Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Mardin 1. Kitap Fuarı" 19 Şubat'ta açılışı yapılmıştı. Bizler de Cizre’den yola revan olup Artuklu Emirgan AVM’nin hemen arkasında bulunan fuar alanında düzenlenen kitap fuarına katıldık. Kıymetli ağabeylerim Cüneyt Bilge ve Kasım Ağar ile fuara girer girmez, orada bulunan kitap çekilişine ismimizi yazdık. Fuarı tertip edenler, kitap çekilişi standı kurmuş ve ücretsiz bir şekilde ismini yazdıran katılımcılara çekilişle kitap sahip olma imkanı sağlamışlardı. Her gün bir çekiliş gerçekleştiriliyor. Böylelikle isimleri çıkanlar kitap sahibi olmuş oluyor. Biz de çekilişe katılım sağladıktan hemen sonra çok değerli bir yazarın standına uğradık. Kendisi baba dostu, aile dostu Mardinli Araştırmacı Yazar Mehmet Selim Parlakoğlu (Mehmet Selim Mardin) beyefendi . Mehmet Selim Mardin, “Yeni Bilgi ve Belgelerle Bediüzzaman Said Nursi” adlı eserini imzalıyordu. Mardin tarihinin dışında Bediüzzaman Said Nursi hakkında yaptığı araştırmalarla tanınır. Kendisiyle yaptığımız hasbihalden sonra başka bir standa çok değerli bir yazara daha uğradık: Porf. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocaya… Selam verdikten sonra kendisine Cizre’deki Molla Ahmet El Cezeri birinci sempozyumuna katıldığı zamanı hatırlattım. O zaman sempozyum dolayısıyla Cizre’ye gelmiş olan İhsan hocayla sohbet edip fotoğraf çekmiştik. Anıları tazeledikten sonra bana bakarak “Melayê Cizîrî’yi çok özledik.” deyip tekrar Cizre’ye gelme arzusunu ifade etti. İslam tarihi üzerinde yaptığı çalışmalar ve yazdığı eserlerle tanınan Sırma, Molla Ahmed El Cezeri’ye bambaşka bir sevgi ve ilgi verdiğini görmüş olduk. Kendisine tekrar Cizre’ye her zaman beklediğimizi ifade edip başka stantlara dolaşmaya başladık. Özellikle kitap fuarında stantlarda aradığım ve El Cezeri ile ilgili ne kitap bulursam almaya karar verdiğim bir şey vardı o da Cizreli mucit İsmail Ebul İz EL Cezeri hakkında yazılan kitaplardı. Nitekim açıkçası ince bir kitaptan öte bir kitap bulamamaktan üzüldüm. El Cezeri hakkında çocuklara yönelik yazılmış olan bir kitaptı. Çok değerli Kasım abim bana kitap hediye ederken ben de ona karşı kayıtsız kalmayıp kitap hediye ettim. Hem de yazarları tarafından imzalı. Benim ilkokuldan beridir bildiğim, tanıdığım fakat ülkemizde ders kitaplarına alınmakla ve gelişen teknoloji ile birlikte büyüklüğü çok geç anlaşılan El Cezeri hakkında yeteri kadar çalışmalar yapılmadığını açıkça görmüş olduk. İster akademik eserler, ister biyografik eser olarak, ister çocuk kitapları hangi yazın türünde olursa olsun…
Fuar alanında gezintimiz devam ederken özellikle Mardinli yazarların standında durup onların yaptığı çalışmaları ve yazdığı eserleri incelemek benim daha merak ettiğim şeylerdendi. Mardinli yazarların eserlerini alıp kendilerine de imzalatıp ayaküstü sohbetten sonra fuardaki kitapları gözlemlemeye devam ettim.
70 yayınevinin stant açtığı fuarda, , imza günü ve söyleşi de düzenleniyordu. Mardin'de Artuklu fuar alanında düzenlenen kitap fuarına çok sayıda yazar, şair, sunucu, psikolog ve gazeteci katılmış ve katılmaya devam ediyor. Kitap fuarı 28 Şubat'a kadar devam edecek. Fuar 09.00-20.00 saatleri ziyaret edilebiliyor.
Binlerce kitabı bir arada bulma, göz gezdirme ve bazı yazarlarla sohbet etme fırsatı bulduğumuz fuardan bazı kitaplar aldıktan sonra oradan ayrıldık. Şehrin kültürel ve ilmi kalitesini artıran bu gibi faaliyetler profesyonel bir şekilde Cizre’mizde de yapılmasını diliyoruz. Bu tarz faaliyetler en çok da ilim şehri olan Cizre’ye yakışır. Bu gibi şeyler şehrin, halkın yaşama biçimini olumlu etkiler ve halkta güzel izler bırakarak, öğrenmeye, okumaya araştırmaya yönelik bir şuur zemini oluşturur.