Meditasyon, Latince “meditatio” kelimesinden türetilmiştir ve sözcük anlamıyla “derin düşünme” anlamına gelmektedir.
Kişinin iç huzur, sükûnet ve değişik şuur hallerini elde ederek “öz varlığına” ulaşmasına olanak veren zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak da tanımlanır.
Meditasyon, birçok kültürde ve dinde uygulanan manevi bir arınma tekniğidir. Öyle ki; Peygamber Efendimizin de ilk zamanlarda Hira Dağı’nda bulunan mağarada yalnız kalarak yoğunlaştığı bilinmektedir. Yakın zamanda bile insanların arınmak ve sadece Allah ile baş başa kalmak için camii veya bazı ibadethanelerde uzunca bir dönem yalnız kalarak inzivaya girdikleri bilinmektedir. Birey uyanıklık ve yoğunlaşma çalışmalarıyla kendini toplar ve zihnini/ruhunu dinlendirir. Meditasyon, farkındalık demektir. Farkındalıkla yaptığınız her şey meditasyondur.
Doğu kültüründe, köklü ve bilinç açıcı bir teknik olarak kabul edilir. Bu bilinç açma durumu her inanışa göre farklı adlandırılır: Boşluk/ farkındalık/ tek olma/ burada ve şimdide olma/ düşüncedeki özgürlük olarak tanımlanabilir.
Meditasyon öz benliğimizin gıdasıdır. Tıpkı bedensel varlığımızın yiyecekten aldığı besinlere ihtiyacı olduğu gibi ruhsal varlığımızın da gıdaya ihtiyacı vardır.
Meditasyon, bilinçli bir çaba gerektirir. Zihin sakin ve sessiz olmalıdır. Aynı zamanda dikkat dağıtıcı düşüncelerin ya da isteklerin içeri girmesine izin vermeyecek kadar da uyanık olmalıdır. Zihnimizi sakin ve sessiz hale getirdiğimizde içimizde yeni bir oluşumun uyandığını hissederiz.
Zihin açık ve dingin olduğunda ve tüm varoluşumuz boş bir kâse haline geldiğinde içsel varoluşumuz, sonsuz huzuru, ışığı ve mutluluğu kabın içine girmesi ve dolması için davet eder. Bu meditasyondur.
Günümüz dünyasının stres dolu yaşamından sıyrılabilmek. Agresif ve zarar verici davranışlardan bir an bile uzaklaşabilmek için bireyin yapması gereken önemli bir çalışmadır. Düşünsenize size karşı sarf edilen bir söz veya uygulanan bir davranıştan ötürü vereceğiniz tepki çok sert olacakken belki de meditasyon ile kendinizi kontrol edebileceğiniz için mevcut duruma karşı tepkiniz çok daha yapıcı ve olumlu olabilecektir.
Düzenli olarak uygulayacağımız bir meditasyon çalışması, bize sezgisel bilgiye ulaşmanın yolunu açar. Zihnimiz sakin ve istikrarlı bir hal alır. Meditasyon sırasında zihnini kontrol altına alabilmiş bir kişi, “öz benliğine” ait olan bilgiyle buluşmayı başarır.
Doğru meditasyonun en yararlı sonucu, bize ruhsal olarak farkında olma imkanı tanıması ve her zaman sonsuz hayatın içinde demir atmış durumda olduğumuz gerçeğini hatırlatmasıdır.
Meditasyon bir serüvendir; insan aklının üstlenebildiği en büyük serüven. Tam olarak meditasyon, hiçbir şey yapmamaktır. Eylem yoktur, düşünce yoktur, duygu yoktur. Tam kendinizsinizdir ve bu katıksız bir hazdır. Hiçbir şey yapmadığınız zaman, bu haz nereden gelir? Hiçbir yerden gelmez ya da her yerden gelir. Nedensizdir çünkü varoluş, sevinç denilen unsurdan oluşmaktadır. Portakal Rengi Kitap (The Orenge Book ) s.94