TAŞRA MODERNLEŞMESİ….

Bağlamından,köklerinden,gücünü aldığı toplumun kültürel değerlerinden koparılmış her adet ve ritüel sizi kendi kimliğinizden biraz daha uzaklaştıracaktır.

Bağlamından,köklerinden,gücünü aldığı toplumun kültürel değerlerinden koparılmış her adet ve ritüel sizi kendi kimliğinizden biraz daha uzaklaştıracaktır.Asimilasyonun dil evresi tüm sert müdahalelere rağmen ölüm döşeğinde bir kıvılcım bekler gibi yaşama direnci göstermekte iken baş ucunda ona refakat eden ve kültürel hücrelerine sirayet etmiş kanser hücresinin son evresini yaşıyor olması ölümle pençeleştiğini göstermektedir.

Yozlaşma,özenti,birbirine benzemezliğin benzeşmesi toplumun temel dinamiklerini yok edecektir.

Modernleşme,batılılaşma eğilimi bir toplumun ilerlemesi gelişimi için öncelikli olmalıdır.Fakat bunları yaparken kendi kültür,örf,adet ve geleneklerimize de yabancılaşmamak , özendiğin kültürün etkisinde kalmamak kimliğinden uzaklaşmamak gerekir.Birilerine benzemek için yapılan kültürel ritüller seni sen olmaktan çıkartır çirkinleştirir.Toplum buna modernleşme süreci diyebilir ama tersine bir modernleşme toplumda bir kimlik bunalımı oluşturur.

Dini ve muhafazakar toplumlarda gelişen modernleşme sürecini değerlendirirken Değerli Sosyolog.Akedemisyen Yazar Mücahit Bilici’nin şu değerlendirmesi dikkatimi çekti ;

“ Taşra Moderleşmesi “ bu modernleşme dalgası özellikle muhafazakar dindarlar arasında sekülerleşmeyi tetikliyor.
Medenileşme lüzumu ya da batılılaşma çabası veya özenti seni kimliğinden,değer yargılarından,kültür,adet ve geleneklerinden uzaklaştırıyorsa buna medenileşme,batılılaşma deyip taşra modernleşmesini hayatına uygularsan kimlik bunalımı yaşar ve asimilasyonun evresinde kaybolup gidersin.
Taşralılık ayıplanacak bir yaşam değildir.Kent,şehir ve taşra yaşamının kendine has özellikleri vardır. Değerlidir,saygındır fakat kendine has yaşatılması adına kıymetlidir.

Son süreçte bir çok bölgede Kürtler ve özelde de ilçemiz de olmak üzere düzenlenen düğün,nişan (organizasyon ) merasimleri Kürt kültür ve geleneklerinin yok edilmesin de bir dişli görevi görmektedir.

Düğünlerde kullanılan görüntü, motif ve enstrümanlar kültürel değerlerimizle çatışmakta,birilerine benzeme duygusu,batılılaşma adına kullanılan araçlar,yapılan davetler,motifler ve özellikle dans ritüelleri bu bağlamda toplumun dikkatini çekmekte ve gelecek kuşaklara bir miras kalacak çirkin davranışlardır..Toplumun iffet ve şerefini ayaklar altına alacak kadar…

“ Bu yapılanlar taşra modernleşmesidir “ .
Buna modernleşme demek kimliğini yok saymaktır.Yapılan kültür soykırımını bir farkındalık bir sınıf atlamak gibi algılayanlar kurulmak istenen asimilasyon tuzağının istemsizce birer kahramanıdırlar.Değerler,kültürler,tarihi kavramalar hepimizi bağlar o yüzden bu değerleri yok etmeye kimsenin hakkı yoktur.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yazar Yazıları Haberleri