Silopi`de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Eğitimi

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri ve Destek Hizmetleri Başkanlığı`na bağlı Eğitim Birimi personeli Hacı Şenel tarafından Silopi Devlet Hastanesi personellerine Kadın Erkek Fırsat Eşitliği...
 

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri ve Destek Hizmetleri Başkanlığı`na bağlı Eğitim Birimi personeli Hacı Şenel tarafından Silopi Devlet Hastanesi personellerine Kadın Erkek Fırsat Eşitliği (KEFE) hakkında eğitim verildi.

2000’li yılların başından itibaren Türkiye başta Anayasası olmak üzere tüm mevzuatında, kadın-erkek eşitliğini garanti altına almak ve hiçbir alanda kadına karşı ayrımcılık yapılmamasını sağlamak üzere  düzenlemeler yapmıştır. Türkiye`de kadın-erkek eşitliği ilkesi, Anayasanın 2001 yılında yapılan 41 inci maddesi, 2004 yılında yapılan 90. madde, 2004 ve 2010 yıllarında yapılan 10. maddedeki değişikliklerle güçlendirilmiştir. Anayasanın 10. maddesine 2004 yılında yapılan değişiklikle “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” hükmüne, 2010 yılında yapılan değişiklikle “Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” hükmü eklenmiştir. Devrim niteliğinde olan bu değişiklik ile Türkiye, Anayasasında bu tür bir hükme yer veren az sayıda ülkeden biri olmuştur. Bu bağlamda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda devletimizin önemli adımlarından birisi de kadın haklarının ulusal mekanizmanın STK’larla ve devlet (hükümet) ayağının yanında eksik olan parlamento ayağının tamamlanması anlamını taşıyan adım TBMM’de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun 24 Mart 2009 tarihinde kurulması olmuştur.

Komisyon, kuruluşundan bugüne kadar kısa süre zarfında çok yoğun bir çalışma temposu içinde kadın erkek fırsat eşitliğine ilişkin uygulamaların incelenmesi, denetlenmesi, ulusal ve uluslararası gelişmelerin izlenmesinin yanı sıra hak ihlalleri ve kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet v.b. konularda ilgili başvuruları incelemekte ve gerekli görüldüğü hallerde de ilgili mercileri uyarmaktadır. Komisyon birden fazla yetki ile donatılmıştır. Şöyle ki, hem yasama yani kanun teklif ve tasarılarını inceleme yetkisine hem de vatandaş dilekçe ve şikayetleri alıp, ilgili kuruluşları uyarma yetkisine ve  toplumsal sorunları inceleme, toplumu bilgilendirme,  bilinçlendirme çalışmaları, ulusal ve uluslararası toplantı, panel, sempozyum yapma yetkisine de sahiptir.

Komisyon, TBMM çatısı altında görev yapan tüm yasama uzmanlarına yönelik  UNDP ile birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğinin politikalara dahil edilmesi stratejisi  konulu eğitim çalışması ve hükümet ile STK’ları bir araya getirme toplantıları düzenlenmiş ve kadın STK’ların yasama sürecine nasıl katılabilecekleri konusunda eğitim çalışmaları yapmıştır. Ayrıca Komisyon, yürütücü kuruluş olduğu  “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Projesi”ni ulusal  ve uluslararası kuruluşlarla  işbirliği halinde uygulamaya geçirmiştir.

Komisyon, kuruluşunun ikinci yılında,  toplumsal cinsiyet eşitliğinin politika oluşturma ve uygulamanın tüm aşamalarına dahil edilmesine yönelik ulusal ve uluslararası deneyimleri paylaşıldığı “Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşma’sı toplantısını ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Yerel, ulusal ve uluslararası kamu kurum kuruluşları, sivil toplum örgütü ve üniversitelerden çok sayıda temsilci  ve gruplar zaman zaman  Komisyonu  ziyaret edip, bilgi ve deneyim paylaşma isteklerini  ve  ortak çalışma arzularını dile getirmişlerdir. Örneğin

 Nisan 2011 tarihi içinde Komisyonumuzu ziyaret eden Arap dünyası ve Kuzey Afrika ülkelerinden akademisyen ve siyasetçilerden oluşan grup komisyonunun çalışmalarını kendi ülkelerinde uygulamak istediklerini belirtmişlerdir.

Komisyonumuz çok genç bir komisyon olmasına rağmen özellikle başta Birleşmiş Milletler kuruluşları olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş tarafından ulusal ve uluslararası arenada rol modeli olarak gösterilmeye başlanmıştır.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun misyonu; kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki gelişmeleri izlemek, bu gelişmeler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bilgilendirmektir.

Komisyonun vizyonu ise; kadın erkek fırsat eşitliğine ilişkin sorunların gerek yasal düzeyde gerekse de uygulamada iyileştirilmesini sağlayarak etkili bir parlamenter denetim sağlamaktır.

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri