Antalya- Şırnak Sera Kardeşliği Toplantısı Yapıldı

Şırnak - Antalya Sera Kardeşliği Toplantısı Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Antalya İl Tarım Müdürlüğü ve Şırnak il Tarım müdürlüğü...
 

Şırnak - Antalya Sera Kardeşliği Toplantısı Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Antalya İl Tarım Müdürlüğü ve Şırnak il Tarım müdürlüğü himayelerinde düzenlendi.

Şırnak Bölgesinde kurulması planlanan seralar hakkında Antalya’dan gelen heyet tarafından bilgilendirme yapıldı. Heyet İdil, Cizre, Silopi, Güçlükonak ilçelerini ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundu.

Daha sonra Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda düzenlenen toplantıya Vali Ali Hamza Pehlivan, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş, Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar, Antalya Korkuteli İlçe Tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Hüseyin Çağlar Ok, Seratek A.Ş. Temsilcisi Edip Özen, Altıntar Tarım A.Ş. Temsilcisi Ziraat Mühendisi Hüseyin Gün, İl Tarım Müdür Yrd. Hurşit Acar, İlçe Tarım Müdürleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Şırnak Valisi Ali Hazma Pehlivan, “Özetle söyleyecek olursak Şırnak ilimizde tam da yatırım zamanı olduğunu belirtti.

Vali Pehlivan, “Çünkü İlimiz geçmişten gelen türlü sıkıntılı süreçleri atlatarak devletimizin, güvenlik birimlerimizin, bütün kurum ve kuruluşların ile vatandaşlarımızın sağduyusu ve verasetiyle çok şükür huzur iklimi olarak adlandırabileceğimiz bir ortama kavuştu. Bunun şükrünü bir yandan eda ederken bir yandan da biliyoruz ki adımlarımızı çoğaltmamız ve hızlandırmamız gerekiyor. Özellikle insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade edebileceğimiz tarım ve hayvancılık, Anadolu’muzun pek çok yerinde olduğu gibi Şırnak ilimizde de en önemli yerel geçim kaynaklarından biri olmuştur. Ama bu bahsettiğimiz süreç içerisinde maalesef o da baltalanmış, hayvancılıkta küçükbaş hayvan sayımız 1/3, 1/4, 1,5’lere kadar düşmüş. Tarım arazileri ekilemez hale gelmiş. Şimdi hepimizde bir heyecan, vatandaşlarımızda bir beklenti var. Yeniden o topraklarımızı ihya etme hususunda bir heyecanımız var. Meralarımızı yaşatma, hayvancılıkta yeni hamleler ortaya koyma gibi heyecanlarımız var. Elbette ki az önce arkadaşlarımızın da bahsettiği gibi sanayi üretimi anlamında da adımlarımız var. İnşallah bu adımlar çoğalacak” dedi.

Şuanda emekleme dönemindeyiz diyen Vali Pehlivan, “İktisat okuyanlar belki vardır aramızda. Bebek endüstrisi tezi vardır iktisatta. Bu ne demektir? İktisadi anlamda bir yatırımın insanoğlu gibi bir doğum, emekleme, ayağa kalkma, yürüme adeta koşma süreci vardır. Biz işin başlangıcındayız. Bu başlangıç aşamasında elbette ki tecrübeye ihtiyaç var. Yaptığımız görevler itibariyle elbette ki biriktirdiğimiz tecrübelerimiz var. Bazen insan tecrübeyi yaşayarak elde eder. Yaşayarak öğrenme diye de bir kavram vardır. Ama bazen de bugün olduğu gibi birbirlerine sorma ve tecrübe etmiş, yaşayıp atlatmış, yeni teknikler geliştirmiş, başarılı olmuş projeleri, yatırım alanlarını o işte faaliyet gösterenleri dinlemek lazım. Bu var olan tecrübelerden de faydalanmak gerekir. Aslında tamda bugün bunun örneğini yaşıyoruz. Önceki Sayın Valilerimizle de istişareler oldu, fakat o dönemler güvenlikle ilgili hususlar mecburen ön planda olması gerektiği için şuanda yakaladığımız bu huzur iklimiyle birlikte daha ağırlıklı olarak bu konuları ele alma şansımız oldu ve o günlerden beri değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Sağ olsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Antalya Ticaret ve Sanayi Odasıyla irtibata geçti, biz de sürekli o süreçlerle ilgili istişare halindeydik ve böyle bir adım atma hususunda hem fikir olduk. İki gün önce Uludere’deydik. Şimdi Antalya turizmle ön planda olduğu gibi tarımda da son derece gelişmiş durumda. Seracılık alanında dünyada sayılı merkezlerden birisi. Orada seralar Akdeniz gibi adeta sera denizi halinde. Bizde böyle bir iki tane sera ayağa kalktığı zaman hem dikkat çekici oluyor hem de çok kıymetli oluyor. Uludere’de Elektrik ve Elektronik Mühendisi kardeşimiz devletimizin kırsal kalkınma destekleri kapsamında bizlerin de teşvik sağladığı projelerden yararlanmak suretiyle 12 tane sera kurmuş. Onun heyecanını görünce çok mutlu oldum. Bana konu bana iletildiğinde proje geri gitmesin diye hemen harekete geçelim demiştim. Kaymakamımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bu işe sarıldılar. Örnek teşkil etti. Üniversitemize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Rektörümüz bir konu gündeme geldiğinde kapılarımız sonuna kadar açık diyor”

