Cizre’de nüfusun artması ve buna bağlı olarak araç sayısı da artmaktadır. Bu durum beraberinde trafik kazalarının artması demektir.Son günlerde kent merkezimizde aşırı hız ve dikkatsizlik nedeniyle yaşanan ve ölümlerle sonuçlanan trafik kazalarıyla güne uyanmaktayız.
Özellikle trafik akışının yavaş seyretmesi gerektiği yerlerden yapılan hızlı geçiş ve dikkatsizlik ,vatandaşlarımızın yaralanmasına ve ölümlü kazalara yol açmaktadır.
Cizre’de havaların ısınmasıyla birlikte şehir içi trafiği oldukça çoğalmakta,insan kalabalıkları nehir kenarına, parklara,cafelere akın ekmektedir.
Yoğunluğun olduğu yerlere araçlarla gidenlerin bir çoğu şehir içinde azami hız limitlerine riayet etmediği için meskun yerlerde dikkatsizlik nedeniyle kazalar oluşmaktadır. Aşırı hız yapmak, trafik kazalarının daha ölümcül bir nitelik taşımasına neden oluyor. Trafikte hızı belirlenen limitin üstüne çıkarmak, kazalardaki yaralanmaların şiddetini de artırıyor.
Trafik kazalarının olumsuz etkilerinden sakınabilmek için birtakım önlemler almak gerekiyor.Bunun için uyulacak azami önlemler ;
- Şehir trafiğinin bir an önce düzenlenmesi ve hız limitinin bir çok noktaya EDS ( Elektrik Denetleme Sistemi ) kurularak cezai yaptırım uygulanarak hayata geçirilmesi.
- Bu önlemlerin en başında sürücülerin doğru bir davranış ve sürüş tarzını benimsemeleri.
- Gençlerin araç kullandığı yerlerde kendilerini denetleyen ebeveynleri olmalı ve daha tecrübeli sürücülerin gözetiminde sürüş yapmaları.
- Özellikle öğrencilerin yoğun olduğu okul bölgeleri,park çevresi,birinci köprü kavşağı,hastane kavşağı,kerem oteli kavşağı,avm kavşağı,toki bölgesi olmak üzere kazaların önünün alınması için trafik ışıklarının yerleştirilmesi.
- Ana caddelerden hızlı geçişleri önlemek için plastik tümseklerin kurulması,asfalt olan caddelerde yol çizgileri çizilerek daha belirgin hale getirilmesi.
- Ehliyetsiz sürücülerin tespiti için trafik denetleme birimlerinin kontrolleri sıklaştırılması..
- Kavşaklarda ve dönüş manevralarında öncelik hakkına riayet edilmesi..
- Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların haklarına riayet edilmesi
- Durma,duraklama ve park etme kurallarına uyulması.
- Trafik ve yol güvenliğine dair tüm kuralların sürücü tarafından bilinmesi ve buna göre sürüş şekli.
- Alkollü araç kullanılmaması
- Araç kullanırken cep telefonundan uzak durulması.
Listeyi daha da uzatabiliriz ancak bunlar her vatandaşın azami şekilde uyması gereken kurallar olduğu için bir kez daha hatırlatmak gereği duyduk.Kazalar ve ölümler insanların da psikolojik olarak etkilemesine,aile ve sosyal çevresinde de olumsuz etkilere,tahribatlara,maddi külfetli durumlara sebep olmaktadır.
Geç olmadan tarifi olmayan acıları daha fazla yaşamamak için hep birlikte memleketimizi sahiplenmeli ve trafik kurallarına riayet edelim.Bu hepimiz için çok iyi olacaktır.