Türk Hava Yolları’nın markası olan AnadoluJet ile ilgili başta Şırnak olmak üzere Türkiye genelinde yaşanan uçak rötarları,fiyat politikası ve artan diğer şikayetler üzerine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesinde bulundu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde;Türk Hava Yolları’nın markası olan AnadoluJet, Mart 2024 tarihinde isim ve yapı değişikliğine giderek AJet adını almıştır. AnadoluJet firması, geçmişte hava taşımacılığında hizmet yetersizliği ve özellikle Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde uçak sefer sayısının batı illerine göre düşük tuttuğu şikayetleri ile sıklıkla kamuoyunu meşgul etmişken AJet ise rötar ve pahalılık ile yurttaşları maddi ve manevi uğrattığı zarar ile son günlerde artarak gündemde yerini almıştır. “dedi.
Yurttaşların AJet’e ilişkin temel şikayetleri ise check-in işlemlerinde hata çıkması, neredeyse Türkiye geneline yayılan ve saatler süren uçak rötarları, müşteri hizmetlerine ulaşılamaması, satın alınan biletlerin haber verilmeksizin tekrar satışa sunulması, satın alınan uçak biletlerinin iptal edilmesi ve kronik hale gelen uçak sefer sayısının bölgelere göre nüfus yoğunluğu fark etmeksizin eşitsiz dağılımı şeklindedir.
Uçak rötarlarının saatlerce sürmesi, insanların havalimanında yetkili kişilere ulaşamaması, rötarlı seferin sonraki kalkış saatinin belirsiz olması, insanların havalimanlarında uzun süreler geçirmek zorunda kalması gündelik yaşamı katlanamaz bir hale getirmektedir.
“https://www.sikayetvar.com” sitesinde AJet (Anadolu Jet) başlığı altından son bir yılda 7 bin 959 bulunmaktadır ve bu şikâyetlerin çoğunluğu AJet ile ilgilidir. AJet(Anadolu Jet) Rötar başlığında ise 2 bin 049 şikâyet bulunmaktadır.
Şikeyetvar adlı internet sitesinde AJet’e yönelik yer alan şikâyetlerden bir kaçı şu şekildedir;
“Diyarbakır (DIY) kalkışlı VF-3189 kodlu 2024-07-01 19:15:00 tarihli Diyarbakır (DIY) - İstanbul (SAW) uçuşlu 1BAFN8 PNR kodlu uçuşumda insanların mağdur edilmesi, gerekli yetkililerin bilgilendirme yapmaması yüzünden şikayetçiyim. Ajet şirketinden. Uçakta yaşlı yolcular, engelliler, çocuklar ve hamile kadınlar olmasına rağmen yaşattıkları mağduriyetin özür mahiyetinde olsa bile uçakta insanlara sadece su ikram ederek kaldılar. Gerçekten ayıptır, insanlar para veriyor. Hizmet almak için. Uçuş saatimin 3 saat rötar yapması, benim gereksiz yere yolculuk ücreti ödememe neden oldu. Bu haklarımın tazminini talep ediyorum.”
“A Jet Hava Yolları ile haziran ayında uçuş gerçekleştirdim. Valizim hasar gördü. Bu da yetmezmiş gibi müşteri hizmetleri hiçbir şekilde geri dönüş sağlamıyor, arıyorum bağlanamıyorum….”
“2.07.2024 tarihli VF3189 Diyarbakır-Sabiha Gökçen uçuşunun normal saati 19:15 iken rötar ile 21:20'ye ertelenmiş olup, uçağın kalkışı ancak 22:00 civarı yapılmış, üzerine bir de Sabiha Gökçen inişimize izin vermiyor denilerek İstanbul üzerinde 1 saat dönerek yolcular mağdur bırakılmıştır.”
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın: “2033 hedefleri arasında uçuş ağını 44 ülkeye çıkarmak ve çevreye duyarlı, karbon salımı az yeni nesil uçaklardan oluşan 200 uçaklık bir filoya ulaşmak bulunuyor.”dediği AJet’in hedefleri ile yaşattıkları arasındaki trajedi Türkiye’nin nasıl yönetildiği ile ilgili de bizlere fikir vermektedir.
Bu bağlamda;
1)Türkiye geneline yayılan uçaklardaki rötar krizinin nedeni nedir?
2)Yurttaşlar tarafından dile getirilen şikayetlere yönelik Bakanlığınız hangi adımları atmıştır?
3)Mağdur edilen yurttaşlara yönelik bir şikayet hattı oluşturulacak mıdır?
4)AJet’in yolculara uyguladığı fiyat politikasının gerekçesi nedir?
5)Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Hakkari, Urfa, Van ve çevre illerdeki uçak sefer sayıları neden düşüktür?