Rektör Alkış, İbn Arabi'nin Siyaset ve Yönetim Anlayışı Üzerine Yurtdışı Sempozyumunda

Saraybosna'da bulunan Boşnak Enstitüsü - Adil Zulfikarpaşić Vakfı binasında "İbnü'l-Arabî'nin Siyaset ve Yönetim Anlayışı" sempozyumuna Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış'ta konuşmacı olarak katıldı.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da Bosnak Enstitüsü ve İran Kültür Ateşeliği tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyuma Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış'ta konuşmacı olarak katıldı. Alıkş,sempozyuma İbnü'l-Arabî'nin siyaset ve yönetim felsefesi üzerine derinlemesine tartışmalar sunan ve onun düşüncelerinin günümüz entelektüel tartışmalarında nasıl etkili olduğunu anlattı.

Rektör Alkış, konuşmasında İbnü'l-Arabî'nin siyaset ve yönetim konularında diğer İslam düşünürlerinden farklı bir yaklaşım sergilediğini vurguladı. İbnü'l-Arabî'nin tevhid merkezli düşüncelerini ve varlık mertebelerine ilişkin görüşlerini detaylandıran Alkış,. Ayrıca, onun siyaset ve yönetim anlayışının Allah'ın isimleri ve özellikleriyle ilişkili olduğunu ve bu anlayışın insanlar ve devletler üzerindeki etkilerini açıkladı.

İbnü'l-Arabî'nin tevhidi-i efâl (fiillerin birliği) kavramını günümüzdeki süper-determinizm teorisiyle karşılaştıran Rektör. Alkış, bu iki görüş arasında güçlü benzerlikler olduğunu belirtti. Fizik alanında süper-determinizm kavramının, metafizik, insanlık tarihi ve sosyal yaşamda da geçerli olduğunu vurguladı.

Alkış Konuşmasına şöyle devam etti,", İbnü'l-Arabî'nin insanı ve evreni benzer bir şekilde ele aldığını ve insanın kendi iç dünyasını yönetebilme yetisinin, kurumlar, devletler ve hatta evreni yönetebilme potansiyeline sahip,İbnü'l-Arabî'ye göre insanın ruhu, bedeni üzerinde sultanlık yapar ve kalbi sarayı olarak kabul edilir. İnsan düşünceleri ve arzularıyla bu "memleket" içinde hazineler olarak görülür"dedi.

Sempozyumda ayrıca, İbnü'l-Arabî'nin devlet yönetimi üzerine görüşleri de detaylıca ele alan Prof. Dr. Alkış, "Ülkelerin, bireyler gibi, yasalara ne kadar uydukları ve bu yasaları yaygınlaştırmadaki başarılarına göre erdemli veya erdemsiz olduklarını" belirterek İbnü'l-Arabî'nin bu konudaki teorilerini açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri