Kemoterapi hastalarının Şırnak dışına gitmelerini önleyecek bir ilk

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.

Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor.

Şırnak Devlet Hastanesi’nde, kanser hastaları için kemoterapi portu işlemi uygulanmaya başlandı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İklil Eryılmaz, kemoterapi gören hastaların çevre illere gitmelerine gerek kalmadığını ifade etti.

Port kullanımı ile, kemoterapiye bağlı olarak incelen ve bulunması zorlaşan el ve kol damarları korunurken el ve kollarda girişimlere ve kemoterapi ilaçlarının olası cilt altına kaçmasına bağlı olarak oluşabilecek doku hasarları da meydana gelmesi de engelleniyor.

Şırnak Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İklil Eryılmaz, Şırnak’ta bulunan kanser hastalarının çevre illere gitmeden Şırnak’ta sağlıklı bir şekilde kemoterapi tedavilerini görebileceklerini ve incelen el ve kol damarları yerine kullanılan kemoterapi portunun Şırnak’ta ilk defa yemek borusu kanseri olan bir hastaya başarılı bir şekilde takıldığını belirterek, “Kanser hastaları için uzun süreli tedavilerde el ve koldaki damarlar inceldiği için tedavi başlangıcında büyük damarlara ve cilt altına takılan bir cihaz oluyor. Kemoterapi portu dediğimiz. Bununla hastalar, 5 yıl boyunca kemoterapiyi ile bu cihazla alabiliyorlar. Bu sürece kadar Şırnak Devlet Hastanesi’nde kemoterapi alan hastalarımız maalesef ki çevre yakın illerde, Diyarbakır, Van, Gaziantep gibi büyük şehirlerde bu portlarını taktırıp burada kemoterapi alma imkanına sahiptiler. Ancak yakın zamanda Genel Cerrahi’den Doktor Serhat Binici ile beraber ortak yönettiğimiz yemek borusu kanseri hastamıza burada kemoterapi portunu taktık. Hastayı şifa ile taburcu ettik ve hasta kemoterapilerini almaya başladı.Kemoterapi tedavisine başlayacak kanser hastalarımızın artık çevre illere gitmeden Şırnak Devlet Hastanesinde kemoterapi portu takılarak onkolojik tedavilerine başlayabileceklerinden haberdar olmalarını istiyoruz. Şırnak için, Şırnak Devlet Hastanesinde çalışan tüm sağlık çalışanları arkadaşlarım birçok ilki gerçekleştirdi. Buda Şırnak’taki ilklerden biri. Bunu gerçekleştirmemi sağlayan Op.Dr. Serhat Binici’ye de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Cerrahi de, tüm sağlık işi de bir ekip işidir. Bireysellikten uzak ekipçe beraber daha bir çok ilki başarabileceğimiz günlere diyorum” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri