Whatsapp Durumlarınız Gerçek Kişiliğinizin Yansıması Mı?

Sosyal medya merceğinden insan deneyimlerini ve davranışlarını anlamak, sosyal bilimlerin araştırma konusudur. Bu konuyu ele almak için kendimi çok genç ve deneyimsiz hissetmeme rağmen bu konunun kıyısında yüzmek istiyorum.

Sosyal medya merceğinden insan deneyimlerini ve davranışlarını anlamak, sosyal bilimlerin araştırma konusudur. Bu konuyu ele almak için kendimi çok genç ve deneyimsiz hissetmeme rağmen bu konunun kıyısında yüzmek istiyorum. Yıllar geçtikçe, iletişim araçları kökten değişti. Bu değişimin tarihsel sürecine duman, güvercin ve telefon desek yeridir. Bu iletişim araçları yeni uygulamalarla süslendirilip insanları sanal dünyada aktif halde tutma devri başlattı. Bu durum sözlü, sözsüz iletişim derken şimdi de tüm hayatımızı işgal eden sanal iletişim gerçeği ile karşılaştırdı. Sizin de anladığınız üzere sözü iki milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp'a getirmek istiyorum.
*
WhatsApp’ın durum özelliğine ise özel bir parantez açarak kullanıcıların WhatsApp'taki kişilerle fotoğraf ve video paylaşmasına olanak tanıyan etkili iletişim kanalı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu kanal sayesinde insanlara 24 saat boyunca mevcut durumunuz ya da hayal kırıklıklarınızı, ruh hallerinizi, mutluluklarınızı, üzüntülerinizi kimi zaman da siyasi tercihlerinizi veya görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.
*
Bu durumlarınız bazen sizi iyi bir insan konumunda gösterirken bazen de sizi tüm kişiliğinizden uzaklaştıran bir insan durumuna getirebilir. Benliğinizi toplumsal statüye atama sürecinde yüksek ihtimalle hayatınızın en büyük yalanını sosyal medya hesaplarınızda söylüyorsunuz. Başkaları için söylediğiniz yalanlar ilerde size pahalıya patlayacak ucuz aldatmalardan öteye geçmez. Mutlu değilken gülmeler, dürüst değilken dürüstlük abidesi kesilmek ve kötüyken iyilik meleği gibi görünmek gerçek hayatınızla örtüşmediği öğrenildiğinde, mutluluğunuz ve kişiliğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
*
Bu gerçekler, aynalar olmadan hayatlarımızın nasıl olacağına benzemez aynalar var hem de antik çağlardan beri... Günün sonunda yalnız kaldığınızda kendinizi dev bir aynada göreceksiniz. Siz orada yalnızken kendinize baktığınızda kandırdığınız insanlar sahtekarlıklarınızı görecekler. Bu sefer WhatsApp durumlarınız, sona alınan güncellemelerde yerini alıyor olacak. Yani WhatsApp, sizin gerçek diye paylaştıklarınızı da görmezden gelecek şekilde bir gerçekle süslüdür. Onun için WhatsApp’ta arkadaşlarınızdan daha az mutlu olmak istemiyorsanız gerçeklerinize odaklanın aksi ise 24 saatlik sahtekarlıktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri