetinde burada vefat etmiştir.

Buraya kadar her şey normal olarak cereyan etti. Esas şaşırtıcı derecede saptırılmış olan bu zat ve mezarının yeri ise çok büyük sırlarla doludur.İslami seferler anlamında büyük zaferler kazanmış ve bir çok alim ve bilginin yetişmesine vesile olmuş olan bu değerli şahsiyetin mezarı yüzyıllar boyunca saklanmış ve tesadüfen bulunmuştur.

Şah mahallesinin büyük bir bölümü zamanında Zeren ailesinin mülkü idi.Bu aile bu toprakları eker,biçer ve ziraatle uğraşırmış.Bir gün mezarın bulunduğu alanı ekin ekmek için sürerlerken saban bir mezar taşına denk gelir.Bu büyük taş incelendiğinde ise gerçek ortaya çıkar.Daha sonra mütevazi bir mezar hazırlanır ve üstüne Sencerşah ismi yazılır.

Bazı rivayetlere göre de Sencerşah’a ait ona çok sadık bir köpek varmış .Bu köpek efendisinin ölümünden çok daha sonrasına kadar mezar başından ayrılmamış ve sonunda mezar başında öldüğüne yöneliktir.Diğer ilginçbir rivayet daha nakletmek isterim ki, bu rivayet beni ciddi anlamda üzdü.Bu rivayete göre ise bu değerli zatın mezarının üstüne bir köpek defnedilir ki mezarı asla bulunmasın.Bu fikir muhtemelen münafıklar tarafından uygulanmış ve tesadüfen bulunan mezar taşına kadar var olmuştur.

Batı illerinde Sencerşah’ın hizmetlerinin binde birini bile yapmamış bir çok insan için gösterişli kubbeler ve türbeler inşa edilmişken bu kadar değerli bir zatın mezar yerinin bile tesadüfen bulunmuş olması düşündürücüdür.

Bu değerli zatı ziyaret etmek isteyenler Cizre Şah Mahallesinde bulunan Şankarşah Camisini ziyaret ederek gerçekleştirebilirler…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri