Cizre`de Engellilere Yönelik "Bizde Varız, Söz Bizde" Çalıştayı

Şırnak'ın Cizre İlçesinde Cizre Engelli Meclisi öncülüğünde ”Bizde Varız,Söz Bizde” sloganı adı altında çalıştay düzenlendi. ...
 

Şırnak’ın Cizre İlçesinde Cizre Engelli Meclisi öncülüğünde ”Bizde Varız,Söz Bizde” sloganı adı altında çalıştay düzenlendi.

            Şırnak’ın Cizre ilçesinde Engellilerin; haklarını daha ayrıntılı olarak bilmeleri,hak arama yollarını daha etkin olarak kullanabilmeleri,sorun ve taleplerini dile getirip çözüm bulma amacıyla Cizre Engelli Meclisi tarafından Kamusal ve Sosyal Hayatın tüm alanlarında “Bizde varız,Söz Bizde” sloganı ile farkındalık çalıştayı düzenlendi.

            Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşen ve Sosyal Hizmet Uzmanı Rıdvan Eviz,İnşaat Mühendisi Belkız Yetişir,Karayolları Bakım Mühendisi M.Nuri Zan,Şırnak Engelliler Konfederasyonu Başkanı Nolin Ürgen ve Cizre Engelli Hayat Derneği Başkanı Kardeş Karaduman’ın konuşmacı olarak katıldığı Çalıştay’da engellilerin temel sorunları,hakları ve engellilerin önündeki engellerin kaldırılması konuları geniş bir biçimde ele alınıp bilgi alışverişinde bulunuldu.

            Engellilerin yaşamlarında yaşadıkları engel ve sorunları tartışmak ve çözüm yolları bulmak amacı ile ”Bizde Varız,Söz Bizde” sloganı adı altında çalıştay düzenlendiklerini belirten Cizre Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Kardeş Karaduman, 4.190 Engellinin bulunduğu Cizre’de engellilerin seslerini duyurması için böyle bir çalıştay düzenledik.İlk defa geniş bir katılımla düzenlediğimiz bu çalıştaya yetkililerin duyarlılık gösterip katılmasını bekliyorduk.Ancak sorunlarımızın çözümüne katkı sunacak olan ilgili kurum müdürlerimiz çalıştaya katılmadılar.”dedi.

 

            Engellilere yönelik düzenlenen çalıştayla ilgili kısa bir açıklama yapan Engelliler Konfederasyonu Şırnak İl temsilcisi Nolin Ülger;”Bugünkü çalıştayımızın amacı ulaşabilirlik, erişebilirlik alanın da insanların engelliler benimsemesini sağlamaktır bu anlamda da kendimizi hayattan soğutmak istemiyoruz. Bizde sosyal yaşantımızı yaşamak istiyoruz. Ulaşmak istediğimiz yerlere yollarda sıkıntı yaşamdan ulaşmak istiyoruz. Çalıştayımızın amaçlarından biride kendini toplumdan soyutlamış arkadaşlarımızı topluma kazandırmaktır.”dedi.

            Ülger;”Engelliler olarak beklediğimiz ve burada bulunmasını gerekli gördüğümüz yani muhatabımız olan kişiler katılmadı. Arkadaşlarımızın dile getirdikleri kadar bir çok sorunları var. Bizlerde bu amaçla arkadaşlarımıza yardımcı olmak istiyoruz. Çalıştayımızın amacı da buydu zaten. Kelebekler uçunca özgürdüler. Engellilerin toplumdan mahrum edilmemeli. Onlarında bir hakkı olduklarını bilmeli o açıdan da bugünkü çalıştayımızı yaptık. Çalıştay güzel geçti ve inşallah gerekli yerlerle de iletişimimizi de sağlar.”

            2002 Yılında Bedensel Engelli olarak dünyaya geldiğini ifade eden Zozan İğdi, bedensel engelli olduğum için Van, Ankara, İstanbul, Tarsus, Mersin, Diyarbakır gibi birçok yerde tedavi gördüm. Ancak bedensel engelliliğim baki kaldı. Yıllarca rampası ve asansörü olamayan okula gitmeyi. Kaldırım işgali yapmış bakkaların. Sandalyelerini caddeye atıp çay içen insanların. Şimdilerde moda olan kaldırımda ve engelli girişi kısımlarında arabasını park etmiş ehliyet sahibi büyüklerimin yaşattığı engellemelerle yaşantım hiçte bugünler geçecekmiş gibi olmadı ve bu sorunlar daha da artmaya başladı. Her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının eğitim hakkı vardır. Ancak bedensel yeterliliği olanlara göre dizayn edilen devlet okulları ve kurumlarına büyük bir mücadele verilerek eğitim hakkını kullanan Bedensel engellileriz. Biz engelliler de her engelsiz vatandaş gibi okula gidip gelmeyi, araçlara binmeyi, kaldırımda yürümeyi, parklarda dolaşmayı, sosyal yaşantımızı sürdürmeyi hayatımızı önümüzde engeller olmadan yaşamak istiyoruz.

            Bugün Cizre Engelsiz Hayat Derneğinin düzenlemiş olduğu ”Bizde Varız, Söz Bizde” çalıştayı için bir araya geldiklerini belirten Gül Çiçek ise;Bazen diyorum keşke Cizre’de doğmasaydım.Çünkü Cizre halkı engellilere bir uzaylı gözü ile bakıyor.Dışarıda herkesin telefon kullanma hakkı varken biz engelliler telefon kullanınca insanlar şunun haline bak utanmıyor mu telefon kullanmaya diyor.Cizre’de hasta bakım ücreti verilmeden önce bazı engelli aileleri çocuklarından utandıkları için onları eve hapseder ve dışarı çıkarmazlardı.Ancak ailem benden hiçbir zaman utanmadı ve beni bebek arabasında dışarıya çıkardılar.Devletin engelli bireylere bakım hizmeti adı altında maddi destek sağlamasının ardından daha önce çocuklarını dışarı çıkaramaya utanan aileler bir engelli çocuklarının olması için dua ediyorlar.Engelli olmayanları engelli olarak göstermeye çalışıyorlar.Ama şunu unutuyorlar engelli olmayı biz seçmedik.Bunun içinde hayat hikayemi dünyaya anlatmak için okuyup Beyin Cerrahi Doktoru olmak istiyorum.Bu anlamda insanlara şunu söylemek istiyorum,”Kelebekler Özgür Olmak için doğarlar!!Cam kavanozda hapis kalmak için değil.”

            Yaklaşık iki saat süren çalıştayda Engelli ve aileleri yaşamlarında yaşadıkları sorunları dile getirip sorunların çözümü konusunda seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri