Cizre’de “Cizre ve Köylerinde Arıcılığı Geliştirme Projesi” kapsamında 25 çiftçiye 25 arı kovanı ve 750 arı dağıtıldı.
Cizre Kaymakamlığı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Şırnak Arıcılar Birliğinin ortak olduğu yüzde 70’ni GAP İdaresi, yüzde 30’nu çiftçinin karşıladığı ”Cizre ve Köylerinde Arıcılığı geliştirme Projesi” kapsamında 25 çiftçiye 750 arı, 25 adet arı kovanı, 25 kilogram arı yemi, 25 adet yemlik, 10 kilogram temel petek ve bir takım arıcılık malzemesi dağıtıldı.
Arı ve arı kovanı dağıtım töreni için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Silopi yolu üzerinde dağıtım töreni düzenlendi. Törende konuşan Cizre Kaymakamı Faik Arıcan,”bal konusunda çok büyük adımların atıldığına vurgu yaparak, Cizre’de de bu konuda boş alan bırakmamak gerektiğini söyledi.
Bir projeyi daha tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Arıcan;”bizim amacımız bölgemizdeki insanların hem aile ekonomisine hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacak faaliyetler yürütmelerini sağlamaktır.Burada olduğu gibi Tarım ve Hayvancılık alanında da farklı ürünleri onlara göstermek ve bu ürünleri de yaygınlaştırmak istiyoruz.”dedi.
Arıcan,”Hem Kışlık hem yazlık kullanılabilecek ovalar,yaylalar ve dağlar var.Yani arının kolay yaşayıp kolay ürün alabileceği,toplayabileceği bal üretebileceği alanlar çok fazla var.Bizde GAP İdaresine sunmuş olduğumuz proje neticesinde 25 vatandaşımıza 30 Arılı Kovan’ı dağıtmış olacağız.Emeği geçen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzün personellerine,Tarım ve Kredi Kooperatifimizin değerli yetkililerine çok teşekkür ediyorum.Arzumuz ve isteğimiz vatandaşlarımızın bu arılı kovanlara sahip çıkmalarıdır.İnşallah bu çiftçilerimize verdiğimiz bu arılı kovanlar sayesinde iki ay sonra çok kaliteli balı tatmış ve insanlara sunmuş olacağız.”diye konuştu.
Şırnak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bekir Kılıç ise, “GAP İdaresi ve Bakanlığımız tarafından “Cizre ve Köylerinde Arıcılığı Geliştirme Projesi” kapsamında düzenlenen arı dağıtım töreninde bugün çiftçilerimize arılı kovan dağıtmanın mutluluğunu yaşadık.Şırnak genelinde sadece Arıcılıkta değil diğer alanlarda da ciddi bir potansiyelin olduğunu biliyoruz.Biz mevcut potansiyelimizi mevcut olan sebeplerden dolayı istediğimiz kadar kullanamadık ama çok iyi biliyoruz ki bu potansiyeli kullandığımızda ülkemizde hatırı sayılır bir ürünü elde edeceğiz.2012 yılında 74 işletme ile Şırnak ilinde Arıcılık yapılmaktaydı.Bugün ise 73 işletmemiz var.Bu 73 işletmenin 73.902 Arılı Kovanı var.Ülkemiz Çin’den sonra Dünya’da Bal üretiminde ikinci sırada yani bu konuda ciddi bir potansiyele sahibiz. Bu vesile ile bu projede emeği geçen Sayın Kaymakamımıza, GAP İdaresine, İlçe Müdürlüğümüze sonsuz teşekkür eder, çalışmalarının devamını dilerim” dedi.
Yapılan Konuşmaların ardından Protokol üyeleri tarafından çiftçilere arılı kovan ve arı malzemeleri törenle teslim edildi.Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.