Şırnak’ın Silopi ilçe Kaymakamı Can Kazım Kuruca Kızılay’ın kan bağış aracını ziyaret ederek kan verdi.
Kızılay’ın kan bağış Tır’ını ziyaret eden Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca kapı girişinde karşılaştığı çocuklarla sohbet edip şeker ikram etti. Daha sonra araçta yapılan testlerden sonra 18. kez kan bağışında bulunan Kaymakam Kuruca, “bizler Silopi halkı olarak diyoruz ki Türk Kızılayı dünyanın neresinde ihtiyaç sahibi insanlar varsa neresinde bir mazlum varsa onun yanında oluyor. Dünyanın her yerine Türk’ün yarım elini ulaştırıyor. Bizde Silopi halkı olarak Kızılay’ın yanında olduğunu göstermek istedik. Kızılay’ımıza teşekkür ederiz” dedi.
Kızılaya verdiği destekten ötürü Kaymakam Can Kazım Kuruca’ya plaket takdimi yapılırken 2 kişiye de bronz madalya verildi.
KAN BAĞIŞI
18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)
İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir.
Kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri yaklaşık 30-35 dk. sürmektedir.
Bağışçılar her kan bağışı işlemi öncesinde isim-soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı Sağlık Bakanlığı’nın hazırlanmış olduğu Ulusal Kan ve Kan Bileşeni Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 2016`ya göre zorunludur.
Sorgulama formunun içeriği Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Kişi kan bağışı için başvurduğunda mutlaka sorgulama formundaki kişisel ve sağlıkla ilgili soruları eksiksiz cevaplandırmak ve bu formu bizzat onaylamak zorundadır. Sorulan sorular kan bağışımızın ve kanı alacak hasta sağlığı için büyük önem arz etmektedir.
Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir yararı olduğuna dair bilimsel bir çalışma yoktur. Kan bağışının bağışçıya en önemli faydası hiç tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmaktır.
Türk Kızılay’a gönüllü olarak bağışlanmış olan kanlar laboratuvar testlerinden geçerler.
Eşzamanlı olarak 3 bileşene ayrılarak uygun koşullarda saklanırlar. Kullanıma hazır olan kan bileşenleri hastanelere transfer edilir.
Bu süreçte kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.
Söz konusu süreçlerin maliyetlerinin ücret politikası Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından belirlenmektedir. Bu konudaki ayrıntılar Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından resmi gazetede yayınlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde” de yer almaktadır.
Kan transfüzyonu sırasında hasta/hasta yakınından ücret talep edilmesi durumunda söz konusu hastanenin bağlı bulunduğu İl Sağlık Müdürlüklerine konu hakkında bildirimde bulunulması uygun olacaktır.
Kan bağışı işlemi boyunca kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Sizler için kullanılan malzemeler işlem sonunda kalite standartlarına uygun şekilde imha edilirler. Bu süreç içerisinde herhangi bir hastalık bulaşının olması söz konusu değildir.