Şırnak Merkez ve ilçelerinde sağlık alanında yaşanan eksiklikler ve son günlerde yaşanan ölüm vakaları toplumun tepkisini çekerken Şırnak Baro Başkanlığı konuya duyarsız kalmadı. Şırnak Baro Başkanlığı ile Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Merkezi sağlık alanındaki bu sorunu yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi.
Şırnak Baro Başkanlığı ile Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Merkezi tarafından yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
İlimiz Beytüşşebap ilçesinde bulunan Devlet Hastanesi'ne acil olarak kaldırılan bir yurttaşımızın, hastanede kadın doğum uzmanı bulunmaması nedeniyle doğum esnasında hastanede bulunan pratisyen hekim ve hemşireler tarafından müdahale edilmesine rağmen hayatını kaybettiği bilgisini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
Şırnak il ve ilçelerinde yaşanan sağlık sorunları son dönemlerde ciddi bir artış göstermekte ve yaşanan bu sorunlardan dolayı yüzlerce vatandaşımız gerek uzman hekim eksiklikliğinden ve gerekse kötü koşullarda yürütülen sağlık hizmetlerinden dolayı hayatını kaybetmektedir.
Sağlık hakkından yararlanma, sağlık hizmetlerine erişim ile devletin, yurttaşlarını koruma, gözetme ve sağlık ihtiyaçlarını karşılama görevi, Şırnak il ve ilçelerinde ülkenin diğer bölgelerinin oldukça gerisindedir. Sağlık hakkıyla ilgili Anayasa madde 56/1 "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, iş birliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler." der.
Yeterli ve sürekli bir sağlık hizmeti işleyişi olması durumunda hızla müdahale edilerek çok kolay önlenebilecek bazı rahatsızlıklar dahi, sağlık hizmeti ulaşılabilir ve adil olmadığı için kalıcı hastalıklara ya da uzayan ve maliyeti artan tedavi ihtiyacına dönüşmektedir.
Elim olayın yaşandığı Beytüşşebap'taki mevcut devlet hastanesi için 2013 yılında riskli raporu düzenlenmesine rağmen 2023 yılına kadar herhangi bir işlem yapılmamış, 6 Şubat depremleri sonrası boşaltılmış ve 20 bin kişilik nüfusa hizmet vermekte olan hastane bir okula taşınmış hali hazırda burda faaliyet yürütmektedir
200 bin nüfusa sahip Cizre ilçemizde anjiyo cihazının bulunmaması nedeniyle kalp rahatsızlığı yaşayan hastalar 40 km uzaklıktaki hastaneye sevk edilmektedir. Cizre Devlet Hastanesi 20 yıl önceki nüfusa göre planlanmış, iki katına çıkan nüfusa karşın yeni düzenleme ya da iyileştirmeye gidilmediği gibi, 2019 yılından beri yapımı vaat edilen ve en son 2024'te bitirileceği söylenen Şırnak Cizre arasında yer alacak olan 500 yataklı Şehir Hastanesi de temel atma aşamasında kalmıştır.
Silopi ilçesinde 2020'de temeli atılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin inşaatının 700 iş günü süre zarfında bitirileceği belirtilmesine rağmen, artan girdi maliyetleri gerekçesiyle durdurulmuş, inşaata ne zaman başlanacağı ise belirsizliğini korumaktadır..
Yine ilimiz genelinde ihtiyaç sahibi hastalar, tomografi, MR ve ultrason başta olmak üzere görüntüleme hizmetlerinden yararlanmakta çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Aylar sonrasına randevu verilmekte, kısıtlı sayıdaki cihazların tamir ve bakımı için haftalarca beklenmektedir.
Kısaca belirtmiş olduğumuz bu sorunlardan kaynaklı olarak uzunca bir süreden beridir bölgemizde yaşanan sağlık sorunlarının çözümüne ilişkin baromuz tarafından başvurular yapılmış, kamuoyu bilgilendirilmiş ancak bugüne kadar buna dair herhangi bir gelişme yaşanmamış ve bugün olduğu gibi yüzlerce vatandaşımız maalesef yollarda hayatını kaybetmiştir.
Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı'nı yeni ölümlere davetiye çıkarılmaması adına ivedilikle söz konusu hizmetlerin iyileştirilmesi İçin sorumluluk almaya çağıyoruz. Olayda hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine başsağlığı diliyor, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.