Vali Pehlivan, “Bunlar ilk adımlar, bu aşaması bile bizleri mutlu ederken bir gün o ürünlerin arasında hep beraber dolaştığımızda asıl mutluluğu, asıl onuru da o zaman yaşarız. Gerçekten bu alanda bir kişinin dahi istikam etmesi hepimizin en büyük arzusudur. Bu bir zincirdir, bize düşen bu zincire bir halka takma gayretidir. Çok faydalı bulduğumu ifade etmek istiyorum, hele Antalya – Şırnak Sera Kardeşliği şeklinde Başkanımızın ifade etmiş olmasına da ayrıca mutlu oldum. Çünkü her il kendi alanında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Tecrübe paylaşımı ve kardeşlik hukukunu da yansıtmak gerekiyor. Hz. Nuh Aleyhisselam şehri Şehr-i Nuh’a da zaten yakışan budur. Kardeşlik mesajı, birlik beraberlik mesajı verdi. Bundan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Yani bu başlık bile bundan sonra güzel neticelere vesile olacağının işaretidir” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası başkan Osman Geliş ise; “Uzun yıllardan beri bölgemizde huzur ortamı olmadığından güneşimize, toprağımıza, suyumuza, bakıp zaman ayıramadık. Yüce rabbim ülkemizin her yerine ayrı bir güzellik vermiş ve her yörenin kendine göre güzelliği var, yöremiz çok şanslı biz hem ovayız hem de yaylayız, Beytüşşebap ve Uludere ilçemiz hayvancılığa müsait,  İdil, Cizre, Güçlükonak ve Silopi ilçelerimiz Dicle nehrinin komşuları topraklarımız verimli ve güneşi bol bizlerde seracılık konusunda Antalya’daki arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak için Antalya TSO Başkanımız Davut Çetin İle yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde bugün burada bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bölgemiz oldukça tarıma elverişli bir bölge ayrıca seracılık için de gerekli tüm şartlara sahip. Ülkemizde hiç şüphesiz seracılık denince ilk akla gelen ilimiz Antalya, bu nedenle biz de Antalya TSO Başkanımızla görüşerek seracılık konusunda işbirliği yapmak istedik. Sağ olsun teklifimizi geri çevirmediler. Bölgemizin gelişmesi ve kalkınması için Şırnak TSO olarak her türlü girişimde bulunmayı görev edindik. Seracılıkta bunlardan biridir. Seracılığın gelişmesi ilimize, bölgemize ve ülkemize ekonomik katkı sağlayacak aynı zamanda gençlerimize, bölge halkımıza istihdam oluşturacak. Seracılığın önemine değinen Başkan Geliş, Seracılığın hayata geçmesi ile işsizliğe de ciddi katkı sağlamış olacak. İki ülkeye komşu olan ilimizde Pazar sorunu olmayacak, Irak ve diğer ülkelere de ihracatı olacağına değindi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri