Koruma Bandı Alanı Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ait
Cizre İnanç Parkı Projesi Kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü Bitlis Bölge Müdürlüğü tarafından Kırmızı Medresenin çevresinin açılması, görünürlüğünün sağlanması, koruma bandının oluşturulması amacıyla 2007-2008 yıllarında etrafı kamulaştırılan. Cizre Kaymakamlığı tarafından restore edilen Tarihi Kırmızı Medresenin 1 ve 2 derece koruma bandında özel bir şirket tarafından yapılmak istenen Kök Hücre Trafo inşaatına vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri yaptıkları açıklamayla tepki gösterip, inşaatın durdurulmasını istedi.
Kırmızı Medrese Koruma Bandı üzerinde yapılmak istenen kök trafo inşaat alanında toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaşlar ve mahalle sakinleri adına açıklama yapan Cizre TSO Üyesi Erkan Özkalay, Cizre İnanç Parkı Projesi Kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü Bitlis Bölge Müdürlüğü tarafından Kırmızı Medresenin çevresinin açılması, görünürlüğünün sağlanması, koruma bandının oluşturulması amacıyla 2007-2008 yıllarında etrafı kamulaştırılan. Cizre Kaymakamlığı tarafından restore edilen Tarihi Kırmızı Medresenin 1 ve 2 derece koruma bandında özel bir şirket tarafından yapılmak istenen Kök Hücre Trafo inşaatının yapılmasına karşıyız.Karşı olduğumuz gibi yapılmasına da müsaade edemeyiz.Kırmızı Medrese alanında açılan yerlerin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğünce Şahıslardan satın alınarak kamulaştırılıp bedelleri mülk sahiplerine ödendi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Tapo Tescili yapıldı. Kırmızı Medrese etrafında açılan bütün yerler Koruma bandı alanına giriyor. Kırmızı Medrese ve etrafı 1 derece Tescilli Mülk ve etrafındaki alanlar da 2 dereceden tescili yapılardır.”dedi.
Tarihi Mekanın etrafındaki Tahribatı Kabul etmek Mümkün değil
Özkalay; ”Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Kırmızı Medrese alanı olarak burası tahsis edilmiş ve amacı dışında kullanılamaz.Bu yapının yada trafonun kurulmasına izin veren kurulun önce buraya gelip bakması ve Kırmızı medrese ile mesafesini ölçmesi, bu konuda bilir kişilerden görüş alması gerekiyor. Bütün her şeyi kontrol ettikten sonra teknik yönden bütün işlerin uygun olduğu tespit edildikten sonra kurul böyle bir karar alabilir. Bu Kök Hücre trafosu kurulmadan önce bütün kanuni işlemlerinin yapılması gerekiyor. Eğer Vakıflar Bölge Müdürlüğü izin verirse ancak bu yapı kurulabilir. Çünkü Vakıflara ait olan arsa ve mülkler çok mühimdir ve amacı dışında kullanılamaz. Üzerinde tesis kurulamaz. Belediyenin imar planında bu alan yoksa orada kamulaştırma bile yapılamaz “dedi.
Bu Tahribatın kalkması için Yetkilileri Göreve davet ediyoruz
Bu tesisin yada bu yapının Melaye Ciziriye ev sahipliği yapan tarihi Kırmızı Medresenin dibinde yapılmasına kayıtsız kalamadıklarını ifade eden Özkalay,bu tarihi yapının sol güney tarafına 20 metre ve 50 Metre aşağısına kök trafo merkezinin kurulmasına karşıyız.Sur duvarı Üzerinde bulunan 497 evde bir çivi dahi çakılmasına izin verilmezken,tarihi bir yapının koruma bandında bir inşaatın yapılması akla ziyandır. Burası herkesin at koşturabileceği bir alan değildir. Burada biz şahıs,vatandaş,STK ve halk olarak bu yanlıştan biran önce dönülmesini istiyoruz.Bu anlamda da bu yanlışın düzeltilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü,Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vatandaşlarla el birliği yapıp bu tahribatın ve acı tablonun ortadan kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
20 Yıldır evime çivi çakamıyorum ama özel şirket Trafo koruyor
Evi Surların üzerinde bulunan ve 20 yıldan bu yana eve bir çivi daha çakamadıklarını ifade eden Cizreli Vatandaşlardan Soner Zeren ise,benim evim surların hemen dibinde.Bırakın evde inşaat yapmayı bir çivi dahi bile çakamıyoruz.Ancak şuan evimin karşısına koca bir trafo yapılıyor.Ben evime çivi çakamazken böyle bir yapının koruma bandında yapılması ise kabul edilir bir şey değil diye konuştu.