Hayatını bereketli bir ömür içinde ilime, irfan, tebliğ ve irşada adamış bir âlim bir mutasavvıf veli bir zât: Şeyh Ahmet Hilmi Hazretleri
Babası Şeyh Abdullah Derşeviden ilmi icazet, Şeyh İbrahim Hakkı Basreti tarafından da 1963 senesinde tarikat iznini almış, 2016 yılında vefatına kadar 53 yıl şeyhlik yapmıştır. Dedesi meşhur Şeyh Muhammed Nuri El Derşevi’den de şifahi şeyhlik izni almıştır.
Babası Şeyh Abdullah’ın gözetiminde, terbiyesinde yetişmiştir. Şeyh Ahmet eğitimine, bölgede okutulan medrese usulüne göre diğer aile bireyleri gibi aile müderrisi molla Abduvehab’ın yanında başlamıştır. Daha sonradan Şeyh Seyda, molla Abdullatif, molla İbrahim el-Karsi, molla İbrahim es-Seveyki gibi bölgenin sayılı âlimlerinin yanında okuma fırsatını bulmuştur. Eğitiminin geri kalan kısmını tamamlamak için Şam’a, üniversite okumak için gitmiştir
Cizre’nin ilim ve irşat meskeni olmasında büyük katkı ve hizmetleri olan bir ailenin silsilesine mensup olan ve kendisi de bu yolda hayatını ahir ömrüne kadar sürdüren muttaki bir Allah dostudur. Aklıselim bir kalbe, edepli, alçakgönüllü bir kişiliğe sahipti. Kendisinden büyük olsun küçük olsun yaş farkı gözetmeksizin herkesin görüşlerini alan, nasihatlerini dinleyen, eğitimli edebi bir mizacı vardı. Şeyh Ahmet Hilmi hazretleri, ilim ve irfan dolu hayat yolculuğunda gönlünde taşan Hz peygamber sevgisini ana dili Kürtçeyle Divanına taşıdı. Ahengli ve duru dili ile selaseti dikkat çeken beyitleri, şeyh ve tarikat bağlılığını, didaktik bir üslup ile de vaaz ve nasihat kürsüsü gibi vaziyet alır. Bir rehber niteliğinde de tasavvuf ve irşat konularıyla Divanı bir nevi mürşidi kamil hükmünde ders verir.
"Her melane xwendane
Ev teriq,ya we tevâne
Hun bıbın jére şıvane
Çı heye ezameté"
"Bir alim bin âleme bedel" misali Şeyh Efendi,işin önemini bildiği için onları okşayarak ve onurlandırarak hizmete çağırıyor. Bu tarikatta rehberlik görevi üstlendiğiniz zaman, anlıyacaksınız ki; alim olmak yetmez.İlmi ile âmil alimler olduğunuz zaman kendinizdeki değişikliği fark ederek,böylece tarikatın esrar dalgalarında yüzersiniz.
Şeyh Ahmet 1963 yılında hac farizasını eda ettikten sonra memleketine dönüş yolunda, Suriye’nin Kamışlo şehrinde ikamet eden Basret Şeyhi Şeyh İbrahim Hakkı hazretlerinden (k.s) beş tarikattan, tarikat icazetini almıştır. Yine aynı bu şehirde Şeyh Hüseyin ez-Zibari’nin oğlu Şeyh İbrahim Şefik’ten de Rufailik tarikatının halifelik icazetini almıştır. Kuran’ın, “el emru bil maruf ve nehyi ani’l munker” (İyiliği emretmek, kötülüğü sakındırmak) emri çerçevesinde irşat faaliyetlerinde bulunmuş, yüksek bir azimle tarikat işleri müritlerin dini, dünyevi durumları ile ilgilenmiştir.
Şeyh Ahmet hazretleri dedesi Şeyh Muhammet Nuri hazretlerinin hayatını rehber edinmiş onun bölgedeki yapıcı, uzlaştırıcı fonksiyonu devam ettirmiştir. Göçebe Kürt aşiretinden Düdera aşireti arasında birbirilerine hasım iki kabile arasında büyük bir kavga meydana gelir. Bu kavga yüzden fazla insanın canına mal olmuştur. Her iki kabile tarafından saygı ve sevgi duyulan Şeyh hazretleri bu fitnenin daha fazla yayılmasına, daha fazla insanın ölmesine fırsat vermeden tarafları birbirlerine barıştırmış, aralarındaki kini, nefreti sevgi, muhabbete dönüştürmüş, bölge ile kabile insanlarını huzura kavuşturmuştur.
Şeyh Ahmet hazretleri 1980-2004 yılları arasında Osmaniye de 2005 yılından 2016 yılında vefatına kadar da Gaziantep'te hizmetlerine devam ettirmiştir. Vefatından bir yıl önce en büyük oğlu Şeyh Abdullah Munis'e postnişinlik vererek kendinden sonra da şeyhlik vazifesi vermiştir. Şeyh Abdullah Gaziantep'te hizmetlerine devam etmektedir. Cizre’deki hizmetleri de diğer oğlu Şeyh Burhaneddin devam ettirmektedir.
Hayatını züht, takva, tasavvuf, irşat, ilim ve irfan üzere geçiren, yaptığı hizmetlerle derin bir iz bırakan Allah dostu Şeyh Ahmet Hilmi hazretlerini vefatının sekizinci seneyi devriyesinde rahmetle anıyoruz, mekanı cennet olsun. 25 Ekim 2016 Tarihinde rahmeti rahmana kavuşan Şeyh Efendinin her sene vefatı yıldönümünde Şeyh Muhammed Nuri camisinde ailesi ve müridanları ve sevenleri tarafından kendisi adına mevlit okutulup rahmetle anılmaktadır.
Şeyh Ahmet Hilmi Munis Hazretleri Kısaca Hayatı
Şeyh Ahmet Hilmi Munis 1922 yılında Cizre’de dünyaya geldi.Şeyh Abdullah’ın oğlu ve Şeyh Muhamed Nuri’nin torunudur.
İlk öğrenimini aile müderrisi ve aynı zamanda Cizre eski müftüsü Ahmet Hilmi’nin oğlu olan Molla Abdulvahap’tan aldı. Daha sonra Suriye’nin Amut şehrinde Molla Abdüllatif, Cizre’de Molla İbrahim Sevik, Cizre eski müftüsü Molla Abdulkadir, Karslı Molla İbrahim ve Şeyh Seyda’dan ders aldı. Ayrıca Şam’da bulunan “Cemiyet’l-garra” da da bir süre okudu.
Bir müddet Cizre’nin Hoser (Düzova), Misuri (Kurtuluş), İmerin (Kocapınar) köyleri ile İdil’in Zengilok köyünde ikamet eden Şeyh Ahmet, daha sonra Cizre’yi terk ederek Şanlıurfa’nın köylerine yerleşti. 3 yıl buralarda kaldıktan sonra Osmaniye’de ikamet etmeye başladı. Şeyh hazretlerinin dört halifesi bulunmaktadır.
25 Ekim 2016’da Ahret yurduna intikal eden eden Şeyh Hazretlerinin, üç eşinden dokuzu erkek, sekizi kız on yedi çocuğu vardır.